Het is alweer de zevende editie van Interclassics Brussel en we hadden wel wat verwachtingen na een toch kalmere versie van 2021. En ja hoor de verwachtingen zijn ingelost, en hoe!
75 jaar Ferrari
Laat ons al direct beginnen met het eerste thema, 75 jaar Ferrari. Het hele jaar door hebben we hier en daar expo’s mogen aanschouwen waar het merk met het steigerende paard in de picture is gezet.
Hier bij Interclassics Brussel is voor mij de grootste variatie te zien. De erg mooi opgevatte stand en de mooie combinatie van zowel competitiemodellen als auto’s voor de weg maakt de stand erg aantrekkelijk.
Naast deze mijlpaal wordt ook de unieke relatie van België en de “Scuderia” belicht. Al in 1952 stond de Belgische privateer Ecurie Francorchamps met haar kenmerkend gele Ferrari’s aan de start van Le Mans en vele F1 races.
Hoogste bezoekersaantal op een vrijdag
Vanaf de eerste editie zijn we trouwe bezoekers van Interclassics Brussel. Deze 7é editie belooft een absolute topeditie te worden. Het viel ons op dat zelfs op vrijdagochtend al erg veel autoliefhebbers de weg hadden gevonden naar onze hoofdstad. Op het eind van deze vrijdag registreerde de organisatie het hoogste bezoekersaantal ooit op een vrijdag.
Veel variatie
De Porsche gekte is blijkbaar een beetje gaan liggen. Er waren in het verleden momenten dat wanneer we op een beurs of event rondliepen dat we meer Porsche’s zagen staan dan dat er bezoekers rondliepen. Hier tijdens Interclassics Brussel is er een erg mooi evenwicht tussen de gepresenteerde merken.
Zo is er voor iedereen we iets te koop. Een oude Opel Kadet voor een zeer democratische prijs of liever een exclusieve Ferrari, Bentley of Maserati. Het staat er allemaal. Zo ook deze zeldzame Cadillac die met slechts een 500 gebouwde exemplaren en een vraagprijs van 315.000 euro tot de naar mijn gevoel bij de duurdere Amerikanen hoorde op deze beurs.
Oud ambacht
Er zijn wel meer bedrijven die zich de laatste jaren zijn gaan specialiseren in het restaureren van classic cars. Maar deze sprong er toch wel uit vonden wij.
Zo zien we hier in het korte filmpje een vakman van SLG Classic Cars op ambachtelijke wijze plaat slaan. Om uiteindelijk hiermee een nieuw koetswerk of een deel ervan op te bouwen.
Dezelfde man zien we hierboven een stuk plaatwerk rollen.
Memorabilia
Bij ieder classic car event zijn tal van standen aanwezig met memorabilia voor de autoliefhebber. Dit jaar waren ook zij terug volop aanwezig met dikwijls echt wel mooie stukken.
Leuk om zien is dat er hier ook door de jongere generatie nog interesse in wordt getoond.
BMW M, de krachtigste letter ooit
De BMW M afdeling mag dit jaar 50 kaarsjes uitblazen. De in 1972 opgerichte BMW Motorsport divisie telde bij de start slechts 35 medewerkers. Het doel was de daarop volgende jaren steun te bieden aan het autosportprogramma van BMW.
Een tweede doel was een deel van de opgedane ervaring te gaan toepassen voor wegauto’s. Zo zou het sportieve karakter dat BMW al had extra worden versterkt. Tegen 1988 telde de M divisie al ruim 400 medewerkers en het belang van de afdeling werd steeds belangrijker voor het merk uit Beieren.
De eerste resultaten van de Motorsport afdeling vonden we terug in de BMW 3.0 CSL. De auto is opvallend lichter gemaakt en is gebouwd met hulp van Alpina. De echte doorbraak kwam er in 1973 met winst tijdens de 24 uur van Le Mans in de toerwagenklasse. Een maand later wonnen de fabrieksrijders Hans-Joachim Stuck en Chris Amon de 6u Grosser Preis der toerwagens op de Nürburgring.
Het idee groeide om een echte sportwagen te gaan bouwen met als bedoeling deze vooral in te zetten tijdens sportwedstrijden. Hiervoor deed BMW beroep op het Italiaanse Lamborghini om het model daar te laten ontwikkelen in samenwerking met BMW. Vanwege tal van conflicten maakte BMW de beslissing om de auto toch zelf te gaan bouwen. Dit was de aanleiding om BMW Motorsport GmbH op te richten. In 1978 is dan de eerste eigen sportwagen geproduceerd door MGmbH. Initieel was de M1 bedoeld om te strijden in het Duitse racekampioenschap DRM. Homologatie voor de openbare weg volgde na de Paris Motor Show in 1978. BMW bouwde 454 straatlegale versies van de M1 die allen beschikken over de 3.5 liter zes in lijn motor. De atmosferische koersversie leverde 480 pk, in racetrim leverde de turboversie van 1981 900 pk en naar gelang de turbodruk kon dit nog meer zijn!
Bentley Continental GT3 Art Car by Jean Boghossian
Het ontwerp op deze Bentley GT3 is ontstaan vanuit drie fysieke werken waarvan één is gedigitaliseerd en op de wagen is gedrukt. De racewagen nam deel aan de 24 uur van Spa in 2022 en haalde in Hockenheim de zege in de Ultimate Cup Series. Het bijzondere aan dit project is de deelname van Nigel Bailly. Na een motorongeluk op veertienjarige leeftijd liep hij een dwarslaesie op. Dit hield hem echter niet tegen zijn motorsportdroom na te jagen. In 2021 nam hij oa deel aan de 24 uur van Le Mans in een Oreca 07-Gibson. Zijn stichting YourGT stelt mensen met een handicap in staat sporten uit te oefenen en zich verder in hun sport te ontwikkelen. Mede door de veiling van werken komt de stichting aan hun werkingsmiddelen.
Supercars 2 in Autoworld
Iedereen die ons volgt weet dat Autoworld Brussel één van onze favoriete musea is. Zo kan je op onze blog regelmatig verslagen lezen van hun thematentoonstellingen. Vorig jaar bezochten we Supercars, een tentoonstelling die een groep fantastische Super en Hypercars bijeenbracht. We hebben ervan genoten en ook voor Autoworld was dit één van hun meest succesvolle expo’s. Daar komt nu vervolg op met Supercars 2 “Road vs Race Edition”. We kijken er al naar uit en zullen niet nalaten jullie warm te maken voor deze expo.
Bond in Motion
Te koop
Tijdens je bezoek aan Interclassics Brussel zie je veel autohandelaars die allen met hun mooiste exemplaren komen aanzetten. Soms zien we auto’s vrij regelmatig terugkomen waaruit blijkt dat niet ieder voertuig in 1, 2, 3 verkocht is. Maar even regelmatig zien bordjes ‘Sold’, ‘Verkocht’ of ‘Vendu’ op de auto’s prijken. Dit duid erop dat er toch nog serieus wat klassiekers van eigenaar wisselen op dit soort events. Het maakt het ook boeiend want zo blijft het aanbod constant variëren.
Meer ambachten
Weet je wat je het meest fijne gevoel geeft in een auto? Het vastnemen van een nieuw stuur! Want je stuur is eigenlijk je voornaamste link tussen jezelf als bestuurder en de machine die je controleert. Dikwijls is bij echt oude auto’s of auto’s met erg veel kilometers het stuur niet meer in de beste staat. Weet dat er gespecialiseerde bedrijven zijn die je oude stuur omtoveren tot een nieuw pareltje dat je niet meer wil lossen. Uiteraard kon je dit ambacht ook bewonderen tijdens Interclassics Brussel.
Conclusie
Helemaal terug van nooit weggeweest lijkt me een goeie afsluiter. Interclassics Brussel kwam voor ons sterker over dan ooit tevoren. De expo’s van Ferrari en BMW M waren meer dan de moeite van een bezoek waard. Het brede aanbod van voertuigen aangeboden door handelaars waren de kers op de taart. Vele bezoekers vertrokken huiswaarts met een fijn gevoel en een hoofd vol dromen.
Tot volgend jaar!