De nieuwe Christopher Ward Bel Canto klinkt als muziek in de oren.

Het gebeurt zelden dat een microbrand een horloge lanceert die zich kan meten met de grote jongens. Hierdoor kan je de release van de Bel Canto wel zien als een unicum voor het merk.

Dit uurwerk verschilt compleet met elk ander uurwerk dat we van dit merk gewend zijn.  De naam van het model “Bel Canto” of wel vertaald “mooie zang” verklapt al een stuk waarin dit uurwerk zich onderscheid.

Elk uur in tijd dat voorbij gaat laat het uurwerk via een geluid horen. Dit geluid kan via een knop op de zijkant al dan niet kan worden uitgeschakeld zodat je ook kan genieten van een geluidloze nachtrust.

Dit geluid wordt gereproduceerd door het nieuwe Calibre FS01.

Deze extra module is een aanpassing van het “jumping hour” binnenwerk waardoor elk uur een klinkend geluid wordt voortgebracht door een hamer die tegen een ovale stemvork slaat.

Dit soort complicaties vind je meestal enkel terug in de “Haute Horlogerie” bij merken zoals A. Lange & Söhne (Zeitwerk) , Breguet, Armin Strom, … onder de vorm van een minute repeater.

“Minute repeaters” werden in de 17e en 18e eeuw in Engeland ontwikkeld en geven de tijd weer in uren, kwartieren en minuten – vandaar hun naam. Repeaters dienden een praktisch doel, omdat er toen nog geen moderne verlichting was konden ze de tijd vertellen in het donker.

Deze complicatie is redelijk uitzonderlijk voor een uurwerk fabrikant dus het feit dat een microbrand zoals Christopher Ward hiermee op de markt komt maakt het nog specialer.  Het enige nadeel vinden we persoonlijk dat Christopher Ward voor de basis van het uurwerk een Selita SW200-1 binnenwerk heeft gebruikt in plaats van zijn eigen SH-21 binnenwerk.  Deze keuze hebben ze waarschijnlijk gemaakt om de kosten te beperken maar volgens ons hadden ze het niveau van dit uurwerk nog een stapje hoger kunnen tillen door toch te opteren voor hun eigen SH21 versie.

Doordat de extra complicatie zichtbaar is op de wijzerplaat werd de tijdsaanduiding verkleind en verplaatst naar de bovenkant van de wijzerplaat.  De aanwezigheid van de complicaties direct op de wijzerplaat voegt enorm veel diepte waardoor dit uurwerk eigenlijk een kunstwerk op zich is.

Het uurwerk is met zijn 41mm kast diameter en 13.25mm dikte zeker niet van de kleinste maar door het gebruik van Grade 5 Titanium wordt het gewicht van het uurwerk beperkt waardoor het zeer draagbaar is.

De klap op de vuurpijl is dat dit uurwerk “slechts” 3595 euro kost.

Dit is absoluut geen kleine investering maar als je weet dat de grote namen een tien- tot honderdvoud en meer vragen voor dit type complicatie zorgt ervoor dat deze prijs op zijn minst indrukwekkend is.

Als je nu denkt, die wil ik ook, moeten we je voorlopig teleurstellen. Doordat de oplage beperkt was tot 300 stuks voor de blauwe was deze in nog geen half uur uitverkocht.  Er werd ook een groene editie gelanceerd die even snel de deur uitging.

ModelChristopher Ward Bel Canto
BinnenwerkSelita SW200-1 met FS01 module
Gangreserve38 uur
Diameter41 mm
Water bestendigheid30 m (3 ATM)
Materiaal kastGraad 5 Titanium
HorlogebandTitanium of leder
Prijs3595 euro
 
Meer info