James Bond 007 Elements

Of James Bond een artikel zou verdienen op onze blog vroeg ik me af? Tja, als we zijn wagenpark bekijken kan het bijna niet anders hé.

Toen we op vakantie gingen hebben we speciaal twee locaties toegevoegd aan onze trip. We zouden de tentoonstelling 007 Elements van James Bond in Sölden bezoeken en later passeerden we Maranello en dus kon het Enzo Ferrari museum niet ontbreken. In een volgend artikel komen jullie daar alles over te weten.

Elements 007

Elements 007 is niet zomaar een passieve tentoonstelling. Je wordt hier echt ondergedompeld in de wereld van James Bond. Het begint al in de dal van Sölden waar je de kabelbaan dient te nemen die je met een tussenstop naar 3040 meter brengt. In het dal staat één van de stunt Range Rovers die een belangrijke rol in Spectre diende te vervullen. Deze Range Rover Sport beschikt over een bestuurderspost op het dak.

Fantastische locatie

Op de top van de Gaislachkogel is een heel gebouw in de berg verwerkt. Op deze plaats speelt zich een deel van Spectre af en het is dan ook niet onlogisch dat een stuk van de tentoonstelling aan deze film is gewijd. Gelukkig wordt de hele geschiedenis van de Bondfilms in beeld gebracht.

Buiten kan je één van de Land Rover Defenders gebruikt door de slechteriken in de film Spectre bewonderen op een prachtige locatie.

Barrel of the Gun

Eens boven kan je binnen je geboekte tijdslot het gebouw betreden, en dat doe je via de loop van een pistool (al is dat voor mij eerder rond dan vierkant). Je loopt recht op een groot scherm af waar je al enkele filmfragmenten te zien krijgt. Deze zijn allen uit de intro’s van de films waarin heel dikwijls de loop van een pistool in te zien is.

Plaza

Voor je het weet sta je terug buiten :-). Het Plaza zoals ze het hier noemen geeft je een adembenemend uitzicht over enkele bergtoppen van meer dan 3600 meter hoog. Wij hadden geluk met het weer want het was uitermate helder en af en toe passeerde er een wolk die zijn weg naar boven zocht. je voelt je klein als je hier staat.

Lobby, Lair, Briefing Room & Valley Passage

Nadat je ruim de tijd krijgt om al deze indrukken in je op te nemen wordt je vriendelijk uitgenodigd om het vervolg van de tentoonstelling te ontdekken. je loopt door verschillende zalen waar je tal van blikken achter de schermen krijgt. Zoals eerder gezegd overspant de tentoonstelling een groot deel van de James Bond films. Zo zie je stunts uit ‘The Man with the Golden Gun’ waarin je Roger Moore een corcscrew ziet doen met zijn AMC Hornet. Ook de dolle rit op ijs uit de film ‘Die Another Day’ met de Aston Martin Vanquish tegen de Jaguar XKR passeert de revue. De favoriete auto van Bond is natuurlijk de Aston Martin DB5, Joris vernoemde deze recent nog in een ander artikel op onze blog. Of wat dacht je van de speciaal omgebouwde BMW 750IL uit de film ‘Tomorrow Never Dies’ waar we eerder al een uitvoerig artikel over schreven.

Tech Lab

James Bond zonder gimmicks, het zouden niet dezelfde films zijn. Dus is er een speciale Tech room waar je al dit moois met je eigen ogen kan gaan ontdekken. Zo zie je het Omega Speedmaster uurwerk maar ook het ‘Golden Gun’ uit de gelijknamige film. Het Walther PPK pistool met handpalmlezer mag ook niet ontbreken. Verder zijn er enkele interactieve toepassingen waar je kleine testjes mee kan doen.

Action Hall

Eén van de grootste ruimtes is de Action Hall waar de romp van het door Daniel Craig bestuurde vliegtuig is opgehangen. De scene wanneer het vliegtuig zich door de schuur boort wordt hier in beeld gebracht. Verder zijn er tal van maquettes die filmsets tonen. De focus ligt hier op hoe de actie scenes in beeld zijn gebracht.

Legacy Gallery & shop

Na een goed uurtje kom je in de ‘Legacy Gallery’ die gecombineerd is met een shop. Diverse interactieve schermen bieden je de mogelijkheid om op eigen tempo een heleboel film scenes te bekijken. De shop biedt aan de echte James Bond fan tal van memorabilia en gadgets.

Conclusie

De gemiddelde James Bond fan zal in zijn of haar nopjes zijn na het bezoek van de 007 Elements Expo. Het fantastische uitzicht buiten (bij goed weer) is zeker meegenomen maar goedkoop is het niet. Een combiticket kost je € 54; per persoon. Je krijgt hiervoor de trip heen en weer met de kabelbaan en de toegang tot de Expo.

Meer info kan je vinden op de website van Elements 007

Artikel & foto’s: Patrick Verheeken