Spring uit de grijze massa en voeg een beetje kleur toe aan je uurwerk collectie.

In de meeste gevallen zijn de kleuren van een uurwerk nogal eentonig.  

Hier komt de laatste jaren verandering in doordat meer fabrikanten gebruik maken van felle kleuren, patronen en tekeningen.  Ontdek ons overzicht hier.

Als we het hebben over kleuren en tekeningen in combinatie met uurwerken denken we onmiddellijk aan de jaren 80 met als uitblinker de Swatch quartz uurwerken.

Deze betaalbare uurwerken met speelse kleuren en patronen brachten bij kinderen en volwassenen een glimlach op hun gezicht en bewezen dat uurwerken niet altijd te serieus moeten genomen worden.

De laatste jaren is er opnieuw een trend in de markt van de grote spelers. Door in te zetten op kleuren en patronen in de wijzerplaat proberen ze steeds meer in te spelen op de markt van mensen die iets speciaals, gepersonaliseerd willen en naast speciale complicaties bepaalt voor veel mensen kleur en design ook een grote rol bij het kiezen van hun ideale uurwerk.

In dit blog artikel stellen we onze selectie voor uit het enorme gamma van uurwerken die net dat tikkeltje meer persoonlijkheid en kleur brengen in uw collectie.

Omega Seamaster Aqua Terra

Tijdens het “Watches and wonders 2022” event lanceerde Omega een update van zijn Aqua Terra collectie. door het toevoegen van verschillende sunburst wijzerplaten met een horizontaal “teak” patroon, geïnspireerd op de houten dekken van luxe zeilboten.

De Aqua Terra heeft een roestvrijstalen case met afmeting van 41 mm en wordt geleverd met een keuze uit een stalen armband of bijpassend gekleurde lederen band.

De drijvende kracht achter de wijzerplaat is OMEGA’s Master Chronometer Calibre 8900, gecertificeerd volgens de hoogste standaard in de sector door het Zwitserse Federale Instituut voor Metrologie (METAS)

De Seamaster Aqua Terra is de jouwe vanaf 6400 euro.

https://www.omegawatches.com/watches/seamaster/aqua-terra-150m/catalog

Tissot PRX series

In een vorig blog artikel hebben we de Tissot PRX series reeds uitvoerig beschreven.

Zowel verkrijgbaar in een quartz als automaat uitvoering en in zeer diverse uitvoering naar kleuren en materiaal is dit een aanrader die zeker in deze lijst niet mocht ontbreken.

Met een startprijs van 375 euro voor de quartz uitvoering en 695 euro voor de Powermatic 80 automaat is dit budgetvriendelijk uurwerk een aanrader.

https://www.tissotwatches.com/nl-be/tissot-prx.html

Citizen TSUYOSA

Citizen is één van ’s werelds grootste producenten van horloges. Naast hun zeer bekende eco-drive binnenwerk dat de kracht van zonlicht gebruikt voor de aandrijving van het uurwerk hebben ze ook verschillende automatische en quartz binnenwerken.

De nieuw gelanceerde Tsuyosa collectie is een betaalbaar alternatief voor een sportief chic uurwerk en dit met een knipoog naar de Rolex Oyster Perpetual. De naam Tsuyosa verwijst naar kracht. En dat vinden we terug in verschillende eigenschappen van het uurwerk.

Op de eerste plaats zien we deze kracht terug in het in-house calibre 8210 binnenwerk, het automatisch werkpaard en steunpilaar van de instap series van Citizen met een gangreserve van 40 uur.

Daarnaast wordt met de keuze uit traditionele en speelse kleuren een sterk signaal gegeven naar persoonlijkheid.

Koppel hieraan dan nog eens een geïntegreerde stalen horlogeband die makkelijk aanpasbaar is met de 3 micro-aanpassingen in de sluiting en een prijs van slechts 399 voor dit alles en ik denk dat we kunnen spreken over een winnaar.

Als laatste nog enkele technische specificaties: 40mm diameter – roestvrij stalen kast, geborsteld met gepolijste accenten – saffierglas met vergrootglas over de datum – doorzichtige achterkant – kroon op 4 uur – 50m waterbestendigheid

https://www.citizenwatch.eu/

Swatch – Omega Moonswatch

Eén van de meest besproken lanceringen van dit jaar is ongetwijfeld deze van de Moonswatch. Nooit geziene wachtrijen van kilometers lang voor de officiële Swatch winkels uren voor de lancering en dit in alle grote steden ter wereld.

Dat dit voor Swatch en Omega (samen onderdeel van de Swatch groep) een home run was, vertaalde zich onmiddellijk in de hoeveelheid pers aandacht die deze release heeft veroorzaakt.

De speelse kleuren en verschillende varianten met hieraan gekoppeld een zeer aantrekkelijke aankoopprijs van 270 euro zorgde ervoor dat menig Speedmaster fan en beginnende uurwerk liefhebber direct één of meerdere versies wou toevoegen aan zijn of haar collectie.

https://www.swatch.com/nl-be/bioceramic-moonswatch.html

Swatch

Als je iemand de vraag zou stellen wie een voortrekker van creativiteit, speelsheid en kleuren op gebied van uurwerken krijg je in veel gevallen Swatch als antwoord. Dit merk dat vanaf de jaren 80 speelse uurwerken voor jong en oud op de markt brengt en dat in een betaalbare vorm.

Swatch laat zich beïnvloeden door elementen uit de hele wereld wat zicht vertaalt in samenwerkingen met kunstenaars, artiesten, … Het moto van Swatch is dan ook: Iedereen kan een Swatch dragen.

Geen enkele van hun uurwerken zijn specifiek onder te verdelen in een categorie maar er is er vast en zeker eentje die past bij jou. Als je toch geen uitvoering vind die helemaal je ding is kan je zelfs met Swatch X je eigen Swatch maken met ontwerpen die geïnspireerd zijn op kunst, cultuur en wereldgebeurtenissen! De unieke creatie voor jouw pols! 

https://www.swatch.com/nl-be/makeyourwatch

https://www.swatch.com/

Direnzo

De naam Direnzo doet bij de meeste mensen niet direct een belletje rinkelen.

Het merk is relatief nieuw en werd opgericht in 2016, gedreven door een duidelijke visie: het produceren van een reeks unieke horloges geïnspireerd door de tijdloze esthetiek van raceauto’s en vliegtuigen uit het midden van de 20e eeuw.

Toch hebben ze op relatief korte tijd al een groot aantal fans van hun uurwerken weten op te bouwen.

De oorzaak van dit success is niet echt ver te zoeken als je weet dat ze gebruik maken van een betrouwbaar Zwitsers binnenwerk, een tijdloos ontwerp gecombineerd met speelse kleuren en dit alles aan een prijs van 650 euro.

Het binnenwerk is een Sellita SW200-1 in Elaboré grade, een automatisch kaliber dat beschikt over 38 uur gangreserve, hacking, handopwinding, datum en een frequentie van 28.800 bph.

https://direnzowatches.com/

Nomos Glashütte

NOMOS Glashütte werd in 1990 opgericht door Roland Schwertner en is vandaag de dag de grootste fabrikant van mechanische uurwerken in Duitsland.

De Club Campus lijn werd in 2017 gelanceerd met de bedoeling om een horloge te creëren voor jongere verzamelaars als een betaalbare maar kwalitatief hoogwaardige introductie tot mechanische horloges.

Dit uurwerk is voorzien van het “In-House” gebouwde “Alpha Caliber” dat met de hand wordt opgewonden en een gangreserve van 38 uur heeft. Daarnaast is het uurwerk ook 100m waterbestendig.

Voor degene die toch een automatisch uurwerk wensen heeft Nomos de Neomatik lijn met een model DUW 3001 binnenwerk met een gangreserver van 43 uur.

De Club Campus lijn start op 1100 euro voor de 36mm versie en 1200 euro voor de 38mm versie.

De Neomatik versie is 39 mm groot en start op een prijs van 2340 euro.

https://nomos-glashuette.com/

Breitling

Breitling lanceerde net een nieuwe speelse versie van zijn Superocean model, het duikuurwerk in de Breitling stal. Naast in te spelen op de trend van speelse kleuren hebben ze deze ook voorzien in verschillende groottes (36mm, 42mm, 44mm en tot 46mm) wat resulteert in een collectie van 29 verschillende uurwerken. Hierdoor is er nu een SuperOcean voor elke polstype.

Elk van deze uurwerken maakt gebruik van een chronometer-gecertificeerde versie van het ETA 2824 binnenwerk. Dit is een betrouwbaar all rounder maar door de beperkte gangreserve van 38 uur hadden we stiekem toch gehoopt dat ze voor het betere Kenissi binnenwerk met een gangreserve van 70 uur hadden gekozen zoals bij de SuperOcean Heritage 42 uitvoering.

Het horloge is waterbestendig tot 300 m en is bovendien schok-, zand- en zoutwaterbestendig.

Brede wijzers en indexen in lichtgevend Super-LumiNova® zorgen voor een goede afleesbaarheid onder water.

Naast de kleurcombinaties van de kast kan je het uurwerk naar hartelust personaliseren met verschillende banden gemaakt in verschillende kleuren en materialen.

De twee bandopties (rubberen en metalen armband) hebben een vouwsluiting die micro-aanpassingen tot 15 mm mogelijk maakt, voor gemakkelijk dragen over wetsuits. Daarnaast kan je kiezen voor de ECONYL® NATO strap. Deze kleurrijke bandjes uit één stuk zijn ontworpen in samenwerking met Outerknown, het surfkledingmerk van Kelly Slater, en bieden duurzaamheid met een edgy look. Ze zijn gemaakt van ECONYL-garen, een innovatief materiaal dat wordt hergebruikt van nylonafval dat uit de oceanen wordt gehaald.

De SuperOcean collectie start vanaf 4350 euro.

https://www.breitling.com/be-en/watches/superocean

Rolex

Rolex is door zijn uitstekende marketing het horlogemerk dat bijna iedereen kent. Het werd in 1905 opgericht in London door Hans Wilsdorf en verhuisde in 1919 naar Zwitserland.

Hans Wilsdorf wilde dat zijn horloges een naam droegen die kort was, gemakkelijk uit te spreken en te onthouden in elke taal, en die er goed uitzag op uurwerken en wijzerplaten.

Rolex experimenteert regelmatig met verschillende materialen kleuren en patronen in de wijzerplaat, kast en horlogeband. Een voorbeeld is de Oyster Perpetual serie die is uitgevoerd in verschillende kleuren waaronder koraal rood, turquoise (tiffany) blauw, olijf groen, diep blauw, snoep roze, …

https://www.rolex.com/watches/oyster-perpetual.html

Glashütte Original

Glashütte Original staat voor innovatieve horlogemakerskunst die aan de hoogste eisen voldoet. Hun uurwerken zijn het product van het beste in Duitse techniek en vakmanschap: technisch verfijnd, betrouwbaar precies en tijdloos mooi.

Elk uurwerk is exclusief en uitzonderlijk, of het nu een beperkte oplage is of niet. Elk jaar maken ze niet meer dan een paar honderd exemplaren van een bepaald model. Horloges van Glashütte Original zijn verfijnde meesterwerken die, zonder al te veel op te vallen, op discrete wijze de persoonlijkheid van de drager onderstrepen.

De Glashütte Original Panomatic Lunar start vanaf 10200 euro.

https://www.glashuette-original.com/

H. Moser & Cie

H. Moser & Cie. werd in 1828 opgericht door Heinrich Moser. In 2012 werd het opnieuw gelanceerd onder de familiegroep MELB Holding. Het bedrijf heeft zijn basis in Neuhausen am Rheinfall bij Schaffhausen, Zwitserland.

Ze onderscheiden zich door het feit dat ze de onderdelen voor hun horloges, waaronder de regelorganen en balansveren, zelf produceren.

Ze produceren jaarlijks slechts 1.200 horloges die allemaal met de hand geassembleerd en afgewerkt worden.

De uurwerken van H. Moser & Cie worden gekenmerkt door klassiek elegante stijlen met een moderne uitstraling.

https://www.h-moser.com/