Uurwerken die passen bij je auto? We helpen je graag op weg

Auto’s en horloges, er is altijd wel een link te vinden. In alle takken van de motorsport vinden we sinds het begin verschillende horloge merken die met bekende autocoureurs of constructeurs  partnerships hebben afgesloten. Dit heeft in de loop van de geschiedenis al meerdere iconische uurwerken opgeleverd. De Rolex Daytona van Paul Newman, de Tag Heuer Steve Mc Queen,…  Vele van deze uurwerken spreken tot de verbeelding.  Toch hoeft een mooi, degelijke racing geïnspireerde horloge niet duur te zijn. In deze blog tonen we een greep uit de verschillende merken en prijsklassen van vintage- en moderne uurwerken die nooit misstaan bij een auto fanaat. 

Bremont WR-22
Briston Clubmaster Sport
Chopard 1000 miglia
Depancel Serie R Fastback 
Echo / Neutra Cortina 1956 Chrono 
Farer Chronograph Sport
Farer Elvington II Flyback
Frederique Constant Healy
Hamilton Intra matic
Marchand Driver
Raidillon 55
Rolex Daytona Cosmograph
RZE Valor
Tag Heuer Monaco
Tissot Heritage 1973
Tissot Alpine On Board automatic 
Tudor Heritage Chrono Blue
Vacheron Constantin Historiques American 1921 
YEMA Rallygraf
YEMA Speedgraf
Zenith El Primero Chronosport – Defy Extreme

Bremont WR-22

Als Official Timing Partner van Williams Racing heeft Bremont zijn eerste op de racesport geïnspireerde horloge gecreëerd dat een van de meest iconische teams in de Formule 1 huldigt.

Voortbouwend op hun respectieve Britse erfgoed en gespecialiseerd in precisietechniek, hebben Bremont en Williams Racing een echt iconisch partnerschap met de release van de WR-22 voor het F1-seizoen 2022.

Uniek is dat elk horloge geleverd zal worden met een originele wielmoer van historische Williams Racing auto’s, gecertificeerd door Williams Racing.

ModelWR-22
BinnenwerkBE-53AE Chronometer 28800 VPH
Gangreserve42 uur
Diameter43 mm
Water bestendigheid200 m (20 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandRoestvrij staal
Prijs7415 euro
 
Meer info

Briston Clubmaster Sport

Met de Clubmaster Sport bewijst Briston dat een mooi horloge met een tijdloos design niet persé duur hoeft te zijn. 

Het horloge heeft een kast van 42 mm gemaakt van  zwart acetaat en een tachymeter-schaal voor het chronograafmodel. De panda wijzerplaat is opgebouwd uit een witte wijzerplaat en 2 zwarte tellers en is een symbool van soberheid en esthetiek. Andere wijzerplaat combinaties zijn tevens mogelijk.

De sportieve lijnen zijn geïnspireerd op de raceauto’s van de jaren 60.

Zijn instapprijs van 290 euro houdt wel in dat het horloge gebruik maakt van een quartz uurwerk met een mineraal domed glas.

De horloge is volledig te personaliseren in verschillende kleuren en ook de materialen van banden in zowel stof als staal is zeer uitgebreid.

ModelClubmaster Sport
BinnenwerkQuartz Miyota OS21
GangreserveBatterij dus jaren
Diameter42 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kastZwart acetaat
HorlogebandZwart nylon nato
Prijs290 euro
 
Meer info

Chopard 1000 Miglia

Wie Chopard zegt denkt ongetwijfeld aan de iconische “1000 Miglia” race, “la corsa piu bella del mondo” zoals ze in Italië zeggen (de mooiste race ter wereld).  Deze legendarische race heeft bij vele auto fanaten een speciaal plekje in hun hart.  Over een lus van 1600 km door San Marino, Rome, Siena En Firenze wordt je meegenomen in een prachtig parcours met een rijke geschiedenis.  Hier is Chopard de belangrijkste partner en tevens ook de officiële tijdwaarnemer en dit al sinds 1988.  Elk jaar brengt Chopard ter ere van deze wedstrijd een “1000 Miglia” editie uurwerk op de markt. Dit COSC gecertifieerd uurwerk weerspiegeld de passie die Chopard heeft voor de autosport. 

Omdat Chopard slechts  jaarlijks een beperkte unieke oplage maakt is snel zijn de boodschap.

ModelMille Miglia 2021 Race Edition
BinnenwerkAutomatisch Chopard (Base ETA Valjoux 7750)
Gangreserve48 uur
Diameter44 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandZwart kalfsleer geperforeerd met vouwsluiting
Prijs7570 euro
 
Meer info

Depancel Serie R Fastback

Depancel is een redelijk nieuwe speler op de markt met zijn thuisbasis in Frankrijk. De oprichter Clément Meynier heeft een duidelijke passie voor het maken van uurwerken en vintage auto’s.  In 2018 startte hij het merk Dépancel en brengt hij betaalbare uurwerken op de markt met allemaal een knipoog naar de retro, vintage gril van classic cars .  Zijn missie is om de beste horloges te maken op basis van een van een pre-order model. Dit soort model stelt hem in staat alleen te produceren wat de klant wil. Door rechtstreeks aan de klant te verkopen drukken ze tevens de distributiekosten.

De kwaliteit van het uurwerk uit zich in de afwerking van de kast en de laser bewerkte custom rotor en wordt gewaarborgd door een levenslange garantie op het uurwerk, ongezien in de sector.

Om het uurwerk toch betaalbaar te houden werd gekozen voor een standaard betrouwbaar Miyota 9120 uurwerk dat met de hand afgesteld wordt  door hun eigen  horlogemakers die hun werk baseren op Zwitserse normen en erin slagen de precisie van het uurwerk te verdubbelen! Dit resulteert in een variatie van het uurwerk van 0/+12 seconden per dag.

ModelSerie R Fastback
BinnenwerkAutomatisch Miyota 9120
Gangreserve40 uur
Diameter43 mm
Water bestendigheid50 m (5 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandBruin leder geperforeerd met vouwsluiting
Prijs595 euro
 
Meer info

Echo / Neutra Cortina 1956 Chrono 

De visie van echo/neutra is de belichaming van de pure opwinding die je kan voelen telkens als je bepaalde voorwerpen observeert en gebruikt die werden bedacht, ontworpen en gebouwd om lang mee te gaan. 

De link met een auto is dus niet ver te zoeken, het gevoel dat je krijgt van een motor of design van een wagen wekken deze zelfde gevoelens op.  In hun ontwerpen zijn  de kwaliteit, vakmanschap, de duurzaamheid van de materialen, de tijdloosheid van het ontwerp moeilijk te missen.  Iets wat we in classic cars zeker ook terugvinden.

De Cortina 1956 is een klassiek “Panda-style” design met zwarte subdials op een witte wijzerplaat. Het uurwerk is door het hoge contrast in alle omstandigheden makkelijk afleesbaar.

De cleane, eenvoudige stijl maakt dat dit horloge geschikt is voor elke gelegenheid. Combineerbaar met tal van straps en metalen banden.  Naast uiterlijk is het robuust en betrouwbaar Zwitsers Sellita SW 510 binnenwerk een geslaagde combinatie die garant staat voor een nauwkeurige tijdsmeting.

Als Italiaanse firma zijn uiteraard al hun horlogebanden hand gemaakt in Italië en van uitmuntende kwaliteit.

Is deze panda dial toch te eenvoudig voor jou kijk dan zeker naar hun uitvoering met blauwe of bronze wijzerplaat.

Dit uurwerk is met zijn prijs van 1590 euro voor het geheel met 2 banden zeker een uitblinker.

ModelCortina 1956 Chrono
BinnenwerkHandwinder Sellita SW510M BH b elaboré
Gangreserve58 uur
Diameter40 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L gebortsteld roestvrij staal
HorlogebandCordura, Bruin waterbuffel, Zwart waterbuffel, Staal Mesh
Prijs1590 euro
 
Meer info

Farer Chronograph Sport

De Chronograph Sport van Farer is geïnspireerd door de spectaculaire straatautoraces die in de jaren ’20 en ’30 hoog in de vloeiende bergwegen werden gehouden – waar een mix van racezwaargewichten het tegen elkaar opnam om de ultieme kampioen te worden. 

Deze periode heeft Farer in beeld gebracht met een kleurrijk, maar zeer precies wijzerplaatontwerp in een elegant gevormde 316L roestvrijstalen kast met drukknoppen. 

Het Berina model werd gelanceerd op de Bernina Gran Turismo 2019 om de deelname te vieren – een race door de Zwitserse Alpen, waarin moderne Formulewagens en old-school klassiekers het tegen elkaar opnemen op een 5,7 kilometer lang parcours tussen La Rösa en Hospizio Bernina, net buiten St. Moritz. De race is geïnspireerd op de beroemde races die in de jaren 1920 en 1930 in de regio werden gehouden en begint op een hoogte van 6.138 voet om vervolgens nog eens 1.500 voet te klimmen, via 50 uitdagende bochten.

De prachtige tri-compax wijzerplaatconstructie is het resultaat van urenlang testen, waarbij de grenzen van de huidige technologie zijn opgezocht. De frisse kleurencombinaties van de wijzerplaten – in zowel lichte als donkere paletten, met meerdere materiaalafwerkingen en technieken – zorgen voor een nauwkeurige afwerking en een gemakkelijk af te lezen weergave van de verstreken tijd bij snelheid. De creatieve toepassing van Super-LumiNova Grade A op de wijzerplaten voegt ’s nachts een extra dimensie toe aan hun schoonheid.

Dit uurwerk met zijn speels kleurenpallet nodigt uit tot een ritje in de bergen, vertrekken maar.

ModelChronograph Sport
BinnenwerkHandwinder Sellita SW510 BH elaboré grade 28800 VPH
Gangreserve58 uur
Diameter41 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandBarenia leder, 316L roestvrij staal gesp sluiting
Prijs1985 euro
 
Meer info

Farer Elvington II Flyback

De Farer Elvington is genoemd naar RAF Elvington in Yorkshire, Engeland. Dit zijn drie landingsbanen die operationeel waren vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog tot 1992. 

Hier brak Tony Densham in 1970 het beroemde record van Malcolm Campbell, dat 43 jaar eerder op Pendine Sands was gevestigd. Hij bestuurde de Commuter dragster met Ford-motor en haalde in Elvington een gemiddelde snelheid van 207,6 mijl per uur

De Elvington grijpt terug naar het allerbeste van het designdecennium van de jaren 1970 en de geboorte van het luxe sporthorloge, getransporteerd naar een hedendaagse setting met zijn gedurfde omgekeerde panda wijzerplaat. Een omgekeerde panda wordt geclassificeerd als witte subdials op een zwarte achtergrond, in dit geval een gladde matzwarte vintage gebogen wijzerplaat, omlijst door verhoogde Grade A witte Super-LumiNova Engelse cijfers, omlijnd in zilver. Door de wijzerplaat heen zijn drie wijzerplaten aangebracht in een witte gedraaide microstructuur, met een 1/10 seconde teller, 30-minuten teller en kleine seconden, allemaal met blauwe Miami wijzers voor meer duidelijkheid. De wijzer van de chronograaf voor 60 seconden staat bovenaan in fluorescerend oranje, terwijl de wijzer eronder in astronautenzilver afsteekt tegen de krachtige gitzwarte wijzerplaat. De lume details gaan verder met gebogen split line design uur/minuut spuit-stijl wijzers in astronaut zilver, om ’s nachts na te gloeien met Super-LumiNova witte infill om de grafische sport look compleet te maken.

De Elvington beschikt over een split-second complicatie. Deze registreert en toont een tussentijd, zodat twee tijdsintervallen kunnen worden vergeleken. De secondewijzer van de hoofdchronograaf verbergt een andere wijzer die bij de split-timing zichtbaar wordt. Als de chronograaf wordt gestart, bewegen de twee wijzers samen boven elkaar, totdat een druk op de split-second drukker ze scheidt. De eerste wijzer stopt, terwijl de andere doordraait. Het is dan mogelijk om de tussentijd af te lezen terwijl de andere chronograafwijzer doorloopt.

ModelElvington II Flyback
BinnenwerkPrecision Quartz ETA 251.294 FK PowerDrive
GangreserveBatterij 72 maanden
Diameter39,5 mm
Water bestendigheid50 m (5 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandBarenia leder, 316L roestvrij staal gesp sluiting
Prijs595 euro
 
Meer info

Frederique Constant Healy

Sinds 2004 sponsort Frederique Constant oldtimerrally’s over de hele wereld.

Vaak zijn ze de officiële tijdwaarnemer bij evenementen waarbij klassieke auto’s in de kijker worden gezet. Frederique Constant draagt in het bijzonder de Europese Healey Club een warm hart toe en is de officiële sponsor van deze club.

Op regelmatige basis nieuwe modellen als ode aan het partnerschip met de Healy-Club op de markt gebracht.  En als sommige van de vorige modellen heel aantrekkelijk waren ,  zien we in het  nieuwe model een onmiskenbare Britse charme. 

Deze vintage chrono is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is ook verkrijgbaar in een niet chrono model met kleine seconde wijzer.

ModelVintage Rally Healy Chronograph
BinnenwerkAutomatisch CALIBRE FC-397 28800 VPH
Gangreserve48 uur
Diameter42 mm
Water bestendigheid50 m (5 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandZwart kalfsleer met witte boord stiksels
Prijs2695 euro
 
Meer info
ModelVintage Rally Healy Small Seconds
BinnenwerkAutomatisch CALIBRE FC-345 28800 VPH
Gangreserve38 uur
Diameter40 mm
Water bestendigheid50 m (5 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandBruin kalfsleer met witte boord stiksels
Prijs1595 euro
 
Meer info

Hamilton Intra matic Chrono

Hamilton is  van oorsprong een bedrijf uit de Verenigde Staten maar is nu een onderdeel van de Zwitserse Swatch groep. Het verwierf zijn naambekendheid tijdens de beginperiode van de Amerikaanse spoorwegen waar het bedrijf zijn horloges werden gebruikt om spoorwegtiming te synchroniseren.  Het  onlangs geïntroduceerde Intra matic model heeft een klassiek maar toch sportieve uitstraling die verwijst naar de klassieke Amerikaanse auto’s van de jaren 60.

ModelIntra Matic Chrono
BinnenwerkAutomatisch H31 (ETA 7753 based)
Gangreserve60 uur
Diameter40 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L geborsteld roestvrij staal
HorlogebandZwart kalfsleer, gesp met pinnetje
Prijs2145 euro
 
Meer info

Marchand Driver

Marchand Watches is een vrij onbekend merk uit het Verenigd Koninkrijk.

Na jaren werken in en deelnemen aan de motorsport kwam de eigenaar Daniel dagelijks in contact met  auto’s en horloges uit de meest exotische categorieën. Toen zijn racejaren ten einde liepen, beloofde Daniel zichzelf dat hij betrokken zou blijven bij de motorsport door producten of diensten aan te bieden die hij met veel plezier met anderen zou delen. Hieruit ontstond Marchand Watches.

Merkeigenaar Daniel is er trots op de erfenis van overgrootvader Adamir Marchand voort te zetten. Adamir was een Zwitserse klokkenmaker en uitvinder in de vroege jaren 1900 voor het prestigieuze horlogemerk Benrus. Daniel startte het merk Marchand om zijn Zwitserse erfgoed en passie/ervaring met motorracen te delen.

De visie van Marchand vanaf dag 1  is het vestigen van een betaalbaar horlogemerk dat Motorsport in al zijn horlogeontwerpen verwerkt. Het aanbieden van premium horloges met een race-essentie en tegen een betaalbare prijs is de kern van de collecties. De uurwerken die ze op de markt brengen zijn all-round en kan je zowel op het circuit, thuis of in het professionele leven dragen.

ModelClassic Driver Chronograph
BinnenwerkQuartz Miyota OS21
GangreserveBatterij dus jaren
Diameter43 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
Horlogebandroestvrij staal of lederen rally band
Prijs240 euro
 
Meer info

Raidillon 55

Raidillon, een exclusief merk met een 100% Belgisch ontwerp, werd geboren in 2001. De horloges, ontworpen in gelimiteerde editie, en moderne accessoires belichamen de filosofie van een echte Gentleman Driver.

De naam van het merk is geïnspireerde op de Raidillon-bocht van het bekende Spa-Francorchamps racecircuit. Bestuurders rijden voorbij deze bijzonder steile bocht met een adembenemende snelheid van meer dan 300 km/uur.

Het emblematische cijfer 55 is niet toevallig gekozen. Historisch gezien stelt het getal 55 het maximaal aantal auto’s voor die voor bepaalde races mochten deelnemen op het racecircuit van Spa-Francorchamps. Raidillon ontleende het symbolische cijfer aan de wereld van autoraces om exclusieve horloges te ontwikkelen, namelijk 55 stuks per model. Elk horloge heeft een uniek gegraveerd serienummer in de horlogekast.

Al hun horloges zijn uitgerust met een Zwitsers uurwerk vervaardigd door ETA. Ze gebruiken het kaliber Valjoux 7750 voor onze automatische chronografen en het kaliber 2824-2 voor onze automatische drie wijzer-uurwerken.

ModelChronograaf
BinnenwerkAutomatisch ETA Valjoux 7750
Gangreserve48 uur
Diameter42 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L geborsteld roestvrij staal
HorlogebandZwart leder met oranje stikwerk Vouwsluiting met comfortabel reservestuk en gravering van het Raidillon-logo
Prijs3150 euro
 
Meer info

Rolex Daytona Cosmograph

De Cosmograph Daytona werd geïntroduceerd in 1963.  Deze horloge is ontworpen om te voldoen aan de eisen van professionele autocoureurs. 

Het is een icoon dat in naam en functie voor altijd verbonden is met de wereld van de autosport en het beroemde Daytona race-circuit waar de passie voor snelheid en racen zich in het begin van de 20e eeuw ontwikkelde.

Meer dan 50 jaar na zijn creatie is de Cosmograph Daytona nog steeds een klasse apart onder de sportchronografen en blijft hij de tijd overstijgen.

In 2013 werd dit nog versterkt door de toetreding van het merk tot de wereld van de Formule 1®-races als Global Partner en Official Timepiece.

ModelDaytona Cosmograph
BinnenwerkAutomatisch Calibre 4130
Gangreserve72 uur
Diameter40 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kastStaal & Keramiek
HorlogebandOysterstaal
Prijs13800 euro
 
Meer info

RZE Valour

RZE is een klein team uit Singapore dat is gestart in 2020 via een kickstart campagne. Al hun uurwerken zijn gemaakt van titanium met de nadruk op duurzaamheid, kwaliteit, veelzijdigheid en betaalbaarheid.

Op deze korte tijd hebben ze een collectie aan uurwerken uitgebracht voor de moderne avonturier. Eén van deze series is de Valour serie die gewijd is aan de autosport.  Dit model is verkrijgbaar in GT zwart, Crusador wit en vintage zalmkleur.  De Valour wordt aangedreven door een robuust mecaquartz binnenwerk dat de accuraatheid van een quartz koppelt aan de vloeiende beweging van een automaat.  Door gebruik van superluminova is het horloge onder elke omstandigheid goed afleesbaar.  Met zijn 200m waterdichtheid is het uurwerk naast de racetrack ook te gebruiken tijdens een zwempartij.

ModelValour
BinnenwerkSII VK64 Mecaquartz
GangreserveBatterij dus jaren
Diameter42 mm
Water bestendigheid200 m (20 ATM)
Materiaal kastTitanium
HorlogebandFKM Rubber band met snelsluiting en Grade 2 Titanium gesp met UltraHexTM Coating of DLC zwart titanium.
Prijs369 euro
 
Meer info

Tag Heuer Monaco

Wie autosport zegt denkt onmiddellijk aan de naam Tag Heuer. Dit horlogemerk is onmiskenbaar verbonden met F1 en andere auto races.

Samenwerkingen met legendarische autocoureurs zoals Steve McQueen, Ayrton Senna en momenteel de huidige F1 wereldkampioen Max Verstappen hebben het merk zeker geen windeieren gelegd.  Eén van de meest iconische modellen van het Tag Heuer gamma blijft het vierkant vormgegeven “Monaco” model. 

Het oorspronkelijke binnenwerk van de Monaco, het Calibre 11,  was het resultaat van de joint venture van Heuer-Léonidas, Breitling, Hamilton-Büren en Dubois-Dépraz (Chronomatic group) in hun poging om het allereerste automatische chronograaf uurwerk te maken.

Qua heritage kan dit dus zeker tellen.  Toch blijft “Tag Heuer” met dit horloge niet op zijn lauweren rusten maar wordt deze actueel gehouden door gebruik van nieuwe materialen, kleurschema’s, speciale edities en sinds kort een compleet nieuw “in-house” Heuer 02 binnenwerk.

ModelMonaco
BinnenwerkAutomatisch Calibre HEUER02 28800 VPH
Gangreserve80 uur
Diameter39 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandBlauw aligator leder met gepolijst stalen vouwsluiting
Prijs6000 euro
 
Meer info

Tissot Heritage 1973

Met dit heritage model teleporteert Tissot ons terug naar de jaren 70. 

Deze sportieve chronograaf uitgerust met een tachymeter en voorzien van een “panda” wijzerplaat is voorzien van 3 zwarte tellers. De geperforeerde band herinnert aan het racestuur van klassieke raceauto’s en geraffineerde details zoals de ovale roestvrijstalen kast herinneren aan het vintage design van de sportieve chronograaf uit 1973. Deze nieuwe Tissot Heritage 1973 bracht Tissot uit om zijn relatie met de motorsport te vieren.

ModelHeritage 1973
BinnenwerkAutomatisch Valjoux A05.H31
Gangreserve60 uur
Diameter43 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L gebortsteld roestvrij staal
HorlogebandGenerfd rundleer, vlindersluiting met drukknoppen
Prijs2145 euro
 
Meer info

Tissot Alpine On Board

De Tissot Alpine On Board heeft een modern en chique uiterlijk. De Subtiele blauwe accenten in de  wijzers en in het stiksel van de horlogeband geven het horloge een hedendaagse look. Het Alpine stukje in de naam van het uurwerk  is een verwijzing naar hun samenwerking met Renault Alpine in 1973 die de naam Tissot lanceerde in de  autosport.

De combinatie van de zwarte wijzerplaat met witte en blauwe accenten zorgt er ten allen tijde voor dat de horloge zeer goed afleesbaar is.  Daarnaast zorgen de grote pushers ervoor dat de chrono zeer makkelijk te bedienen is.

Het horloge wordt geleverd met een zwart-blauwe rally-stijl ledere horlogeband met een vlindersluiting van staal die wordt geopend door middel van drukknoppen.

ModelAlpine On Board
BinnenwerkAutomatisch Valjoux A05.H31
Gangreserve60 uur
Diameter45 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L geborsteld roestvrij staal
HorlogebandGenerfd rundleer, vlindersluiting met drukknoppen
Prijs1995 euro
 
Meer info

Tudor Heritage Chrono Blue

Tudor, het zustermerk van Rolex heeft een lange historie en bewijst dit nog maar eens met de Tudor Heritage Chrono Blue die gebaseerd is op de beroemde Tudor “Montecarlo” chronograafhorloges uit de jaren 1970. Deze tweede generatie Tudor chronografen, die van 1971 tot ongeveer 1977 werden geproduceerd, kreeg de bijnaam “Montecarlo” door het kleurrijke uiterlijk van hun wijzerplaten. Deze wijzerplaten doen enigszins denken aan een casino roulettewiel vandaar de verwijzing.

Naast een paar kleine technische verbeteringen is deze Tudor een bijna kopie van het vintage Tudor “Montecarlo” horloge  en volgt deze exact hetzelfde kleurprofiel als de blauwe versies uit de jaren 1970, compleet met een wijzerplaat met felblauwe en oranje accenten.

De link tussen Tudor en autosport is terug te vinden  in het partnerschip dat Tudor in 2009 aanging met Porsche, toen Tudor “Timing Partner” werd en deelnam aan de internationale eenmakingswedstrijden van Porsche.

Technisch is deze Chrono met T401 binnenwerk gebaseerd op een ETA cal. 2892T met bovenop de wijzerplaat geschroefd een Dubois Dépraz chronograaf module.

Dit uurwerk is niet COSC gecertifieerd maar aangezien Tudor deze uurwerken zelf aanpast, afwerkt en monteert, kan men stellen dat de tijdmeting correct is ongeacht of het een gecertificeerde chronometer is of niet.

Voor degene die dit uurwerk te kleurrijk vinden heeft Tudor zijn populaire Black Bay chrono onlangs gelanceerd. Dit uurwerk is in een panda of reverse panda verkrijgbaar met een op een Breitling BR-01 gebaseerd binnenwerk dat wel COSC gecertifieerd is.

ModelHeritage Chrono Blue
BinnenwerkAutomatisch Calibre T401 (Base ETA 2892-A2 met chrono module)
Gangreserve42 uur
Diameter42 mm
Water bestendigheid150 m (15 ATM)
Materiaal kast316L geborsteld roestvrij staal
HorlogebandStaal met vouwsluiting en veiligheidssluiting
Prijs4270 euro
 
Meer info

Vacheron Constantin Historiques American 1921 

In de horlogewereld neemt Vacheron Constantin sinds 1755 een prominente plaats in.  Het is 1 van de 3 merken die bij de horloge liefhebber bekend zijn als de “Heilige drievuldigheid”.  Deze 3 grote namen (Audemars Piguet, Patek Philippe en Vacheron Constantin) hebben sinds het begin het voortouw genomen op het gebied van horlogemakerskunst, innovatie en luxe, en maken ook vandaag de dag nog het horlogenieuws.  

Dat Vacheron Constantin een serieuze impact heeft gehad op de horlogesector vertaald zich in verschillende verwezenlijkingen waaronder het eerste niet-magnetische uurwerk, het eerste dunste handmatige opwindbare uurwerk en zelfs het meest gecompliceerde mechanische zakhorloge.

Het model dat we hier belichten de Historiques American 1921 werd in 1921 gemaakt voor de Amerikaanse markt onder impuls van de groeiende populariteit van de auto in Noord-Amerika. 

Het uurwerk en wijzerplaten zijn 45 graden gedraaid waardoor de drager gemakkelijk de tijd aflezen zonder zijn hand van het stuur te hoeven halen.

Vacheron Constantin is ook de officiële tijdwaarnemer van de Monticello Motor Club in Sullivan County, New York een Auto Country Club met een privé-racebaan op slechts 90 minuten van de stad New York.

ModelHistoriques American 1921
BinnenwerkHandwinder 4400 AS
Gangreserve65 uur
Diameter40 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kastPlatinum 950
HorlogebandMississippiensis alligator (donkerblauw), platinum Ardillon gesp
Prijs51000 euro
 
Meer info

YEMA Speedgraf

In 1948 richtte Henry Louis Belmont, een methodische en pionierende Franse horlogemaker, zijn eigen horlogemakersbedrijf op onder de naam YEMA.

Mr Belmont studeerde in 1931 af als beste van zijn klas aan de nationale horlogemakersschool van Besançon. Het verhaal gaat dat de naam van het merk werd geboren uit de verbeelding van een tiener in een schoolwedstrijd georganiseerd door Henry Louis Belmont zelf. Zonder het te beseffen, bedacht de jonge student een naam die synoniem zou worden met verfijnd Frans horlogemakerswerk.

YEMA heeft een rijke geschiedenis in verschillende sporttakken  waaronder in de autosport. 

Mario Andretti, de motorsport racelegende, droeg een YEMA Rally chronograaf tijdens zijn historische overwinning op Indianapolis 1969.

De speedgraf heeft door zijn reversed panda  stijl een klassieke jaren zestig look, een favoriet onder horlogeliefhebbers en verzamelaars. Het contrastrijke ontwerp heeft een zwarte bezel en witte subregisters op een zwarte wijzerplaat. Het gewelfde saffierglas en de stalen kast van 39 mm versterken het vintage-aspect. Uitgerust met het gloednieuwe Seiko NE86-kaliber met 34 juwelen en 45 uur gangreserve, is de Speedgraf een scherp geprijsde neo-vintage chronograaf.

ModelSpeedgraf
BinnenwerkAutomatisch Seiko NE86 28800 VPH
Gangreserve45 uur
Diameter39 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandGeperforeerde Rally race stijl vintage band met stalen gesp
Prijs1499 euro
 
Meer info

YEMA Rallygraf

Yema heeft naast de Speedgraf ook de Rallygraf. Deze wordt in tegenstelling tot de automaat van de Speedgraf aangedreven door een Seiko VK64 Mechanical-Quartz hybride kaliber. De tijdmeting complicatie wordt bediend door een quartz uurwerk, terwijl de chronograaf wijzer wordt gecontroleerd door een mechanische module die meerdere malen per seconde tikt, waargenomen door de ogen als een vegende beweging (sweeping).

De twee geblokte vlaggen zijn de handtekening van de Rallygraf collectie ter herinnering aan de Grand Prix races.

Door het gebruik te maken van een Quartz kaliber en mineraal ipv safier glas heeft de speedgraf een lagere prijs.

Kortom 2 aanraders uit een Frankrijk.

ModelRallygraf
BinnenwerkMechanical-Quartz hybrid Seiko VK64
GangreserveBatterij dus jaren
Diameter39 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kast316L roestvrij staal
HorlogebandMesh 316L gepolijst roestvrij staal
Prijs349 euro
 
Meer info

Zenith El Primero Chronosport – Defy Extreme

Wie over het merk Zenith spreekt voegt hier meestal met dezelfde adem “El primero” aan toe.

Met deze toevoeging wil Zenith in de verf zetten dat ze de allereerste Hi-Beat (33660 vibraties per uur) chrono op de markt hebben ontwikkeld.  Dit zeer betrouwbaar binnenwerk zou later ook gebruikt worden in de beroemde Rolex Daytona in een 28800 vibraties per uur variant.

In 2010 had Zenith alweer een primeur met dit model door de lancering van de “El Primero Striking 10th”.  Dit was het eerste automatische uurwerk dat tienden van seconden kon meten en weergeven.  Kortom het ideale instrument om in stijl je “lap times” op te meten.

Zenith bracht in 2016 ter ere van de legendarische Lancia Stratos een gelimiteerde versie op de markt, de El Primero Chronomaster World Stratos Meeting.

Daarnaast wil Zenith zijn technische superioriteit kracht bijzetten en promoten van een lagere koolstofvoetafdruk door het promoten en sponsoring van Extreme E.  Dit is een recente autosport waar elektrische SUV’s op een spannend- en verraderlijk parcours worden bestuurd door een man-vrouw duo.  Als gevolg van zijn betrokkenheid bij de Extreme E lanceerde Zenith ook zijn “Zenith Defy Extreme” model een uurwerk met een dynamisch, modern en oersterk design dat in elke omgeving kan worden gedragen met een chrono die nauwkeurig is tot een ongezien 1/100ste van een seconde.

ModelEl Primero Chronosport
BinnenwerkAutomatisch El Primero HiBeat 33600 VPH
Gangreserve60 uur
Diameter41 mm
Water bestendigheid100 m (10 ATM)
Materiaal kastStaal & keramiek
HorlogebandMetaal
Prijs10000 euro
 
Meer info
ModelDefy Extreme
BinnenwerkAutomatisch El Primero HiBeat 33600 VPH
Gangreserve50 uur
Diameter45 mm
Water bestendigheid200 m (20 ATM)
Materiaal kastCarbon & titanium
HorlogebandRubber met titanium drievoudige vouwsluiting
Prijs16500 euro
 
Meer info