In 2017 waren we, in het jaar dat Ferrari 70 jaar werd, voor de eerste keer aanwezig op het Arts & Elégance concours van Peter Auto op de domeinen van het kasteel van Chantilly. 2017 was echt een Ferrari jaar. Overal waar we passeerden zagen we de meestal rode Italiaanse volbloeden in overvloed.
Het begon al in januari op Interclassics Maastricht dat in februari werd gevolgd door Rétromobile Parijs. Ook onze lokale organisatoren van Antwerp Classic en Autoworld Brussel konden ons met prachtige exemplaren verrassen. Na het Festival of Speed in Goodwood dachten we echt van: nu hebben we ze allemaal wel gezien. Maar dat was fout. Peter Auto pakte nog eens uit met een prachtige verzameling in de tuinen van het kasteel van Chantilly.
Patrick Peter had voor de gelegenheid de mooiste Ferrari’s samengebracht die ooit aan de mythische 24 uren van Le Mans hadden deelgenomen. Deze waren ondergebracht in vijf klassen. Het aantal auto’s was weliswaar beduidend minder dan op het FOS in Goodwood maar het kwaliteitsniveau lag zeker even hoog als in het Engelse Sussex. Enkele exemplaren waren speciaal overgevlogen van uit de USA. Onder de deelnemers ook de opmerkelijke 250 GT Breadvan.
De “Breadvan” of camionette zoals de Fransen zeggen is een éénmalige realisatie waarbij de Italiaanse graaf Giovanni Volpi aan Giotto Bizzarrini opdracht gaf om deze 250 om te bouwen op basis van een 250 SWB. ( chassis 2819 GT ) Volpi wilde een 250 GTO bestellen bij Ferrari maar Enzo weigerde om de graaf er ene te verkopen. Die besloot dan maar om er zelf, met de hulp van Giotto Bizzarrini, een alternatief voor te bouwen. Bizzarrini was trouwens betrokken bij de opstart van het 250 GTO project van Ferrari maar door een meningsverschil was Giotto door Enzo de deur gewezen. Beide heren hadden dus nog een openstaande rekening met “il Commendatore”
De donorauto had met onze landgenoten Olivier Gendebien en Lucien Biancht een tweede plaats behaald in de Tour de France Auto van 1961. Misschien is het voor de kenners al duidelijk maar we vermelden toch dat, indien er Belgische piloten aan het stuur zitten, de kans héél groot is dat het om een wagen gaat van het Belgische Ecurie Francorchamps. Hierna werd de 250 SWB verkocht aan graaf Volpi. Deze betwistte er nog de 1000 km van Monthléry mee in Parijs met Maurice Trintignant en Nino Vaccarella. Ze behaalden een derde plaats algemeen. Na deze wedstrijd volgde de transformatie. De 250 GT SWB werd op veel vlakken aangepast met technieken die direct van bij de 250 GTO kwamen. Piero Drogo tekende voor het gestroomlijnde koetswerk, dat wat op de vorm van een bestelwagen lijkt. In de Engelse pers krijgt de auto al snel de bijnaam “Breadvan”.
In Juni 1962 debuteert de Breadvan in Le Mans met Carlo Maria en Colin Davis aan het stuur. In de eerste uren van de wedstrijd is hij duidelijk sneller dan Enzo zijn GTO’s. Hij passeert ze één voor één en toert, na 4 uren wedstrijd, rond als leider in de GT klasse en een zevende positie in het algemeen klassement. Ferrari ziet het niet graag gebeuren. Een gebroken aandrijfas ( een Ferrari onderdeel ) zorgt iets later voor de opgave. Daarna wordt er nog een GT overwinning behaald in het Engelse Brands Hatch en een derde plaats, net zoals het jaar voordien, in de 1000 km van Monthléry.
Naast de deelname aan Arts & Elégance Chantilly zagen we de Breadvan ook al in Goodwood, op de Nürburgring, Spa Classic en op Rétromobile. De huidige eigenaar is trouwens niet bang van een deukje. Zo zagen we tijdens de oefenritten op de Goodwood Revival de wagen terug de pits insturen met vrij veel schade aan de rechtervoorkant. De volgende dag was een noodherstelling al uitgevoerd en tijdens de beurs van Rétromobile was alles al terug piekfijn in orde.
Ex Le Mans winnaar Emanuele Pirro heeft regelmatig het genoegen om, samen met de eigenaar, plaats te nemen in de Breadvan. Ze winnen samen de prestigieuze Kinrara Trophy tijdens de Goodwood Revival in 2018. Ook tijdens het dit jaar gehouden, Festival of Speed, bestormt Pirro de Goodwood heuvel. Na meer dan 60 jaar is de Breadvan nog altijd “Alive and kicking”.
Onlangs kon u in onze rubrieken ook al kennis maken met het door Porter Press uitgegeven boek van deze auto. We kunnen het u ten stelligste aanraden. U vindt er het volledige verhaal en geschiedenis van deze toch wel speciale Ferrari.
Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Joris de Cock & Patrick Verheeken