Breadvan – De Ferrari die de GTO moest verslaan, een nieuw boek van Heseltine

Gebouwd als een Ferrari 250 GT Short Wheelbase Competizione is chassisnummer 2819 GT pas beroemd geworden na de ombouw tot de ogenblikkelijk herkenbare ‘Breadvan’. Deze legendarische auto is zo bekend dat het in de sterren stond geschreven dat er vroeg of laat boeken over zouden verschijnen. Dit boek gaat veel verder dan wat er eerder al is verschenen.

Laat me jullie even een korte blik gunnen in dit meesterlijke naslagwerk over de ‘outlaw Ferrari’.

Deze Ferrari 250 GT Short Wheelbase Competizione is in 1961 nieuw geleverd aan Olivier Gendebien. Olivier was een Belgische autocoureur die blijkbaar wel aan een stuur kon draaien want hij werd opgemerkt door Enzo Ferrari. Hij kreeg een contract als formule 1 coureur bij de Suderia Ferrari waar hij slechts aan 14 races deelnam. Met de Ferrari 250 GT SWB nam hij deel aan de zware Tour de France (neen, niet de wielerwedstrijd).

Graaf Giovanni Volpi di Misurata

Kort na deze rally is de Ferrari 250 GT SWB met chassisnummer gekocht door de charismatische Italiaanse aristocraat graaf Giovanni Volpi di Misurata voor zijn Scuderia Serenissima team.

Volpi was gedurende vele jaren één van Enzo’s beste klanten. Echter door zijn betrokkenheid bij het opkomende ATS-team – opgericht in het kielzog van de beruchte ‘Palace Coup’ in Maranellotal was graaf Volpi even in financieel nauwe schoentjes terechtgekomen. Hierdoor weigerde Enzo de levering van de twee GTO’s die Volpi voor 1962 had besteld.

Wraak

Dit zinde Volpi niet en hij besloot wraak te nemen door de 2819 GT om te bouwen tot iets waarmee hij Ferrari’s nieuwste Berlinetta’s kon verslaan. Volpi was niet van gisteren en nam Giotto Bizzarrini onder de arm. Deze laatste had namelijk het vroege werk aan de GTO uitgevoerd en was in onmin geraakt met Enzo.

Wraak leek een goede motivator want Giotto Bizzarrini paste al zijn technische kennis toe op Volpi’s Short Wheelbase en bouwde hem om tot de Breadvan die we nu kennen. De Breadvan maakte zijn racedebuut tijdens de 24 uur van Le Mans in 1962 en werd bestuurd door Italiaanse topcoureurs als Ludovico Scarfiotti en Carlo Maria Abate. Buiten de races gebruikten Volpi en zijn glamoureuze vrienden zoals Gunter Sachs en Gianni Agnelli hem ook als sensationele auto voor op de weg.

Het verhaal

Dit boek vertelt het volledige verhaal van het lange en fascinerende leven van de Breadvan. Startend van voor de ombouw over zijn competitieperiode tot zijn terugkeer naar de racesport in het Verenigd Koninkrijk in de jaren zeventig. Alsook zijn hoofdrol in de grootste historische autosportevenementen van de 21e eeuw. Auteur Richard Heseltine heeft een schat aan nieuwe informatie ontdekt, zoals de 2819 GT’s die in 1962 op Daytona en Sebring over het hoofd werden gezien. Hij heeft ook gesproken met eigenaars en coureurs uit het hele leven van de auto – tot aan Emanuele Pirro en de Halusa-familie toe.

Keith Bluemel – een van ’s werelds meest vooraanstaande Ferrari historici – heeft bijgedragen aan een hoofdstuk dat de ontwikkeling van de legendarische 250 GT lijn in kaart brengt. Nicola von Dönhoff schreef een onderhoudend verslag over de zomeravonturen van de Breadvan aan de Franse Rivièra, van Gianni Agnelli die de auto zwart schildert tot Gunter Sachs die erin wordt gearresteerd…

Richard Hesseltine

Richard Heseltine is journalist en auteur, gespecialiseerd in klassieke en hedendaagse racewagens alsook motorsportgeschiedenis. Als voormalig medewerker van Classic & Sports Car en Motor Sport heeft hij veel bijgedragen aan titels als Octane, Magneto, Classic Cars, Autosport en RACER. Ook op tal van websites en in kranten is werk van hem te vinden. Richard heeft boeken geschreven over uiteenlopende onderwerpen als kleine Britse sportauto’s en Italiaanse carrosseriebouw, de geschiedenis van Ferrari-ontwerpen en een biografie van autocoureur en teambaas Graham Warner. Richard woont in Shropshire en is eigenaar geweest van een hele reeks klassiekers met motoren variërend van flat-twins tot V12’s. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op zijn website.

Wat wij ervan vinden

Dit boek leest uitermate vlot, ook al zit er uiteraard veel technische info in. Het leest eigenlijk als een documentaire/verhaal, het gaat trouwens heel breed en behandeld ook bijna iedere coureur die in aanraking is gekomen met de 2819 GT.

Hoofdstuk 10 gaat bvb over het leven aan de Franse Riviera waar de Breadvan regelmatig vertoefde. Het grapige is dat de auteur zo grondig te werk is gegaan dat hij ook bijna al het vrouwvolk dat in aanraking kwam met de bestuurders van de Breadvan mee in het verhaal trekt. Brigitte Bardot, Jacqueline Kennedy enz.. Ze staan er allemaal in.

Dit naslagwerk mag eigenlijk niet in je collectie ontbreken en zeker niet voor de prijs van £ 45.

Het boek is gevuld met ruim 220 archieffoto’s, plus een gloednieuwe studiofotoshoot door John Colley. Hiermee is het een passende viering van een unieke Ferrari die nog steeds een favoriet van de fans over de hele wereld is.

Het boek is gepubliceerd door Porter Press International, telt 224 pagina’s en is voorzien van een hardcover.

Breadvan – A Ferrari To Beat The GTO is recent gelanceerd tijdens het Goodwood Festival of Speed van 8-11 juli 2021.