Yesterday’s Future, Concept cars of the 1960s

Valt het op dat we iets met boeken hebben? Tijdens de eerste lockdown zochten we een extra rubriek omdat zowat alle evenementen geschrapt werden. Vermits zowel ikzelf als Joris wel iets met boeken hebben was de keuze snel gemaakt. Met dit bijzondere boek zitten we al aan de tiende boekbespreking. En aan de bezoekcijfers te zien vinden jullie het niet zo erg.

Concept cars & Prototypes

Concept cars en prototypes spreken veel mensen aan. Wellicht omdat ze ons een blik gunnen in onze toekomst. Soms dichtbij maar soms ook veraf of zelfs helemaal onbereikbaar. Eén ding hebben ze echter gemeenschappelijk, ze laten ons dromen.

Richard Heseltine

Het boek van Richard Heseltine gunt ons een blik doorheen de jaren 60. Rijkelijk geïllustreerd met meer dan 350 foto’s pakt Heseltine je mee in de wondere wereld van de designers. Soms futuristisch, soms klaar voor productie.

Iedere auto wordt uitvoerig beschreven met de details over hun opties en innovaties. Een aantal van de getoonde innovaties vinden we vandaag nog steeds terug in onze auto’s. Maar er zijn er ook bij waar ik blij van word omdat ze het niet hebben gehaald.

Dikwijls testen constructeurs tijdens de internationale salons hoe het groot publiek reageert op hun innovaties. Slaat dit aan dan mag je ervan uitgaan dat ze dit hebben opgemerkt. Wellicht denken ze op dat moment al hoe ze dit kunnen integreren in hun volgend model.

Telkens wanneer er aan een nieuw jaar wordt begonnen is er een kleine extra rubriek. ‘Also in 196x’. Daarin krijg je per jaar een compact overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van dat jaar. Ik vond dit echt een leuk item.

Joris en ikzelf kunnen stellen dat we ondertussen al erg veel auto’s hebben gezien de voorbije jaren. Dit boek toont echter een heel aantal concept cars waar we zelfs geen weet van hadden. Dikwijls zijn ze slechts één keer aan het grote publiek getoond om daarna in een stoffige opslagruimte terecht te komen.

Het boek Yesterday’s Future, Concept cars of the 1960s is luchtig en onderhoudens geschreven. Het is tevens een boeiend naslagwerk over de ontwikkelingsdrang van de jaren ’60. Een aanrader.

Te koop via Porter Press
ISBN nr: 978-1-913089-34-4

Verslag: Patrick Verheeken