Deze Bugatti Type 59 (ex koning Leopold III) is geveild voor een recordbedrag!

Als je onze blog een beetje volgt dan heb je deze auto wellicht zien passeren in het verslag van Retromobile dit jaar. We vermelden toen al dat de auto zou worden geveild op 1 april door Gooding & Company.

De verwachte opbrengst stond op £ 10.000.000; hetwelk een recordbedrag voor dit type Bugatti zou zijn.

Volgens ons is iedere Bugatti wel speciaal maar niet iedere Bugatti heeft een racegeschiedenis zoals deze. Neem daar dan nog enkele ronkende namen van voormalige eigenaars bij en je weet dat deze hoge verwachtingen niet helemaal onterecht zijn.

Vanwege de Corona pandemie is de veiling in april uitgesteld. 5 september was de nieuwe datum en gelukkig is deze wel kunnen doorgaan. De veiling vond plaats in het prachtige Hampton Court Palace. Er zijn 15 auto’s geveild waarvan maar liefst 9 pre war waaronder 3 Bugatti’s.

Maar we gingen het hebben over de Type 59.

De auto starte zijn carrière in het seizoen 1934-35 als deel van het Bugatti Grand Prix team. Deze Type 59 was uitgerust met motor nr. 5.

Initieel was René Dreyfus de piloot, hij was bovendien zeer succesvol met deze Type 59. Zo verzilverde hij de 3é plaats in de Grand Prix van Monaco en de 1é plaats in de Belgische Grand Prix te Spa-Francorchamps!

Na de racecarriere heeft Bugatti deze Type 59 omgebouwd voor gebruik bij autosport events. Het waren vrij serieuze ingrepen want zo verdween de supercharger, is de versnellingsbak vervangen is het chassis en koetswerk gereviseerd en kreeg de auto zijn huidige chassisnummer 57248.

De Type 59 is zelfs gedurende een tijdje de snelste sportwagen in Frankrijk geweest. Het was Jean-Pierre Wimille die in het seizoen van 1937 al zijn rivalen het nakijken gaf. Een jaar later is de auto overschilderd in zijn huidige zwarte kleur en verkocht aan Koning Leopold III.

Koning Leopold III stond erom bekend een voorliefde te hebben voor Bugatti, de aankoop was dan ook niet zo vreemd. Leopold III heeft echter niet veel met de auto gereden, hij heeft er wel goed zorg voor gedragen net als de drie eigenaars na hem.

Dit maakt van deze Type 59 wellicht de best bewaarde en in originele staat verkerende competitie Bugatti.

De Bugatti Type 59 wordt door velen aanzien als een meesterwerk en dit zowel technisch maar ook qua vormgeving. Ik kan me hierbij alleen maar aansluiten.

Een beetje over de technische aspecten:

De Type 59 beschikt over een 3257 cc DOHC 8 cilinder in lijn motor.
Twee Zenith carburators.
De motor levert 250pk bij 5000 toeren.
4 versnellingsbak met droog carter.
De vier wielen zijn uitgerust met grote trommelremmen.

Wil je meer info over de gehele veiling klik dan op deze LINK.

Verslag en foto’s: Patrick Verheeken