Boekbespreking: de Ferrari 312P: Eén van Ferrari’s mooiste racewagens

Door de Corona pandemie krijgen we allemaal wat meer vrije tijd. We blijven in ons kot en zoeken manieren om deze kwaliteitsvol door te brengen. Het lezen van een goed boek is hier zeker één van de mogelijkheden.

En dit goed boek over de Ferrari 312P kunnen wij U zeker aanbevelen. Het verhaal over deze 312P kan U in korte versie vinden in ons artikel Retromobile 2020: Racewagens om van te smullen waarvan u HIER de link terugvindt.

De auteur, Gianni Agnesa, laat in de titel van het boek nog twijfel bestaan en stelt de 312P voor als één van de mooiste Ferrari racewagens. Wij gaan hier iets verder en kunnen zonder twijfel zeggen dat het echt de allermooiste is. Het koetswerk van de 312P is een echt kunstwerk. In 1969 bouwde Enzo Ferrari nog racewagens die er gewoon mooi moesten uitzien. Zo wilde hij geen extra vleugels of spoilers op de auto wegens “te storend”. Hierover had hij wel degelijk gelijk. Hij was in de veronderstelling dat zijn V12 motor dit gebrek wel zou compenseren maar daar had hij dan weer ongelijk. De 312P was geen partij voor de nieuwe Porsche 917.

Het boek vertelt de complete geschiedenis van de drie gebouwde exemplaren van het allereerste begin en bespreekt elke wedstrijd waarin ze deelnamen. Dit zowel in 1969 door het fabrieksteam als in 1970 toen het NART in Amerika de wagens overnam. Ook de piloten komen één voor één aan bod.

Daar stopt het niet want met chassisnummer 0872 van David Franklin kunnen we zelfs in detail de restauratie van dit exemplaar volgen tot zijn debuut op het FOS in Goodwood.

Het werk is in drie talen opgesteld: Engels, Duits en uiteraard Italiaan en omvat 264 bladzijden met veel mooie foto’s waarvan velen hier de eerste keer verschijnen. Het boek wordt ook geleverd in een slipcase en is uitgegeven door Mcklein Publishing.

 

Een echte aanrader voor de autosportliefhebber!

 

Het is verkrijgbaar in de gespecialiseerde boekhandels en voor wie het ergens anders wil bestellen volgt hier het ISBN nr: 9783947156191

Artikel: Joris de Cock
Foto’s: McKlein Publishing