The Zoute Grand Prix

Tijdens het weekend van 10 tot 13 oktober was het verzamelen geblazen in Knokke voor de 10é editie van de Zoute Grand Prix. Je zou het kunnen zien als de jaarlijkse afsluiter van het outdoorseizoen voor zowat alles met wielen en een motor.

Als afsluiter kan dit evenement wel tellen want met meer dan 250.000 bezoekers is dit met stip het grootste evenement met classiccars en exclusieve sportwagens in België.

Ook aan prominenten ontbrak het voor deze jubileum editie niet, we sommen er enkele op. Jacky Ickx, Thierry Boutsen, Stoffel Vandoorne, Louis de Fabribeckers, Dimitri Vegas en Anouk Matton, Jean Todt, Koen Wouters, Peter Goossens en nog vele anderen.

Op vrijdag en zaterdag reden 200 wagens, voor het eerst ingeschreven tussen 1920 en 1965 de Zoute Rally by Stow. De Zoute Rally is de laatste jaren in Europa opgeklommen tot de absolute top, dit zowel qua opkomst, organisatie, exclusiviteit alsook bezoekersaantallen. Op zaterdag trok het evenement ruim 150.000 bezoekers.

Ruben Maes en Bjorn Vanoverschelde wonnen de jubileumeditie rally in een Porsche 356c uit 1965.

Natuurlijk is er veel meer te beleven dan alleen maar de rally’s. Zo was er ook de jaarlijkse Zoute Sale by Bonhams. Dat de verkoop in classic cars nog steeds goed loopt bewijst de opbrengst van maar liefst 11.710.104 euro, een record voor België. Eén van de blikvangers was de Ferrari 275 GTB Alloy Long-Nose uit 1965. Deze Ferrari ging onder de hamer voor een recordbedrag van 2.875.000 euro. Minstens even opvallend was de Invicta 4,5-Litre S-Type ‘Low Chassis uit 1931 die 890.281 euro wist op te brengen. Of de Ferrari Enzo die van eigenaar wisselde voor maar liefst 1.506.500 euro. Een eerder onopvallende Austin-Healey 100/4 ‘Le Mans Spec’ zorgde ook voor een record want nooit eerder is er 149.500 euro betaald voor dit soort auto. De veilingmeester van Bonhams kon dan ook met een goed gevoel huiswaarts keren.

Aan prestige is er in Knokke zelden een gebrek maar met het Concours d’elegance dat doorgaat in de Royal Zoute Golf Club worden echt alle registers opengetrokken. Het is hier echt zien en gezien worden, het weer was dan wel een beetje spelbreker maar aan exclusieve auto’s was er geen gebrek. Ferrari, Bugatti, Alfa-Romeo, Bentley, Rolls-Royce, Mercedes om er maar enkele te noemen waren in grote aantallen aanwezig. En wat telkens opvalt is dat je hier auto’s ziet die je nooit eerder zag. Eigenlijk is dit alleen al de moeite om jaarlijks naar Knokke af te zakken.

Op het domein van de Royal Zoute Golf Club waren ook 6 vrij zeldzame hypercars te zien. We zagen een Bugatti Centodieci, een Bugatti Chiron Sport, een Dallara Stradale, een Pininfarina Battista, een De Tomaso P72 en als laatste een concept van de Krugger FD. De Krugger FD is trouwens een compleet Belgisch ontwerp.

Bij een Concours d’elegance horen natuurlijk ook winnaars. Zo won de Mercedes 540 K Cabriolet A uit 1936 de pré war categorie. De Ferrari 166 Barchetta Touring  – Le Mans winner van 1949 ging met de post war Best of Show prijs aan de haal.

Aan categorieën en bijhorende prijzen geen gebrek want ter ere van het 110 jarige bestaan van Bugatti was er dus ook hier een categorie aan gewijd. De Type 57 C Coupé – Le Patron uit 1938 kon niet geheel onterecht met de beker pronken.

De prijs voor de meest iconische bolide ging naar een Mercedes 300 SL Gullwing van 1955, een prachtige wagen maar hier leek het net die auto uit de categorie teveel…

Natuurlijk is er in Knokke ook altijd een overvloed aan jongere en moderne GT’s. Op zondag kon je er meer dan 200 bewonderen die allen passeerden over de zeedijk. Ze legden een 120 km lange herfstrit af met als winnaars Loock en Jens Aerts. Zij wonnen de Zoute GT Tour met een Audi R8 Coupé uit 2019. Een opvallende deelnemer was Remco Evenepoel die de rit aflegde met een BMW M850i xDrive Coupé in plaats van met zijn vertrouwde fiets.

Tot nu toe hadden we het vooral over de de verschillende rally’s maar de Zoute Grand Prix is veel meer dan dat. Zowat ieder zichzelf respecterend merk is aanwezig met een mooie stand op de dijk. Zo zagen we Mercedes, BMW, Alfa Romeo, Porsche, Jaguar, Lexus enz.. Maar het zijn toch vooral de droommerken die de aandacht trekken. Op de stand van Ginion group kon je wegdromen bij Ferrari, Pininfarina, Rolls-Royce en McLaren of een eindje verder op de stand van Aston Martin waar je kon genieten van de prachtige DBS Superleggera.

Opvallend was de stand van Alfa Romeo, in plaats van hun nieuwste modellen te tonen stond er binnen alleen een prachtige RL Targa Florio van 1923. Uiteraard kon je buiten genieten van de Gullia of de Stelvio maar hoe je het ook draait of keert de RL Targa Florio trok alle aandacht naar zich toe.

Als je trouwens de komende edities eens naar Knokke afzakt vergeet dan zeker niet eens in de zijstraatjes te passeren want ook al wordt de meeste aandacht getrokken door de activiteiten op en rond de zeedijk er zijn hier en daar pareltjes te vinden.

Zo ontdekte ik puur per toeval de The Cappelleschi Gallery in de Strandstraat 16, deze galerij is vooral gespecialiseerd in street art. Deze galerij is eigendom van Eric van Esser en toen ik nieuwsgierig door de deur keek werd ik vriendelijk uitgenodigd binnen te komen. En neen, geen street art op dit moment. Wel een prachtige collectie van Juan Carlos Ferrigno waar we jullie met plezier van willen laten meegenieten.

Verder zagen we tal van premiere’s, we noemen er enkele voor u op. De Aston Martin DBS Superleggera Volante, de SVO modellen van Jaguar en Land Rover, de Alpine A110S, de Lamborghini Huracàn Spyder en Evo, de Pininfarina Battista, de McLaren GT en Bentley die dit jaar 100 kaarsjes mochten uitblazen tonen hun geheel nieuwe Continental GT Convertible. Wellicht onder druk van de groene lobby stelde Bentley ook een Bentayga Hybrid voor.

Jacky Ickx die dit jaar zijn 75é verjaardag viert is persoonlijk de Porsche 911 4S ‘Belgian Ledgend Edition’ komen voorstellen. Deze 911 is speciaal ontwikkeld voor de verjaardag van Jacky Ickx en wordt in de zeer beperkte oplage van slechts 75 exemplaren gebouwd. Na het bijwonen van de persconferentie kwamen we te weten dat de samenstelling van het interieur alsook de aanwezig zijnde opties heel precies zijn gekozen samen met Jacky Ickx. We hebben de auto kunnen bewonderen en moeten vaststellen dat Monsieur Le Mans een goede smaak heeft!

Een opvallende restauratie vonden we op de terreinen van de Zoute Golf. Een Ferrari 166 inter Stabilimenti Farina Cabriolet. Nu kom je een Ferrari 166 sowieso al weinig tegen, in cabrio zijn ze nog zeldzamer. Enig opzoekwerk leerde ons dat er zo slechts drie zijn geproduceerd. Deze Ferrari 166 inter heeft een lange geschiedenis achter de rug. Hij maakte zijn debuut tijdens de Paris Motor Show in 1950. Ferrari was toen nog maar net op de ‘consumenten’ markt want het betreft hier de 32é Ferrari ooit gebouwd. De auto is verkocht aan een Zwitserse baron die de auto amper een jaar in bezit heeft gehad. De daarop volgende jaren is de auto ingezet bij diverse races waaronder de Col de la Faucille Hilclimb in Frankrijk. In 1964 is de auto ontdekt op een autokerkhof in Zwitserland door Robert De La Rive Box, hij kocht de auto die op dat moment in erbarmelijke staat verkeerde. De auto is de jaren daarna regelmatig van eigenaar gewisseld om uiteindelijk in 1991 op te duiken tijdens een veiling in Las Vegas waar hij is verkocht voor $ 204750; In 1999 is hij opnieuw onder de hamer gegaan tijdens een veiling van Christie’s voor $ 90500; Hierna kreeg de auto zijn Barchetta Touring replica koetswerk, het originele koetswerk was namelijk in zo een slechte staat dat het niet meer te redden was. In 2014 verkocht Movendi de auto aan Joost Bert in België. Joost Bert trok naar Ferrari Classic in Maranello waar de auto een totale reconstructie en restauratie onderging. Eind juni konden we dan voor het eerst het resultaat aanschouwen tijdens Chantilly arts & elegance waarvan je HIER het verslag kan vinden.

Als conclusie kunnen we stellen dat deze jubileumeditie een schot in de roos was. De organisatie heeft duidelijk getoond te weten hoe het moet. De organisatie was quasi perfect en het aanbod was dat zeker ook. Dat er niettegenstaande het mindere weer zoveel volk op afkomt is ook een bewijs van de uitstraling van dit evenement. Wij kijken alvast uit naar de 11é editie die doorgaat van 8 tot 11 oktober 2020. Zet het alvast in je agenda!

De Zoute Grand Prix zal trouwens in 2020 een druk jaar hebben want de activiteiten worden serieus uitgebreid. Hou dus zeker onze blog in de gaten. We lichten in ieder geval al een tipje van de sluier op met hun eerste event. Van 30 april tot 3 mei gaat namelijk de eerste ‘ Rally De Durbuy’ plaatsvinden.

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken.