The Zoute Grand Prix

Twee jaar geleden waren we te gast tijdens de Zoute Grand Prix te Knokke (je kan HIER het verslag vinden). Een evenement dat zich op amper 9 jaar een vaste plaatst heeft weten te veroveren op het wereldtoneel van de classic car rally’s. Dit jaar stond de Zoute Grand Prix terug op het programma bij ons, echter wel in een andere vorm.

Daar waar we in 2016 meer het statische in beeld brachten met oa het Concours d’Elegance waren we nu present tijdens de Zoute Rally op vrijdag. De organisatie voorzag in drie perswagens met chauffeur waar we dankbaar gebruik van maakten. Zij brachten ons naar tal van plaatsen waar we mooie beelden konden schieten en tegelijkertijd konden genieten van de prachtige omgeving. Want hoe je het ook draait of keert deze rally door West-Vlaanderen toonde weerom hoe mooi ons Vlaamse land is.

Aan het prachtige weer konden we al voorspellen dat dit een topeditie zou worden. Op zondagavond stond de teller op ruim 250.000 bezoekers! Al deze bezoekers konden genieten van de vele exclusieve oldtimers alsook de talrijk aanwezig zijnde GT’s en Hypercars. Dit soort evenementen lokken ook altijd een hele rits bekenden, zo waren aanwezig prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Roberto Martinez, Koen Wouters, Véronique De Kock, Tom Boonen, Nafissatou Thiam en nog vele anderen.

Alvorens plaats te nemen in één van de volgwagens had ik nog even de tijd om een aantal startende wagens te fotograferen. Zo spotten we deze prachtige Bugatti Type 35 van 1924.

De Zoute Rally ging op vrijdag van start om 8u30 toen de eerste auto vertrok op de Zeedijk aan de Zoute Drivers Club. De wagens volgden een boeiend en gevarieerd traject door Vlaanderen.

Tijdens de middagstop in Ieper was er voor de deelnemers voorzien in een heerlijk lunch. Onder een stralende zon konden de massaal aanwezige bezoekers genieten van de geparkeerde auto’s op het voor de gelegenheid vrijgemaakte marktplein. De vele klassieke auto’s met de Ieperse Lakenhalle op de achtergrond gaf een speciale sfeer aan het geheel.

In totaal telden we ruim 150 deelnemers, alle auto’s zijn voor het eerst ingeschreven tussen 1920 en 1965. De organisatie streeft naar een zo gevarieerd mogelijk deelnemersveld. De te rijden ritten worden telkens pas in de ochtend bekendgemaakt, dit vanwege de veiligheid zodat er niet te veel mensen langsheen het traject komen te staan. En uiteraard ook om te voorkomen dat er deelnemers al eens zouden gaan oefenen. Het betreft uiteindelijk toch een regelmatigheidsrit.

Er waren zoals steeds behoorlijk veel Porsche’s aanwezig, deze Porsche 550 Spyder van 1954 sprong er toch wel bovenuit vonden we. Verder een aantal prachtige 356 waaronder ook die van de winnaars Didier Vynckier en Michaël Matthys.

Op vrijdagavond was er ook de Bonhams veiling, zoals steeds vind je hier alleen maar het fijnste van autowereld bij elkaar. Voor mij was de meest opvallende in ieder geval de Arnolt-Bristol Roadster van 1954 die voor € 391.000 van eigenaar wisselde. De hoofdvogel is afgeschoten door de Aston Martin DB4 series V Vantage Sports Saloon die een wereldrecord heeft opgebracht van maar liefst €1,212,250. Ook de Ferrari 250 GT Series II Pininfarina van 1960 vestigde een wereldrecord met een verkoopprijs van maar liefst €989,000. Deze beide auto’s zijn verkocht aan Europese bieders die aanwezig waren in de overvolle roepzaal.

Verder nog vernoemenswaardig waren de Rolls-Royce die ooit eigendom was van Muhammad Ali die met € 131.250 ruim het dubbele opbracht van de geschatte waarde. Hetzelfde verhaal voor de Citroën DS23 IE Décapotable met Coachwork van Henri Chapron die maar liefst € 425.000 heeft opgebracht.

Om af te sluiten bezocht ik op de dijk nog enkele merkenstanden zo zag ik de nieuwe BMW Z4 en de 850 coupe.

Bij Alpine stonden oud en nieuw netjes naast elkaar, een geslaagde opvolging zou ik zeggen.

De Project one van Mercedes zagen we al eerder tijdens het Goodwood Festival of Speed waar je HIER het verslag van kan terugvinden. Alleen stond hij hier mooier opgesteld.

Conclusie: Zoals ik bij de inleiding vermelde is dit evenement erg groot en druk geworden. Soms een beetje te druk misschien. Langs de andere kant is het hoe dan ook de moeite om af te zakken naar Knokke want al dit moois krijg je echt niet elke dag of op elk evenement te zien. Een absolute aanrader dus! Als het dan ook nog eens mooi weer is zoals bij deze editie is het dubbel genieten. Wij zullen er als het kan volgend jaar zeker terug bij zijn en dan voor twee dagen zodat we zowel de rally als het concours kunnen meepikken.

Foto’s & verslag: Patrick Verheeken.