Zoute Grand Prix 2016

Lamborghini MiuraZondagochtend op weg naar Knokke, het belooft mooi weer te worden voor de Zoute Grand Prix die vandaag aan zijn derde dag toe is. Het is nu de zevende keer dat dit event wordt georganiseerd en het doet zijn internationale reputatie alle eer aan.In 2010 bezochten 5000 tot 7000 bezoekers de Zoute Grand Prix, in 2015 waren dit er maar liefst 150000 ! Dit vergt uiteraard serieuze logistieke inspanningen en ik moet zeggen dat de meeste zaken die ik zag vrij vlot verliepen. Voor mij was deze editie de eerste die ik bezocht en het zal wellicht niet de laatste zijn. Het prachtige weer heeft daarbij uiteraard een handje geholpen. Aangezien ik slechts één dag ter plaatse was heb ik er die dag de belangrijkste zaken uitgepikt. Zoute Concours D'EleganceTe beginnen bij de Zoute GT Tour, eigenlijk een parade van vooral recente exclusieve bolides. Zo zal je op andere zondagen zelden zo een groot aantal Rolls Royce auto’s samen zien. Gelukkig zat er af en toe eens een klassieker tussen.Zoute Concours D'Elegance-10 Zo spotte ik een BMW Z8, een Ferrari Testarossa en nog ander moois.Zoute Concours D'Elegance-24 Terwijl we op de dijk de diverse stands passeerden viel mijn ook op een prachtige BMW 328 Coupé Touring. Deze auto debuteerde in juni 1939 tijdens de 24 uren van Le Mans. Een leuke bijkomstigheid was dat we in een “closed room” mochten om de nieuwe BMW 5 in pré avant premiere te zien, ja dan begint een mens al eens te watertanden hé.

Zoute Concours D'Elegance-45Volgende stop was het Zoute Concours D’Elegance hetwelk doorging in de Royal Zoute Golf Club. De enorme variatie aan merken en type auto’s viel me echt op. Het ging van een Avions Voisin tot een Siata, in totaal stonden er een zeventigtal auto’s tentoongesteld op het golfterrein. De auto’s stonden netjes opgesteld en niet op elkaar gepropt zoals we op andere events wel eens tegenkomen.

Zoute Concours D'Elegance-68Er was oa een prachtige collectie Fiat’s te zien, veel mensen weten niet hoe een mooie geschiedenis Fiat heeft want hier zitten echte pareltjes tussen.

Zoute Concours D'Elegance-64Een andere unieke auto was de Mercedes 300 SL Prototype Airbrake. Deze Mercedes is gebouwd in 1952 onder de typebenaming W194 terwijl de in 1954 gelanceerde SL300 Gulwing de typebenaming W198 had. De racewagen is ontworpen door Rudolf Uhlenhaut die een sterk maar lichtgewicht buizenframe maakte om de racewagen ondanks zijn verouderde zescilinder toch nog een beetje vooruit te krijgen. Het buizenframe maakte de inplanting van gewone deuren onmogelijk dus de vleugeldeuren ontstonden eigenlijk uit noodzaak, het is echter het belangrijkste herkenningspunt geworden van de SL 300 Gulwing. Zoute Concours D'Elegance-130Deze Mercedes verscheen in 1952 aan de start van de 24 uur van Le Mans samen met nog twee andere W194’s. Er haalden er twee de finish en dit als eerste en tweede! De auto mocht in 1952 ook de Great Jubilee op de Nürburgring en de beruchte Panamericana op zijn naam schrijven. Volgens de eigenaar werden er ooit 11 gebouwd maar is er maar één exemplaar meer over. Best uniek dus.

Zoute Concours D'Elegance-55Ook zag ik een BMW 3200 Michelotti Vignale, deze is al even uniek als de hierboven beschreven Mercedes misschien zelfs nog unieker want van deze BMW 3200 Michelotti Vignale is er slechts ééntje gebouwd. Deze BMW is dan ook een prototype die rust op het chassis van de BMW 507 uit 1958. Sergio Scaglietti uit Modena heeft het koetswerk gebouwd. Zoute Concours D'Elegance-59Sergio had al een stevig reputatie verworven door zijn werk voor Enzo Ferrari en leverde uitstekend werk. AlfredoVignale heeft de wagen in 1959 in Turijn geassembleerd waar hij is voorgesteld tijdens het Salone dell’Automobile di Torino. Nu vind ik persoonlijk de 507 één van de mooiste BMW’s ooit gebouwd maar deze mag er ook wel zijn hoor.

Enkele andere opvallende auto’s waren oa een Lamborghini Miura P400 Coupé, door menigeen als de mooiste auto ooit gebouwd aanzien.

Zoute Concours D'Elegance-73Maar ook de Pegaso Z102, een Spaanse volbloed die je (helaas) ook bijna nooit tegenkomt. Trouwens een merk met een eigenaardige geschiedenis. Wist u dat Pegaso eigenlijk een onderdeel was van het Spaanse staatsbedrijf Enasa. Dit was op zijn beurt een voortzetting van Hispano Suiza. Het merk Pegaso is vooral bekend vanwege de vrachtwagenproductie, helaas is dit merk in 1991 terziele gegaan, Iveco heeft het grootste deel toen opgekocht. De Pegaso Z102 is tussen 1950 en 1957 in redelijk wat varianten gebouwd al is een totaal van rond de 110 exemplaren natuurlijk niet veel. De auto’s werden toen volledig met de hand gebouwd onder het motto “cost is no object”

Zoute Concours D'Elegance-83Nog een erg zeldzame verschijning is de Alfa Romeo Superleggera Disco Volante, deze auto wordt gebouwd op het chassis van de 8C. Je levert dus eigenlijk je al zeldzame Alfa Romeo 8C in en je krijgt voor een beetje opleg (een slordige 400000 euro) een Disco Volante terug. Indien je een 8C spyder inlevert krijg je een Disco Volante Spyder in de plaats. De gezamenlijke teller zou nu op 7 stuks wereldwijd staan. Er waren er twee present tijdens het Zoute Concours D’Elegance wat best opmerkelijk kan worden genoemd. Ik had de gelegenheid heel even te praten met de fiere vrouwelijke eigenaar van dit pareltje.

Zoute Concours D'Elegance-139Om 16u30 vertrokken de auto’s naar de zeedijk waar ze nogmaals in de bloemetjes werden gezet. Al bij al een meer dan geslaagde dag onder een stralende herfstzon. Voor herhaling vatbaar!

 

  1 comment for “Zoute Grand Prix 2016

  1. Johan C.
    13/10/2016 om 08:31

    Had beslist om niet te gaan, vanwege te weinig bekend met het evenement en al zijn onderdelen. Maar na het zien van deze reportage heb ik daar eerlijk gezegd spijt van. Bedankt voor de prachtige foto’s en de boeiende weetjes. Heb weer heel wat bijgeleerd. Toch overwegen om volgend jaar zelf te gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*