Goodwood Revival, het 20 jarig jubileum.

Het Festival of Speed is nog maar net achter de rug (waar je HIER het verslag kan van terugvinden) en het is weeral tijd voor de Revival. Deze twee evenementen vinden beiden plaats op het domein van Goodwood. Daar waar het FOS zich situeert rondom Goodwood House is bij de Revival alle actie te vinden op en rond het circuit.

De Revival is trouwens veel meer dan alleen maar racen, we komen daar doorheen het verslag nog wel een paar keer op terug. Het circuit is voor het eerst geopend in september 1948, aangezien in 1939 het Brooklands circuit was gesloten kwam er een enorme vraag naar een nieuw circuit. De 9é Duke of Richmond gaf hieraan gehoor en zo kwam het circuit tot stand. Gedurende de oorlog van 40-45 was er al een militair vliegveld geïnstalleerd. Dit alles was op de gronden van de Dukes of Richmond en zij wilden op die manier de RAF steunen in hun gevechten voor het vaderland.

Het circuit trok veel toeschouwers want tijdens de eerste race in 1948 waren er 85 deelnemers aan de start en maar liefst 20000 toeschouwers. Omwille van de vele veiligheidsregels en de steeds snellere wagens is in 1966 het circuit gesloten.

De huidige Duke of Richmond die in 1993 het Festival of Speed lanceerde droomde er toen al van om het racecircuit terug in ere te herstellen. 50 jaar nadat het circuit initieel was geopend maakte hij in 1998 zijn droom waar door het circuit dat ooit door zijn grootvader was gecreëerd terug tot leven te brengen. Sindsdien bestaat de Revival in zijn huidige vorm. Er waren dus meerdere momenten te vieren, de eerste ingebruikname van het circuit dateert namelijk 70 jaar terug en de Revival is nu aan zijn 20é uitgave.

We starten dit jaar op zaterdag met een samenkomst van enkele belangrijke tenoren, zo ziet u op de foto v.l.n.r Alain de Cadenet, Professor Gordon Murray, Derek Bell en Jochen Mass. Tijdens de jaarlijkse babbel georganiseerd door Credit Suisse ging het deze keer over “The Challenge of Le Mans”.

De eerste race die we meepikten was de Fordwater Trophy, een twintig minuten durende race met GT’s en sportauto’s die hier hebben geracet tot 1955. Enkele auto’s sprongen al direct in het oog zoals de wit-groene Porsche 356 en de Jaguar XK120. Maar de donkerblauwe Aston Martin DB2 van 1950 met Darren Turner aan het stuur kaapte de eerste plaats weg en dit met een gemiddelde snelheid van 134km/h.

De Barry Sheen Memorial Trophy is een jaarlijks wederkerende motorwedstrijd, de wedstrijd wordt gereden in twee sessies en de motoren zijn vooral machines met een cilinderinhoud van rond de 500cc. Er wordt telkens een stint gereden door een professionele piloot en de andere stint wordt gereden door een amateur. De meeste motoren zijn van de jaren 50 maar er zitten ook telkens een paar uitzonderingen tussen. Dit jaar sprong de BMW R57 Compressor er uit, tijdens de race op zondag waren de piloten niemand minder dan Troy Corser en de eigenaar Herbert Schwab. Dit duo perste echt alles uit de BMW van 1936 en raceten zo naar de eerste plaats! De overige merken zijn vooral Norton Manx, Triumph en Vincent.

De Revival is natuurlijk meer dan racen, dat hadden we in de inleiding al aangehaald hé. Shoppen, zien en (vooral) gezien worden, diverse acts, de Bonhams veiling, modeshows, een heuse kermis, een rollerscatebaan enz. De lijst is echt eindeloos en het is net deze variatie die er voor zorgt dat zelfs als je geen petrolhead bent je hier perfect kan amuseren.

Deze twee poetsdames komen we ook iedere keer tegen, of ze ooit echt poetsen weet ik niet maar ze spelen hun rol echt wel met glans 😉

De Settrington Cup is sinds 2012 ook een vaste waarde geworden. Onder het mom “je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen” is het ieder jaar verzamelen geblazen voor een groot aantal jonge deelnemers. De Austin J40 pedalcars zijn allen dezelfde, sommigen in originele staat en sommige perfect gerestaureerd. Ze dateren allen van de periode 1949 tot 1971 en kosten toen £33; wat overeenkwam met het maandloon van een arbeider. Als je vandaag op zoek bent naar een perfect exemplaar betaal je daar tot 6500; pond voor als je er überhaupt al eentje kan vinden. De jonge piloten zijn meestal kinderen van piloten die racen tijdens de Revival of van hun mechaniekers.

Volgende in de rij is de St Mary’s Trophy, net als de Barry Sheen Memorial Trophy wordt ook deze koers in twee reeksen gereden. Deze race is trouwens eentje waar we al dikwijls brokken in hebben zien rijden in het verleden, wellicht omdat ze hier echt wel op het scherp van de snee rijden. En ja hoor, het was op zondag weer van dat. De blauwe Plymouth Barracuda met nummer 95 boorde zich na eerst rechts vooraan een piepschuim blok te raken met volle kracht in de piepschuimen blokken van de chicane die aan het begin van het rechte stuk staan. Goed voor het spektakel, jammer van de Plymouth. Even later maakte de Ford-Lotus Cortina met Ash Sutton aan het stuur de buiteling van zijn leven. Dit was de tweede keer dat de race werd geneutraliseerd. De uiteindelijke winnaar was Olivier Hart met een Alfa Romeo 166GTA van 1965. In deze race reed ook Jochen Mass mee met een Alfa Romeo 1600 GTA. Het is trouwens een race met enorm verschillende auto’s want als je zo een eerder compacte Alfa Romeo ziet rijden naast een Ford Galaxy500 dan is het verschil toch wel erg groot hoor.

Mocht het trouwens zijn dat je op zoek bent naar de uitslagen van de diverse races dan kan je die vinden via deze LINK

Tijdens de Goodwood Trophy passeren de oudste auto’s van de Revival, op enkele uitzonderingen na dateren ze allen uit de jaren 30. Er zitten knappe machines tussen maar het zijn meestal toch de ERA’s die het veld domineren. Dit jaar ging na een spannende race echter een Maserati 6CM van 1938 met de eerste plaats lopen op de voet gevolgd door een ERA A type R3A. De Bugatti Type 73C zette de snelste rondetijd neer met een gemiddelde snelheid van 147,23 km/u, niet slecht voor een auto van 1945 zou ik zeggen.

De Jack Sears Memorial Trophy bevat uitsluitend auto’s uit de jaren 50, op een enkele Fiat en VW na zijn het allen Britse auto’s. We zagen dus vooral Jaguar MK1, Moris Minor’s en de grappige Austin A35 voorbijkomen. Het zal waarschijnlijk niet verbazen dat het hele podium werd ingepalmd door drie Jaguar MK1’s. Een leuke race om te volgen en net zoals bij andere race’s met “kleinere” of “goedkopere” auto’s zie je dat de auto’s echt niet gespaard worden ook al zijn ze hun pensionleeftijd al lang voorbij. Het is trouwens zo dat wanneer we door de paddock lopen en eens onder de motorkap kijken van bvb een Austin dan lijkt het of ze zo uit de fabriek komen, misschien zien ze er nu zelfs beter uit dan pakweg 60 jaar geleden.

De Revival bestaat niet alleen uit racen, zo is er twee keer de British Transport Parade. Het is vooral tijdens dit soort parades dat de ware sfeer van de Revival naar boven komt. Je ziet ook aan alle deelnemers dat ze hun rol met liefde vervullen. De glimlachende gezichten maken zo je dag goed ;-). Er zitten trouwens iedere keer een aantal pareltjes tussen, zo zagen we een elektrische bestelwagen van Harrods uit 1939, tal van dubbeldeck bussen, taxi’s, politie voertuigen enz…

Shop till you drop, wellicht is die uitspraak hier ontstaan. Ik heb het al eerder vermeld maar ook de niet Petrolhead hier komt ruimschoots aan zijn / haar trekken. Schoenen, kleding, boeken, posters en foto’s, juwelen, antiek, kunst. Noem het er je vindt er wel een standje van.

De Whitsun Trophy is een race met een aantal auto’s die voor mij toch tot de categorie van de head turners behoren. Zo rijden er een aantal Ford GT40 mee, en zeg nu zelf dat zijn toch wel erg mooie machines hé. Uiteraard moeten ook de Porsches niet onderdoen, zo zagen we twee prachtige Porsche 910. Verder tal van Lola’s, Lotussen en McLarens. Mike Withaker nam de eerste plaats met een Lola-Chevrolet T70 Spyder van 1966. De auto’s zijn sport prototypes en dat kan je merken aan de snelheden, het ronderecord stond op naam van Karun Chandhok met een McLaren-Chevrolet. Hij zette een rondetijd neer van 1.20.238 met een gemiddelde snelheid van maar liefst 171,84 km/u. Deze snelheden bewijzen nogmaals dat er echt geracet wordt en dat het niet alleen om de show gaat. Karun Chandhok is een ex F1 piloot en huidig Williams Heritage piloot die we ook regelmatig tegenkomen tijdens het Festival of Speed.

De veiling bij Bonhams bevatte een heel mooie reeks auto’s maar niet echt een uitschieter. Enigszins verassend was toch wel de ruime opbrengst voor de 1964 Shelby Cobra 289ci Competition Roadster die voor de zoveelste keer bewijst hoe belangrijk de stamboom van een auto is. De Cobra is afgehamerd op €1.523.064. Verder zagen we ook een Jaguar XJR-11 Group C onder de hamer gaan, we hopen deze auto waarin oa Martin Brundle heeft gereden terug tegen te komen op één of ander event in de toekomst. Ook de Ford Escort MK1 RS1600 Works Rally car bracht een mooie 103106 euro op, als je dat even terugtelt zijn er slechtere investeringen geweest denk ik. Ben je op zoek naar de veilingresultaten dan kan je die terugvinden via deze LINK.

Ondertussen zijn we aangekomen bij de Freddie March Memorial Trophy. Deze twintig minuten durende race is helemaal naar de geest van de Goodwood negen uren race die hier plaatsvond tussen 1952 en 1955. Aston Martins, Ferrari’s, Jaguars en Maserati’s zijn de meest voorkomende merken al zat er bvb ook een Mercedes 300SL Gulwing van HK-Engineering tussen die we enkele weken geleden zijn tegengekomen tijdens de AVD Oldtimer Grand Prix. Martin Hunt behaalde de eerste plaats met een HWM-Jaguar.

En dan de Richmond & Gordon Trophies, zonder twijfel mijn persoonlijke favorieten. De mooie lijnen en toch wel krachtige motoren maken van deze Grand Prix auto’s sierlijke verschijningen. Neem nu de Ferrari 246 Dino of de Maserati 250F met hun 2,5 liter 6 cilinder motoren, een lust voor oog en oor. De race duurde ook twintig minuten en alle auto’s hebben hier eerder geracet tussen 1954 en 1960. De eerste plaats in deze race is behaald door William NUTHALL met een Cooper Climax T53 ‘lowline’ uit 1960. Voor de foto’s stond ik net aan de start / finish wat toch wel een speciaal effect geeft.

We bezochten ook de Earls Court Motorshow, daar was het centrale thema de McQueen’s machines. De collectie bestaat uit een aantal motoren en auto’s. De meest opvallende auto is zonder twijfel de Porsche 917K uit 1970 al mogen zijn Mercedes 300SL Roadster van 1957 en de Ford Mustang Bullitt GT390 van 1968 er ook wel zijn hoor. In totaal telde de collectie 15 voertuigen. we kunnen niet anders dan zeggen dat hij een goede smaak had. Vele van zijn voertuigen hebben ook een belangrijke rol opgeeist in één van de vele films. Zo komen de Porsche 917K, de Ferrari 512S en de Porsche 911S 2.2 allen voor in de film Le Mans.

Tijdens de Revival zijn er ook steeds een groot aantal vliegtuigen aanwezig, de meesten statisch maar twee maal per dag gaan er ook een aantal de lucht in. Zo zagen we Spitfire’s in duikvlucht, onderste boven en op hun kant. Allen met de bedoeling de bezoeker te entertainen, en dat is meer dan gelukt want alle hoofden draaien naar boven. Vele van deze vliegtuigen hebben effectief dienst gedaan tijdens de tweede wereldoorlog en hun wendbaarheid blijft na 75 jaar nog steeds verbazen.

Aangezien Marlène mee was kunnen we voor het eerst ook eens iets laten zien van de fashion shows die doorgaan tijdens de Revival. Blijkbaar is ook hier alles tot in de puntjes verzorgt en krijg je een modeshow die een tijdsperiode dekt van na de tweede wereldoorlog tot midden de jaren zestig.

Er was ook dagelijks een Revival Winners Parade te zien, het ging hier over auto’s die de voorbije 20 jaar in een race met de titel zijn gaan lopen. De allereerste winnaar van een Revival race was Ludovic Lindsey met een ERA R5B tijdens de Woodcote Cup. Ludovic reed tijdens de parade met zijn toenmalige auto. Ook de Alfa Romeo 8C 2300 Mille Miglia sprong in het oog en uiteraard nog tal van andere. Er reden ruim 75 auto’s en motors mee tijdens deze parade.

Op zondagochtend is er ook steeds een zegening van het circuit, er komt dan een fanfare en de priester zegent het racecircuit.

Verder gaat de Revival ook over mensen want het is door de mensen en de manier waarop men gekleed loopt dat men deze unieke sfeer kan creëren. Uiteraard zijn er nog prachtige evenementen maar een sfeer zoals hier zijn wij toch nog nergens anders tegengekomen. Mocht het zijn dat je door dit verslag zelf zin hebt gekregen om een van de Goodwood motorsport events eens te bezoeken schrijf je dan via deze LINK in voor het ticket alert. Zo ben je als eerste op de hoogte wanneer de tickets te koop komen. Aarzel niet te lang want ze zijn ieder jaar sneller uitverkocht.

Onze conclusie: Net als alle vorige keren kunnen we niet anders dan zeggen dat de thuisblijvers ongelijk hebben. Ook al kan je veel zien op TV via de diverse live streams, de sfeer kan je echt alleen ter plaatse proeven en die smaakt elke keer naar meer!

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Patrick Verheeken, Marlène Laureys