Auto’s met een beroemde piloot

Gezien op het FOS 2015 : Porsche 935 Turbo Barbour LM79

Gezien op Techno Classica Essen 2016 : Porsche 911 GTI Evo Gunnar Daytona 2001
De link tussen beide wagens is één van de piloten. De Amerikaanse filmacteur, regisseur en producer Paul Newman ( 26/01/1925 – 26/09/2008 ). Bekend van de film “Butch Cassidy and the Sundance Kid” met Robert Redford, winnaar van een oscar in 1987 voor beste mannelijke hoofdrol in “The Colour of Money”. Via de film “Winning” komt hij in contact met de autosport en begint een hobbycarrière als autopiloot. Hij koerst vooral met Datsun’s (nu Nissan).
In 1979 schrijft hij bijna geschiedenis door net niet de 24u van Le Mans te winnen bij zijn eerste deelname. Samen met Raf Stommelen en teameigenaar Dick Barbour eindigt bij tweede in een verzopen editie van de etmaalrace waarin het bijna 19 van de 24 uur heeft geregend. Hun Porsche 935 turbo, een klantenversie van Porsche Motorsport moest het afleggen tegen de in dat jaar superieure 935 K3 van Kremer met Ludwig en de broers Whittingthon aan het stuur. Paul Newman heeft zelf 5,5 uur zelf aan het stuur gezeten. De sponsor van de wagen was Hawaiian Tropic, een bedrijf dat zonnecrèmes maakt. Deze hadden ze niet nodig in 1979, enkel paraplu’s gingen vlot van de hand.
Niettegenstaande het goede resultaat zou dit zijn enige Le Mans deelname zijn.
De 935 bevindt zich in een perfect gerestaureerde staat en werd op het FOS bestuurd door een andere ex-Barbour piloot Brian Redman.
De tweede Newman auto kwamen we tegen op Techno Classica in Essen. Met de Porsche 911 GT1 Evo heeft Paul Newman deel genomen aan de 24 uren van Daytona in 2001. Deze GT1 was het antwoord van Stuttgart op de dominantie van de Mclaren F1 BMW GTR in het BPR kampioenschap en Le Mans in 1995/1996. De algemene overwinning van de 24 LM in 1995 van de Mclaren F1 GTR BMW was een zware opdoffer voor Porsche. In 1996 verschenen ze met deze 911 GT1 aan de start met P2 en P3 als resultaat. In 1997 kwam de Evo versie, maar geen van beide wagens haalde de eindstreep. Pas in 1998 was het derde keer, goede keer want de derde en ultieme versie van de GT1-98 behaalde eindelijk de algemene overwinning met McNisch, Ortelli en Aïello. In het FIA GT kampioenschap werd geen enkele wedstrijd gewonnen.
In Le Mans was ondertussen de LMP klasse in opgang en was er geen plaats meer voor GT1 wagens. Een aantal van deze GT1 Porsches kwam in Amerika terecht om deel te nemen in het Grandam kampioenschap. De versie van Paul Newman werd door het Gunnar team ingezet. Samen met Jackson, Brochman en Gunnar startten ze met nr 76 – de leeftijd van Newman – maar na 37 ronden moesten ze de strijd staken omwille van een olielek.

De wagen stond in Essen in originele staat en was te koop.

Voor de miniatuurliefhebbers: de 935 werd door Spark uitgebracht en de GT1 Evo was te koop bij Minichamps.

Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Joris de Cock & Patrick Verheeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*