Classic Days Schloss Dyck, een zonnige editie!

Op zondag 5 augustus trokken we naar Schloss Dyck in de buurt van Mönchengladbach en dit om de dertiende editie van de Classic Days te bezoeken. Volle zon was ons deel en temperaturen die flirten met de 30 graden maakten dat het af en toe toch eens zoeken was naar wat schaduw. Net als de vorige jaren kan ik niet anders dan zeggen dat dit één van de mooiste locaties is die ik ken om dit soort evenement te houden. Dat we niet alleen zijn die dit denken bewijzen de 40000 andere bezoekers.

Met het prachtige kasteel op de achtergrond komen de auto’s gewoon meer tot hun recht. Het fijne is dat er ook effectief geracet wordt. Niet zoals tijdens de Goodwood Revival want daar is het op een echt circuit, hier is het op een stratenomloop van 3km. de algemene snelheid ligt dan ook een stuk lager maar dat neemt niet weg dat er toch serieus gas wordt gegeven hoor. Het tijdelijk circuit is voor een groot stuk afgebakend met strobalen en ook dit maakt deel uit van de sfeer.

Er heerst een redelijk vast stramien qua organisatie bij de Classic Days (bij de meeste evenementen is dit trouwens zo) Dus wij gingen van start met de Jewels in the park, net zoals vorig jaar staan hier toch echt wel de fijnste auto’s samen hoor. Wat we zeker knap vinden is dat er volgens mij geen enkele auto stond die er vorig jaar ook was. En dat maakt het interessant voor de wederkerende bezoeker die hier telkens een hele reeks ‘juweeltjes’ kan ontdekken. Zo zagen we een mooie reeks Horch’s staan waar net een fotoshoot aan de gang was. De Delorean DMC12 uit 1981 is ook een auto die steeds de nodige aandacht blijft trekken, het lijkt wel of de tijd geen vat heeft op dit model. De Martin Sport Special TKK86 sprong ook wel in het oog, deze compacte tweezitter is met slechts 5 exemplaren wereldwijd een eerder zeldzame verschijning.

A.Lange & Söhne is een uurwerk manufactuur die gravure en handwerk hoog in het vaandel dragen. Ze staan hier elk jaar met telkens andere collecties en iemand die live door een microscoop zit te graveren. Ik heb er wat meer uitleg over gevraagd en blijkbaar doet men dit effectief acht uur per dag met om het uur een pauze van 15 minuten. Echt geen eenvoudige job als je het mij vraagt. De uurwerken van A.Lange & Söhne dragen een vrij hoog prijskaartje. Wil je meer info kijk dan zeker eens op hun website.

Op de stand van Autostadt vonden we de VW Pikes Peak ID die we eerder al aan het werk zagen tijdens het FOS in Goodwood. We zagen ook een Bugatti Type 35 en een Auto Union Type C maar het meest in het oog springend was toch wel de VW W12 Nardo. Dit vergeten concept is nog ontwikkeld onder het bestuur van Ferdinand Piëch, het is helaas bij enkele conceptcars gebleven. De ontwikkelde W12 is echter wel nog in gebruik, zo kunnen we een variant hiervan nog terugvinden in enkele Bentley’s.

Bizzarini was present met oa enkele 5300GT Strada, een P538 alsook een de Bizzarrini Fiat Transporter en een assistentiebusje. Een heel mooie verzameling!

De DTM delegatie was niet erg groot maar wel meer dan de moeite waard. De Ford Siera RS500 en de Capri RS doen toch telkens herinneringen terugkomen. Uiteraard springen ook de BMW 635CSI of de Mercedes DTM 190E 2.5-16 in het oog net zoals de andere deelnemers.

Aangezien we in Duitsland zijn ligt er toch wat meer focus op eigen producten. Dus mag de 50é verjaardag van de VW411/412 niet ontbreken. Er was een mooie delegatie afgevaardigd.

De Racing Legends dit jaar waren onderverdeeld Historic, Classic, Modern en Young Ones. Denk dus gerust aan een Bentley Speed Six, een Mercedes 500 K cabriolet, een BMW 328, een Sadler Meyer Special, een Porsche 904 Carrera GTS maar ook een Lotus Elite of een Triumph GT6.

Arturo Merzario was ook weer van de partij, we komen deze charmante Italiaan met Cowboy allures op zowat ieder groot event tegen. Hij heeft in 85 F1 wedstrijden meegereden en starte in 1972 bij Ferrari. Meestal komen we hem dus tegen in Italiaanse bolides, dit weekeind was hij vooral te vinden in de prachtige Alfa Romeo Tipo 33TT12 waarmee hij de nodige toertjes afmaalde op het stratencircuit. De Abarth 1000 OTS viel ook wel op als één van de zoveel leuke auto’s die Abarth ooit heeft gemaakt.

En dan hebben we nog de Bentley Boys, die zijn de laatste jaren ook steeds van de partij en telkens met een grote delegatie. Ze brengen iedere keer een aantal “speciallekes” mee zo zagen we nu onder andere een Packard Bentley die was uitgerust met een V12 van 42 liter! Deze scheepsmotor levert maar liefst 1495 pk en onopgemerkt zal hij je niet passeren denk ik. Eigenlijk geld dit trouwens ook voor de Napier Bentley waarin een 24 liter W12 is ingelegd die toch ook een respectabele 550 pk ontwikkeld. Deze en tal van andere Bentleys zijn zonder meer knappe machines die je niet echt dikwijls tegenkomt. Een deel van de Bentleys waren geleverd door het Brooklands Museum waarvan je hier de link terugvindt.

Wanneer we het hebben over een Bullitt en een Eleanor Mustang dan weten we dat we mythische auto’s mogen verwachten. De filmindustrie heeft hier uiteraard een handje geholpen met films zoals “Gone in 60 seconds” met Nicolas Cage die trouwens ook een autoliefhebber is. Zo hebben we een tijdje terug één van zijn auto’s onder de loupe kunnen nemen, je kan het verslag van de Bugatti 101c HIER terugvinden. De Mustangs waren vergezeld van enkele originele Ford politieauto’s die met het nodige kabaal hun toertjes op het circuit wisten te doen. Ook een Dodge Charger was van de partij.

Single seater, Monoposto of éénzitter, allemaal benamingen voor raceauto’s met slechts één zitplaats. Hiervan was echt een mooie groep van vertegenwoordigd, we vernoemden al de Alfa Romeo waar Arturo Merzario mee rondtoerde. Maar voor mij ook een pak onbekenden zoals de Merlyn MK11A of de Elva 100 Formel Junior, in ieder geval ze gingen goed vooruit ;-).

Bij de veiling van Coys vonden we oa een Maserati Tipo 60/61, op deze fantastische auto konden we op het circuit van Franchorchamps eerder onze GoPro al monteren. Je kan HIER het filmpje bekijken. En deze Maserati was niet het enige pronkstuk hoor, we zagen ook nog een prachtige Alpine A110, meerdere Mercedes 190 2.5-16 EVO, een Renault Turbo II en uiteraard een groot aantal Porsche’s. Wil je zien wat het complete aanbod was klik dan HIER voor de link naar de veiling.

Een categorie die we niet eerder zagen waren de American – LaFrance auto’s. Gigantische auto’s en dat is dan nog zacht uitgedrukt vind ik. Het zijn blijkbaar Amerikaanse auto’s en American-LaFrance was initieel een brandweerwagenbouwer. American-LaFrance heeft vanaf 1911 ook enkele raceauto’s gebouwd. Er zijn echter ook een groot aantal brandweerauto’s omgebouwd tot raceauto’s, en dit was trouwens eerder succesvol want de motoren leverden een dikke 100pk en hadden een gigantisch koppel. In tegenstelling tot andere auto’s uit deze periode werd er geen cardanas gebruikt maar was de overbrenging via zware kettingen en tandwielen. Het voordeel hiervan was dat door het wisselen van de tandwielen andere overbrengingsverhoudingen konden worden gerealiseerd. Het blijken trouwens complexe auto’s te zijn om te starten en mee te rijden.

In 1965 stichtte Burkard Bovensiepen Alpina, een naam die menig BMW liefhebber het hoofd laat draaien. Initieel gestart met slechts acht werknemers die zich vooral bezighielden met het ontwikkelen van carburators voor oa de BMW 1500. Later werden ook cilinderkoppen aangepakt alsook complete tuning. Tegen 1970 werkten er al 70 personeelsleden voor Alpina. Tussen 1968 en 1977 boekte Alpina ook veel succes in de racerij met als topjaar 1970 waar men in één jaar het Europese Touring Car Kampioenschap, het Duitse Hillclimb kampioenschap alsook de prestigieuze Spa 24 uren won. Sinds 1983 is Alpina erkend door het Duitse ministerie van transport als autofabrikant.

Conclusie: Net zoals bij vorige edities kunnen we niet anders dan je aan te raden om de Classic Days Schloss Dyck op je agenda te zetten. Samen met de Revival zijn dit trouwens ook de twee events die het meeste in aanmerking komen om als familie uitstap te doen.

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Patrick Verheeken & Loïc Verheeken