Goodwood Festival of Speed ‘Peaks of Performance – Motorsport’s Game-Changers.

Het centrale thema dit jaar liet weinig aan de verbeelding over, de rode draad ging dan ook over race machines die zo snel, krachtig, duur of gecompliceerd waren dat er nieuwe regels voor dienden te worden geschreven.

Deze machines hebben dan ook een onuitwisbare indruk nagelaten in de auto & motorsport.

Het is dit jaar trouwens reeds de 25é editie van het FOS en dat het een speciale versie zou worden dat hebben we geweten. Ik som even een aantal hoogtepunten op.

 • Centrale gast Bernie Ecclestone
 • 70 jaar Ferrari
 • 40 jaar Williams
 • Tom Kristensen
 • John Surtees
 • 1:1 Tamiya auto’s
 • 110 jaar Brooklands
 • Tal van premières
 • Drifters
 • En nog veel veel meer…

Voor Joris de vierde en voor mij de tweede keer dat ik het FOS bezoek en ik kan niet anders dan zeggen dat het ieder jaar beter wordt. Uiteraard zie je ieder jaar bepaalde auto’s terugkomen maar het aantal voertuigen die je nooit eerder te zien kreeg is echt absurd groot. Misschien is de variatie wel één van de sterkste troeven van het FOS want iedereen vindt hier wel iets wat hem of haar aanspreekt. Zo zagen we weer het Beast van Turijn of beter gezegd de Fiat S76, deze 106 jaar oude machine met een 28,5 liter grote vuurspuwende 4 cylinder is een echte head turner. Maar misschien bent u meer iemand voor een Ferrari FXX-K? Geen probleem hoor ze waren er beiden te bewonderen (en te beluisteren) in volle glorie.

We waren drie dagen ter plaatse dit jaar en we kwamen tot de conclusie dat het te weinig was want we hebben echt niet alles kunnen zien, zo vol zit het programma.

Laat ons beginnen met Bernie Ecclestone, iedereen die de laatste jaren naar de Formule 1 heeft gekeken heeft hem allicht opgemerkt als een kleine nors kijkende onbereikbare man. Wel het moet gezegd dat we er toch een andere indruk van hebben gekregen. Bernie was vrij veel te zien en deelde a volonté handtekeningen uit. Op zondagmiddag was er om 15u00 een Bernie moment, tal van genodigden waren aanwezig en Mark Webber deed een vlot interview waar hartelijk met elkaar werd omgegaan en waar een grap nooit ver weg was. Toen echter Lord March ook op het balkon kwam en een aantal woorden tot Bernie richtte merkten we een geëmotioneerde man op die met zijn 86 jaar een onuitwisbare stempel op de autosport heeft gedrukt. Hij werd geëerd vanwege deze vijf hoogtepunten in zijn leven. “Driver, Manager, Team owner, Impresario en legende”.

70 jaar Ferrari was een thema dat we al een heel jaar overal tegenkomen maar eerlijk, ze doen hun best maar komen helaas nog niet tot de enkels van het Goodwood Festival of Speed. De collectie unieke Ferrari ’s die hier samen waren laat niemand onberoerd. Zo zagen we de allereerste Ferrari Type 125S van 1947 samen met het laatste nieuwe model de La Ferrari Aperta zij aan zij. Tijdens het Ferrari moment op zaterdagmiddag kwamen er een dikke 40 Ferrari’s verzamelen voor Goodwood House waaronder extreem zeldzame exemplaren. Ik denk niet dat we ooit nog deze verzameling samen zullen zien. Ik raakte daar aan de praat met Ellen de echtgenote van Dario Franchitti, deze meervoudige Indianapolis en IndyCar winnaar zou in de Ferrari 250 GTO van de bevriende Nick Mason de Hill opgaan wist ze me te vertellen. Uiteraard gaf ik ze een kaartje van onze blog, een beetje aan onze PR werken hé.

Het moment dat is gecreëerd rond de 40é verjaardag van Williams bereikte een hoogtepunt in de assembly area toen er verzamelen geblazen werd voor een groot aantal piloten en managers. Ook Lord March en Bernie Ecclestone waren present voor de groepsfoto. Het is altijd wel wat wringen als je daar met zovelen staat om een foto te nemen maar al bij al lukte het wel.

Wat ons beiden een beetje tegenviel was de groep eerder statisch opgestelde auto’s waar Tom Kristensen ooit mee had gereden, daar hadden we iets meer van verwacht.

Langs de andere kant waren we dan weer aangenaam verast door David Cheng, mede eigenaar van het Jota sport LMP2 Team van Jackie Chan (u weet wel, de acteur van de Rush Hour films). Zij waren net ingevlogen vanuit Shangai waar ze hun overwinningen in de 24 uur van Le Mans hebben gevierd. Deze twee jonge snaken hebben misschien met een beetje geluk het toch maar klaar gespeeld om in hun categorie met de hoofdprijs aan de haal te gaan. In het algemeen klassement kaapten ze zelfs plaats 2 en 3 weg en moesten ze alleen de winnende Porsche 919 Hybrid laten voorgaan. We hadden een korte babbel met David Cheng en deze gast kwam echt nog aangenaam en down to earth over.

Een toch wel bizare verschijning waren de Adult-sized Tamiya auto’s. Deze op maquetes gebaseerde voertuigen zijn op ware grote nagebouwd en deden mee aan de Hillclimb. We zagen oa de BajaBug maar ook de Wild Willy en het Fast Attack Vehicle.

Jaarlijks zien we ook tal van drifters, we hadden de indruk dat het er dit jaar minder waren dan vorig jaar maar het niveau was zeker niet minder. Zo werd er dit jaar een batle georganiseerd door de twee absolute wereldtoppers namelijk Vaughn Gittin Jr en Mad Mike, zij lieten zich beiden van hun beste kant zien.

Zoals elk jaar is er ook een dragster aanwezig, dit jaar was het de Rat Trap met als bestuurder Ron Hope. De Rat Trap heeft iets meer dan 3000Pk en zelfs met mijn oorstoppen in maakt dit ding nog een oorverdovend lawaai. De Rat Trap dateert van midden jaren 60 en loopt op Nitro Methaan. De originele Rat Trap wordt niet meer gebruikt vanwege veiligheidsredenen, we zagen dus een perfecte replica aan het werk. Na een kort gesprek met Ron wist ik dat ze na een keer of drie vier de boel te laten roken de motor terug open moest voor revisie. De mannen moeten er moed op hebben.

Op de McLaren stand vonden we buiten de prachtige F1 ook een McLaren 720s die werd opgebouwd met 267300 legoblokjes. De laatste 12700 zijn ter plaatse toegevoegd en Lord March plaatste op zondag zelf het allerlaatste stukje.

Rolls Royce die hun fabriek in Goodwood hebben waren voor het allereerst in de 25 jarige geschiedenis van het FOS met een stand aanwezig. Het is en blijft trouwens een gek gezicht om een Rolls Royce Wraith met rokende banden de Hillclimb te zien aanvatten. Iets voorzichtiger ging het er aan toe met de Rolls Royce Sweptail, deze unieke auto is net als alle andere Rolls Royce auto’s volledig met de hand gebouwd. Alleen heeft men over deze maar liefst 4 jaar gedaan! Er zijn quasi geen naden te zien omdat men erg grote koetswerkdelen gewoon uit één stuk heeft gemaakt. Zelfs het radiatorrooster is uit een massief blok metaal gesneden. The Spirit of Ecstasy is uitzonderlijk gemaakt in kristal.

Nog een kort woordje over de diverse standen, de belangrijkste merken zijn ieder jaar aanwezig met gigantische standen die volledig buiten worden opgebouwd. Als je weet dat dit slechts voor vier dagen is dan trek je toch wel even grote ogen hoor. Ieder merk zet letterlijk zijn beste beentje voor en stelt heel dikwijls premières voor. Zo zagen we bvb bij BMW de nieuwe 8 series voorgesteld, ze maakten er dan ineens ook maar een thema van. We zagen de nieuwe 8 series, de oude 8 series, de Z8 enz.

Ieder jaar horen we in de buurt van Molcomb een constant gejank van piepende banden, we zijn dan maar eens gaan kijken en blijkbaar zijn ze daar een hele dag door katten op hun staart aan het trappen. Volgens mij kom je er ziek uit en als je daar een uur of twee in de buurt staat dan heb je het eigenlijk ook wel wat gehad.

Aangezien motoren zowel mezelf maar ook Joris niet echt aanspreken besteden we daar niet zoveel aandacht aan. Er zijn echter ieder jaar een groot aantal aanwezig en ook hier wordt stevig mee doorgetrokken. Een man valt ons al jaren aan een stuk op, Sammy Miller. Deze jongeling van bijna 84 jaar!!! is tijdens ieder event aanwezig en het strafste van allemaal is dat hij steevast eerst weg is en verdorie stevig het gas opendraait hoor. Hierboven is hij te zien op een BMW oldtimer uit zijn eigen museum in New Milton.

De lijst bekende mensen die je tegenkomt is ook eindeloos, fijn is wel dat ze eigenlijk allemaal redelijk toegankelijk zijn. Zo zie je hierboven Nico Rosberg die met plezier een selfie laat nemen met een ‘vrouwelijke’ fan ;-).

Ook steeds leuk en interessant zijn de in aanwezige shops, honderden tentjes herbergen allen wel iets dat te koop is. Dit gaat van een McLaren F1 tot boeken, kleding, memorabilia en zelfs schoenen. Zo kwam ik deze sympathieke Japanner tegen die hier voor het eerst hun zelf ontworpen schoenen kwamen presenteren. Zonder meer een erg knap product en ze verschepen naar Europa, neem gerust eens een kijkje op hun website.

Misschien nog eens wat cijfers over het event zelf, want wij zeggen al een hele tijd dat het uniek is maar met het lijstje hieronder wordt dit nog eens extra in de verf gezet.

 • Er waren meer dan 180 race auto’s en meer dan 60 motors die hebben deelgenomen aan de Hillclimb.
 • Nog eens 80 auto’s nemen deel aan de Forest Rally.
 • Er is 12 mijl weg voorzien.
 • Ze hebben meer dan 1 miljoen liter water op de site.
 • Ze hebben meer dan 498.000 tickets en armbandjes geprint voor het FOS.
 • Ze hebben ongeveer 1000 picknick manden voorzien.
 • De tijdelijke energievoorziening was genoeg om Chichester van stroom te voorzien, zo een 15 mega watt.
 • Om het circuit af te bakenen zijn er ongeveer 4500 stro balen voorzien.
 • Er zijn 600 radio’s ingezet voor onderlinge communicatie.
 • Er waren meer dan 300 exposanten op het domein.
 • Er zijn meer dan 2000 verkeersborden voorzien op en rond de site.

Al deze bovenstaande zaken maken van het Festival of Speed het grootste Greenfield event in de wereld.

Hou onze blog zeker in de gaten want er liggen nog een heel deel gedetailleerde artikels klaar over ‘speciallekes’ die we tegenkwamen tijdens het FOS en die we niet zomaar willen laten passeren.

Mag ik u tevens uitnodigen om de onderstaande galerij foto’s even te bekijken, ze geven u een goede indruk van wat het FOS te bieden heeft. En zoals altijd zegt een beeld meer dan woorden.

Artikel & foto’s: Patrick Verheeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*