BMW 8 series, de opvolger is in zicht.

Toen de BMW 850i in 1989 werd voorgesteld denk ik dat mijn hart een overslag maakte, de prachtige lijnen en de dikke V12 met 300pk en 450Nm koppel deed elke autoliefhebber even slikken. Aangezien de nieuwe 8 series is aangekondigd blikken we graag eens terug op het origineel. BMW had hier duidelijk de lat heel hoog gelegd want deze auto bevatte zoveel premières dat we er gerust enkele pagina’s aan kunnen wijden. Nu bijna 30 jaar later met de voorstelling van de nieuwe 8 vond ik het wel het moment om deze schoonheid even in de spotlite te zetten. Met een kleine 30 ingeschreven exemplaren in België is de 850 een zeldzame verschijning op onze wegen. Nu dat voor een aantal exemplaren de 25 jaar is gepasseerd zullen er allicht wel wat meer opduiken. Helemaal terecht zou ik zeggen want al bij het starten van de 5 liter V12 merk je dat dit geen ‘gewone’ auto is. De 850 zag het levenslicht met de bedoeling om de Mercedes SL en de Porsche 928 het vuur aan de schenen te leggen. Voor BMW was dit ongekend terrein want ook al was de BMW 850 de opvolger van de toenmalige 6 series het was verre van een vervanger. Beide auto’s hadden namelijk zo goed als niets met elkaar gemeen. De 850 zou veel duurder en veel luxueuzer worden dan de 6 series en mikte hierdoor op een ander cliënteel. De toenmalige 6 series had ook een sportiever DNA daar waar de 850 meer een Grand Tourer zou zijn. De BMW 850 is getekend door Klaus Kapitza, de eerste tekeningen dateren al van 1984 en als je het boek van Niels Hamann inkijkt zal je zien dat er wel erg veel ontwerpen zijn getekend alvorens de definitieve 8 series op papier stond zoals we die nu kennen.

Ik sprak eerder over de vele premiere’s en ik wil daar graag iets dieper op ingaan dus maak ik even een opsomming van de belangrijkste punten.

  • Zo was de 850 de eerste auto die gebruik maakte van het Canbus systeem om bekabeling uit te sparen.
  • De 850 beschikte over twee motor computers.
  • Een uitgebreide boordcomputer, elektrische zetels en een elektrisch verstelbaar stuur met geheugen.
  • De BMW 850 introduceerde ook het elektronische gaspedaal, hierbij is de klassieke koppeling met kabels tussen gasklep en pedaal vervangen door een elektronische regeling. Deze ingreep maakte zaken zoals een toerentalbegrenzer, een cruise control en tractiecontrole eenvoudiger.
  • De ramen zakten en gingen terug omhoog bij het openen en sluiten van de deuren.
  • Stabiliteitscontrole alsook tractiecontrole waren aanwezig.
  • Er is voor de 850 de eerste keer gebruik gemaakt van het CAD programma om het zelfdragend koetswerk uit te tekenen wat in die periode hoogst uitzonderlijk was.
  • Eens je bvb meer dan 150km/u ging rijden sluiten de ramen automatisch, dit om de aerodynamica te verbeteren.

De motor was overgenomen uit de iets eerder gelanceerde 750i en je zou kunnen stellen dat het twee 2,5l zescilinder motoren waren die ze hadden samengevoegd. Er zijn in totaal 6 verschillende motoren gebouwd voor de 850 te beginnen met de 850i die met een cilinderinhoud van 5,0L en 20072 exemplaren ook de meest voorkomende is. De 840ci is later gekomen en beschikte over een V8 met 4,0 en later 4,4L inhoud samen goed voor 7803 exemplaren. Dan heb je nog enkele exclusievere uitvoeringen zoals de 830i die is uitgerust met een 3.0L V8 die al snel te licht werd bevonden en met 18 exemplaren nooit is verkocht. De 850ci met een 5,4L en een productieaantal van 1218 stuks is op dit moment ook erg moeilijk te vinden. De meest begeerde 850 is echter de CSI uitvoering die met een 5,6L motor 380pk levert en hierdoor ook de meest levendige is. Er zijn ook twee Alpina versies gemaakt van de 850, een B12 5,0 coupe en een B12 5,6 coupe samen goed voor 154 exemplaren, eentje te zien krijgen is al niet eenvoudig en eentje kopen is wellicht een utopie.. En dan is er nog die éne M8, gebouwd om de concurrentie aan te gaan met supersportwagens als Ferrari en Lamborghini. De auto zou worden gebouwd op het platform van de 8 serie, de speciaal ontwikkelde motor was een 6 liter V12 met dubbele bovenliggende nokkenassen per cilinderrij en 4 kleppen per cilinder. Men puurde 550pk en een koppel van 500 Nm uit de motor. Deze motor is trouwens ook gebruikt als donor voor de McLaren F1die door het team van Gordan Muray is ontwikkeld. De motor is enorm aangepast (eigenlijk schoot alleen het blok nog over) en leverde met een inhoud van 6,1 liter maar liefst 627pk.

De M8 is lang een mysterie gebleven want met wist wel dat hij bestond maar quasi niemand had hem ooit gezien. Daar kwam tijdens de voorstelling van de nieuwe 8 series verandering in want de enig gebouwde M8 stond net als andere 8 modellen te pronken gedurende de show. Op zich is het trouwens wel jammer dat men de productie vrij snel heeft stopgezet want er waren ook vergevorderde plannen om een cabriovariant van de 850 op de markt te brengen.

Mocht u ooit een BMW850 wensen aan te kopen dan is het niet slecht om te beginnen met een lidmaatschap bij de BMW E31club, er zijn daar veel mensen die een 850 in bezit hebben en er ook heel wat technische kennis over bezitten. Eens je lid bent krijg je trouwens ook toegang tot het forum en heel wat technische info. De auto is inmiddels de 25 jaar gepasseerd en was toentertijd een extreem geavanceerde auto (eigenlijk is hij dat nog steeds) met andere woorden er kan al eens iets aan haperen. Informeer u dus goed en koop er nooit eentje zonder te hebben gezien of er mee te hebben gereden. Je zal ook regelmatig exemplaren tegenkomen met vlotjes 300.000km op de teller, ja de eigenaars van een 850 gebruikten de auto ook intensief maar dit houdt natuurlijk wel in dat er al eens iets meer aan vervanging zal toe zijn en de wisselstukken zijn niet allemaal even eenvoudig te vinden…

Onderstaande filmpjes geven een goede indruk over hoe speciaal deze auto bij zijn lancering wel was.

Al bijna een vol jaar (zie onze reportage van het Goodwood FOS 2017) worden er teasers gelost over de nieuwe 8 series. Tijdens de 24 uur van Daytona konden we een eerste glimp opvangen van de 850GTE, een 8 in race uitvoering vermomde 8 zou je kunnen zeggen.

Joris kon hem recent in actie zien tijdens het WEC in Spa-Francorchamps en we willen je dan ook de beelden niet onthouden. (meer beelden bij de fotoreeks)

De 850GTE kenden we ondertussen al van Daytona en het WEC. BMW heeft aangekondigd om binnenkort tijdens de 24u van Le Mans ook de M850i Xdrive Coupe voor te stellen aan het grote publiek. BMW mikt hier op het absolute topsegement van de automobielindustrie en zal zich dus ook gaan meten met oa de Porsche Panamera Turbo en andere prestige sportwagens. De nieuwe M850i Xdrive komt met een V8 als eerste motorisatie al dromen velen wellicht ook van een V12, wie weet in de toekomst… Hieronder nog één van de vele teaserfilmpjes over de nieuwe 8series.

Verslag: Patrick Verheeken.
Foto’s: Patrick Verheeken, Joris de Cock en BMW perssite.
Video’s: Petrolicious, Niels Hamann en BMW classic.