Spa-Classic 2018, groter dan ooit…

We schrijven 21 mei, dat wil zeggen dat Spa Classic 2018 er weeral opzit. We blikken graag even terug en halen voor u de hoogtepunten aan. Zoals gewoonlijk doorspekt met een overvloedig aantal foto’s.Het voorspelde weer liet wat twijfel over hoe het zou gaan worden, maar met Spa weet je nooit en het bleken drie fantastisch mooie dagen te zijn. Met een volle dagplanning was het een beetje zoeken op welke plaatsen we welke koers zouden gaan volgen. Op zaterdag waren de Group C auto’s als eerste aan de beurt voor hun 2é kwalificatie. Dit was zonder twijfel het grootste Group C veld dat ik ooit heb gezien, met 33 ingeschreven auto’s hoeft dit ook niet te verwonderen. 27 onder hen reden hun kwalificatierondjes en de Porsche 962C van Ivan Vercoutere en Ralf Kelleners pakte de pole met een tijd van 2:12.306 wat zeker niet onaardig is met een auto van 28 jaar! Later in de namiddag volgde een spannende race waar de door ons gekende Spice SE92 van Michiel Campagne en Allard Kalff zich van een zesde plaats wist op te werken tot leider van de race. Helaas ging een tijdje later de motor stuk met een opgave tot gevolg. De winst van deze eerste Group C race ging naar Steve Tandy met een Spice SE90C. Wat vinden jullie trouwens de mooiste Group C auto? graag jullie reactie!

Vorige jaren werd er steeds een Trofeo Nastro Rosso gereden, aangezien men dit toch iets breder wilden maken is de naam vanaf dit jaar gewijzigd in “The Greatest’s Trophy” zodat er ook niet Italiaanse en anders gekleurde bolides konden inschrijven. Hier ligt de focus niet zozeer op het racen al moeten we zeggen dat al jaren aan een stuk de Belg Vincent Gaye met zijn Ferrari 275 GTB/C meestal het veld aanvoert. Dit jaar kreeg hij echter stevig weerwerk van de Jaguar E Type van Carlos Monteverde die dit jaar de eerste race won met amper 0,9 seconde voorsprong op Vincent. Geloof ons, als je de prijzen van deze auto’s erbij neemt wordt je instant bleek als je zag hoe hard ermee geracet werd. Op zondag Kwamen zij als eersten aan de start en voor de tweede dag op rij had Carlos Monteverde tijdens de kwalificaties de pole gepakt, het beloofde dus weer een spannende race te worden. En spannend werd het zeker, gedurende meerdere ronden lag de Jaguar aan de leiding tot hij bovenop de Raidillon plots een spin maakte. De Ferrari van Vincent Gaye kon hem maar net ontwijken en gaf zijn koppositie voor de rest van de race niet meer af. Al bij al een geslaagde transformatie van deze groep want ook een Aston Martin DB2 sprong ons in het oog, een auto die er bvb vorig jaar net als de Jaguar niet zouden bij zijn geweest. Wij wisten gedurende de eerste race onze GoPro te plaatsen in de prachtige Ferrari 250 GT Drogo van Larry Kinch die een verdienstelijk 8é plaats wist te behalen. Je kan het onboard filmpje hier bekijken.

Vervolgens kwamen de auto’s uit de groep Classic Endurance racing 1 aan de beurt voor hun Private Practice en later hun kwalificatie. Deze grote groep is altijd indrukwekkend om te zien (en horen) vertrekken, ook nu stonden er 53 auto’s aan de start. De pole viel in handen van het duo Carlos Monteverde en Gary Pearson met een Ferrari 512S van 1970. Helaas hebben ze gedurende de race op zondag moeten opgeven vanwege een mechanische panne. De race is gewonnen door Philipp Bruehwiler met een Chevron B19 FVC van 1971, op de tweede plaats stonden het duo Sandy Watson en Martin O’Connell die zich vanaf positie 11 helemaal naar voor hadden gewerkt. Ook Thierry de Latre Du Bosqueau reed mee in deze race, van hem kan je hier een eerder filmpje zien tijdens Spa-Classic.

Uiteraard is Spa-Classic meer dan alleen maar racen, zo is er erg veel randanimatie. Een babbeltje met Alain van PetCap, eens neuzen tussen de boeken of zoeken naar dat éne schaalmodel dat je nog mist in je collectie, het hoort er allemaal bij. Je kan trouwens ook steeds een ruim aanbod autogerelateerde kleding of schoenen vinden. Een raceopleiding? ja die kan je hier ook boeken net als georganiseerde classiccar ritten dus zelfs als je even niet naar de race’s kijkt heb je geen tijd om je te vervelen.

Ook de vele autoclubs zijn ieder jaar paraat en misschien denk je “dat schreef hij vorig jaar ook al” en daar heb je wellicht een punt alleen valt het ons op dat de clubs steeds talrijker en met meer deelnemers uitpakken. Dat gegeven maakt het zeker de moeite waard om er eens naar te gaan kijken of als je zelf lid bent van een club er gewoon een uitstap van te maken.

Zaterdag kort na de middag was het de beurt aan de Classic Endurance racing 2 groep. Zij moesten hun kwalificatie afwerken en met 34 auto’s was dit ook een mooie startgrid. De pole werd behaald door het duo Roger Wills en Martin O’Connell met een Chevron B26 van 1975. Wie Martin O’Connell kent zal zich hierover niet verbazen zo won hij recent nog de F1 race tijdens de Monaco Historic Grand Prix en behaalde hij eerder ook al tal van pole posities. Je kan hier zien hoe hij dit enkele jaren terug ook al deed met een Chevron tijden Spa-Classic. Verder verliep de kwalificatie eerder moeizaam want al na twee ronden had de Porsche 934 van het duo Maurizio Fratti en Andrea Cabianca een motorprobleem waardoor er vrij veel olie op het circuit is terechtgekomen. Dit diende uiteraard eerst te worden opgeruimd waarna de kwalificatie kon verdergaan. Aangezien we steeds op zoek zijn naar een auto om onze GoPro in te plaatsen viel mijn oog dit jaar op een wit/rode BMW M1 met reclame van Buler erop. We zagen deze al eerder aan het werk tijdens de Spa Six Hours in september vorig jaar en het is zonder meer een prachtige auto. Na even een praatje te hebben gemaakt met de piloot en eigenaar van de auto kregen we akkoord. We plaatsten onze GoPro in de auto tijdens de kwalificatie en ook op zondag tijdens de race. Je kan hier het stukje van de kwalificatie al zien, een stuk van de race kan je hieronder zien.

De BMW M1 is bestuurd door Michael Kammermann en Robert Boos.

Na de eerste deelname vorig jaar waren ook nu de F2 bolides weer present. De vroegere opstap naar de F1 trekt toch stevig wat belangstelling hoor. Op zich niet verwonderlijk als je weet dat er echt wel kanonnen van namen zijn uitgekomen waaronder onze eigen Jacky Ickx maar ook Clay Regazzoni, Ronnie Peterson, Mike Hailwood, Jaques Laffite, René Arnoux, Patrick Depailler en nog een hele groep anderen. Ook de grootste constructeurs deden hun zegje in dit segment, zo waren McLaren, Alpine, Brabham, Chevron, Ferrari, Lotus, March, Surtees en nog een aantal allen aanwezig en vochten om de titel. Het startveld telde 13 auto’s waaronder een prachtige Brabham, enkele Lola’s, een Lotus, meerdere March’en een Chevron en en Ralt. Er volgde een race op het scherp van de snee, zo zien we het graag. De pole werd behaald door Martin Stretton met een March 742 en de race is gewonnen door Matthew Watts eveneens met een March maar dan een type 772.

Nieuw dit jaar was de Spa-Classic Endurance Cup Porsche 2 Liter. Met 33 bijna identieke Porsche’s aan de start was ook dit best indrukwekkend te noemen. Wat erg fijn was is dat iedereen met ongeveer gelijke wapens de stijd aanging. Dit leverde een spannende race op met tal van duels op het scherp van de snee.

De Classic Sixties Endurance race vertegenwoordigt ieder jaar steevast de grootste groep wagens. Dit jaar verschenen er maar liefst 74 auto’s aan de start. Dat wil zeggen dat ze vanaf de startlijn tot La Source staan opgesteld. De eerste 7 plaatsen waren allen ingenomen door Shelby Cobra’s, dat beloofde zeker al vuurwerk maar ook de achterhoede zorgde voor spannende momenten. Tal van Jaguar E type’s, Lotusen, Porsches, Alfa-Romeo’s, Mustangs enz zouden strijden voor een ereplaats. Dit is een race van twee uur dus de meeste teams bestaan uit twee piloten. Al zijn er toch altijd een aantal die de twee uur alleen uitrijden waaronder ook de winnaar Christophe Van Riet die met een Shelby Cobra 289 van 1965 de eerste plaats wegkaapte. Een zalig geluid maken die Cobra’s…

De zaterdag is afgesloten met de Heritage Touring Cup die in het donker werd gereden, we hebben hier helaas geen beelden van en pogen dit volgend jaar goed te maken.

Na twee dagen konden we vermoeid en met volle geheugenkaarten weer naar huis, als alles goed gaat dan zijn we er volgend jaar zeker terug bij voor de editie van 2019!

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Patrick Verheeken, Joris de Cock