Techno Classica Essen blaast 30 kaarsjes uit!

Als afsluiter van het indoor seizoen is er jaarlijks de grote klepper Techno Classica te Essen. En grote klepper is een understatement als je volgende cijfers even bekijkt. 120.000 m² oppervlakte, 188.000 bezoekers, 2700 classic cars te koop, meer dan 1250 exposanten en ruim 220 automobielclubs zijn aanwezig. Het zal jullie dan wellicht ook niet verbazen dat je dit onmogelijk in één dag compleet kan zien.

Uiteraard waren wij van Wheels-and-things present en willen we jullie graag een impressie meegeven van deze 30é editie. We hebben dit jaar reeds beurzen bezocht in Nederland, België, Frankrijk en nu Duitsland en je merkt het chauvinisme van autoproducerende landen wel op. Niet dat we dit erg vinden hé maar je zal in Duitsland opvallend meer Porsche, Mercedes en BMW zien daar waar je in Frankrijk dan weer opvallend veel Renault, Citroën, Facel Vega en andere Franse merken ziet. In België en Nederland zie je dan weer meer een mix van dit alles. Het loont met andere woorden de moeite om verschillende beurzen aan te doen.

Essen was ook dit jaar weer smullen. De eerste grote stand die we tegenkwamen was Volvo die de P1800S opvallende sterk in de schijnwerpers hebben gezet. Zo toonden ze de persoonlijke P1800 van Roger Moore die hij gebruikte als Simon Templar tijdens de opname’s van The Saint. De stand was zonder meer erg smaakvol ingericht en het was er aangenaam vertoeven.

Volgende grote stand was Mercedes Classic die zoals elk jaar groots uitpakken en zowat elke auto op hun stand te koop aanbieden, er stonden ook nu weer pareltjes tussen. Het ene al wat bereikbaarder dan het andere.

Tijdens Techno Classica Essen kom je ook steeds eigenaardigheden tegen, zo ook deze Howmet TX uit 1968 die we op de Ascott Collection stand vonden. Deze Le Mans deelnemer had geen klassieke motor maar was uitgerust met een helikopter turbine. Buiten de 24 uur van Le Mans heeft hij ook deelgenomen aan de 24 uur van Daytona, beide deelnames waren in 1968. De auto was niet te koop en daarmee des te aangenamer dat ze hem hadden meegebracht.

De volgende die we tegenkwamen was Ford, ze pakten dit jaar heel sterk uit met hun immense race & rally geschiedenis. De stand kwam ons enigszins bekend voor van de voorbije jaren al kleden ze die telkens wel anders aan. We merkten een RS200 op alsook een Siera Cosworth, diverse Capri’s en Escorts allen met een racegeschiedenis om u tegen te zeggen. Ook een originele GT40 stond tentoon.

De volgende hal was zowat voor de helft ingenomen door het Mercedes museum. Elk jaar opnieuw pakken zij hier uit met een prachtige stand en ook ieder jaar werken ze met andere thema’s. Zo werden enkele generaties Formule 1 auto’s getoond maar ook de Mercedes G werd stevig in de spotlights gezet. Ze toonden hier trouwens in wereldpremiere hun nieuwe G-klasse. Verder vindt je hier zowat voor elk Mercedes model wel aan afzonderlijke club. Je kan je als Mercedes liefhebber hier wellicht ook arm kopen aan memorabilia gaande van een pet of sleutelhanger tot complete technische manuals.

Buiten de heel grote merkstanden vindt je in Essen ook erg veel verkopers terug, soms met heel exclusieve bolides maar ook dikwijls met leuke en betaalbare auto’s. Een trend die we toch wel meer beginnen te zien. Al kunnen we niet anders dan ons toch een beetje afvragen waar die Duitsers stiekem een fabriek hebben staan waar ze oude 911 Porsche’s aan het bouwen zijn want het aanbod is zacht uitgedrukt immens. Wat ook mogelijk is dat dat we voor Porsche tegen een verzadigingspunt beginnen aanlopen door overaanbod.

Nu we het toch hebben over het nieuw bouwen van classics stoppen we even bij Aston Martin Works. Laat ons zeggen de officiële classic car afdeling van Aston Martin. Op de stand stonden we even te kijken naar een wel heel erg mooie en nieuw uitziende DB4 G.T. Stilaan begonnen we ons af te vragen of dit al zo een nieuw gebouwde zou zijn. Een korte vraag aan een verantwoordelijke op de stand gaf ons al vlug bevestiging van ons vermoeden. Dit was nummer 5 van de 25 nieuw te bouwen DB4 G.T.’s. Het verhaal gaat immers als volgt. Een kleine 60 jaar geleden had men gepland om 100 Aston Martin DB4 G.T. te bouwen. Ze zijn bij 75 stuks gestopt, en omdat er dus 25 ongebruikte chassis nummers waren wilden ze dit gat nu opvullen. De auto’s worden trouwens op dezefde site in Newport Pagnell gebouwd als de eerste 75. Ook het productieproces is grotendeels gelijklopend met vroeger. De prijs van 2 miljoen zal Aston Martin wellicht ook geen windeieren leggen…

Het centrale thema dit jaar was de 95é verjaardag van de 24 uur van Le Mans, net zoals elk jaar wordt dit voorgesteld in hal 6. De auto’s staan vrij deftig opgesteld rond een soort van namaak kasteel. En net zoals elk jaar staan er een boel poppen met race overals aan in de weg. We begrijpen echt de link niet…

De getoonde auto’s mochten er dan gelukkig wel zijn en gezien worden. Zo zagen we de Sauber-Mercedes C9 die samen met nog een C9 in 1989 voor een één-twee overwinning zorgde, Jochen Mass was oa één van de piloten. Ook de Belga Rondeau was present, in 1980 behaalde Rondeau de algemene overwinning en is daarmee tot vandaag de enige Le Mans winnaar waarvan de naam van de auto en de piloot hetzelfde zijn. Binnenkort komt hierover een compleet artikel.

In de hal van Autostadt is het ieder jaar om van te smullen. Dit jaar viel ons ook de Pikes Peak Golf op. Deze Golf met twee motoren schoot in 1987 de berg op in een ongekend tempo. Jochi Kleint zat aan het stuur, helaas brak twee bochten voor de finish de voorophanging. Anders was Jochi Kleint zeker gewonnen. Jochi was op de stand zelf ook ter plaatse en maakte regelmatig tijd om fans een handtekening te bezorgen.

Ieder jaar zijn er wel verjaardagen, bij Porsche vierde men 30 jaar 968 alsook 70 jaar sportwagen en het was er aan te merken want ze pakten uit met een compleet nieuwe stand van 1500m² ronduit indrukwekkend!! Verder vonden we een 959, een opengewerkte Boxter, en een 356SL die in 1952 de rally Luik-Rome-Luik heeft gewonnen met Schlutter en Polensky aan het stuur. Er waren toen trouwens maar liefst 5 Porsches in de top tien! Uiteraard was er op die oppervlakte nog veel meer moois te zien.

Ook bij BMW had men één en ander te vieren, zo zagen we de mythische M1 zowel in standaard als race liverei die ondertussen al 40 kaarsjes mocht uitblazen. De eerste grote BMW coupe’s uit de serie E9  die we beter kennen onder de benamingen 2800CS, 2,5CS tot 3.0CSi en de 3.0CSL vierden zelfs hun 50é verjaardag. Ook de BMW 8 series beginnen we terug meer te zien, wellicht vanwege de komst van de nieuwe 8 series.


Foto:Rainer Schimm/©MESSE ESSEN GmbH

De overall winnaar van Techno Classica Essen was de Maserati A6G 2000 Zagato uit 1956 van handelaar Axel Schuette. Er worden overigens een groot aantal bekers uitgedeeld, zo kreeg ook de Alfa Romeo 6C 2500 Cabriolet Pinin Farina Speziale een ereplaats. Deze Alfa zagen we tijdens Retromobile dit jaar ook al staan bij veilinghuis Artcurial maar bleef daar onverkocht. Nu pronkte er een bordje ‘sold’ op deze prachtige auto. We hopen hem in de toekomst eens in beweging tegen te komen.

Uiteraard zijn er nog de kunststandjes, de schaalmodellen, de boeken, de onderdelen en nog veel meer randactiviteiten die dit soort beurzen hun extra aantrekkingskracht geven.Wellicht herhalen we het ieder jaar weer opnieuw maar net als Retromobile behoort Techno Classica Essen tot de belangrijkste classic car beurzen in Europa. Het leuke aan beide beurzen is dat ze zo verschillend zijn. Dus een bezoek zeker waard!

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken