Interclassics Maastricht, waarom u toch had moeten gaan!

Ik was in de gelegenheid om de beurs te bezoeken tijdens de previewdag op donderdagnamiddag.Het voordeel is dat het een stuk rustiger is maar het nadeel is dan weer dat je minder tijd hebt om al dit moois te bewonderen. En ja er was echt wel veel moois te bespeuren hoor!

Er zijn wel eens mensen die me zeggen dat al die salons of beurzen hetzelfde zijn. Ik kan niet ontkennen dat er uiteraard wel bepaalde zaken terugkomen, langs de andere kant zijn ze toch ook weer erg verschillend en zien we telkens grote aantallen auto’s die we nooit eerder hebben opgemerkt.

Zo zal je bvb in Frankrijk opvallend meer Franse auto’s tegenkomen dan pakweg in Duitsland waar je dan weer meer Duitse auto’s ziet. Hoe zit het dan in Nederland en België? Wel daar kom je eigenlijk een gezonde mix tegen van al dit moois.

Porsche’s kom je zowat in elk land massaal tegen, zelfs in zulke grote aantallen dat ik soms niet begrijp dat er zo’n astronomische bedragen voor worden betaald. Verder vonden we in Maastricht de mooiste Italiaanse volbloeden, Duitste grundlichheid op wielen en Britse finesse a volonté.

Vanwege het 25 jarige bestaan van Interclassics Maastricht zijn er 18 echte topstukken tentoongesteld die allen op de één of andere manier hun plaats in de geschiedenisboeken wel hebben verdient. De 18 verwijzen telkens naar een thema, want wie Interclassics al meer heeft bezocht weet dat er elk jaar rond een thema wordt gewerkt. Dit was echter niet vanaf het begin zo. Deze traditie is pas gestart vanaf 2003. Er zijn wel edities geweest met meerdere centrale thema’s.

Zo had het Louwman museum hun James Bond Aston Martin DB5 uitgeleend. Van deze toch wel uitzonderlijke auto zijn er voor de film Goldfinger 4 exemplaren gemaakt. Op dit moment zijn er nog drie gekend. Wist je trouwens dat alle modificaties aan de Bond DB5 in de Aston Martin fabriek zelf zijn aangebracht. De Bond Aston Martin had al eerder op Interclassics gestaan in 2007 met het thema “Cars on Film”

Er stonden ook twee Fiat 8V, een MM Vignale en een Supersonic. Van de 114 stuks die Fiat heeft gebouwd zijn er naar het schijnt geen twee identieke. Fiat besteede namelijk het carrosseriewerk uit aan diverse designhuizen van die tijd. Zo werden er een aantal gebouwd door Ghia, door Luigi Rapi, Vignale, Zagato en nog enkele andere. De Fiat 8V Supersonic is zonder twijfel één van de mooiste auto’s ooit gebouwd, een schril contrast met de Fiat Multipla van enkele jaren geleden…

Ook de Ford Mustang Elenor trekt zeker de aandacht, deze auto is speciaal gebouwd voor de film “Gone in 60 seconds” met Nicolas Cage en Angelina Jolie in de hoofdrollen. De hier tentoongestelde Eleanor is één van de drie volledig rijklare zogenaamde Hero Cars ofwel filmauto’s waarin de hoofdrolspelers ook effectief te zien waren. van de elf auto’s die voor de film zijn gebouwd schieten ook maar drie exemplaren meer over. Hierdoor genieten ze wellicht de status van meest waardevolle filmauto’s op dit moment. Wist je trouwens dat we in het verleden een ex auto van Nicolas Cage voor de lens hebben gehad? Het betreft de Bugatti 101c Antem Coupé waarvan je HIER het verslag kan terugvinden.

We zouden ze alle 18 kunnen beschrijven maar ten eerste zou het verslag te lang worden en eigenlijk vinden we dat je beter zelf eens kan gaan kijken, misschien nog ééntje vernoemen.

De Ferrari 250 GT/Comp61, deze speciaal voor de competitie gebouwde Ferrari beschikte over een sterkere motor en een licht koetswerk uit aluminium waardoor de auto erg sterke prestaties neerzette. De laatste jaren is de auto regelmatig te zien in classic races op oa Silverstone, Zandvoort en de Goodwood Revival waar ZH Prins Bernhard er de laatse twee jaar met de eigenaar in meereed.

Uiteraard is Interclassics veel meer dan de themastanden, het is ook een echte verkoopsbeurs want het viel me op hoeveel auto’s er al verkocht waren op deze eerste dag. Het aanbod is dan ook meer dan de moeite waard. En uiteraard vallen vooral de chique en exclusieve wagens het meeste op maar er stonden echt wel auto’s voor ieders beurs.

Wat ook opviel was dat we enkele jaren geleden een behoorlijk aantal auto’s werden gepresenteerd in hun originele staat waarin ze zijn gevonden en dat we dit nu veel minder zagen. Ofwel zijn de “barnfinds” op ofwel is die hype een beetje voorbij. We tonen hier toch nog graag een “gevonden” Porsche 356. Het heeft zeker zijn charme en originaliteit al hou ik persoonlijk toch liever van een perfect gerestaureerd exemplaar.

Omdat het woord restauratie nu toch is gevallen kan ik ook even vermelden dat er meerdere restauratiebedrijven aanwezig zijn. Al dan niet in combinatie met hun verkoopactiviteiten. Zo zagen we Noble House waarover ik recent een verslag schreef dat je HIER kan terugvinden maar ook Albion Motorcars hebben een restauratieafdeling in het Oost-Vlaamse Beveren. Een bezoek met bijhorend verslag staat voor dit jaar op de planning.

Sprongen er bepaalde modellen uit dit jaar… Ik merkte enkele Volvo P1800 op in diverse carrosserie varianten die me wel in de smaak vielen. Ook meerdere Citroën DS al dan niet in Palace uitvoering.

Ook een aantal prachtige Lancia’s waaronder de Flaminia SuperSport coupé Zagato waarvan je hierboven een foto kan zien. Hoe je het ook draait of keert de Italianen kennen er toch echt wel wat van hoor!

Ook de Britten waren zoals steeds goed vertegenwoordigt, dit jaar waren er opvallend veel Aston Martin DB2 maar ook de Jaguars waren goed vertegenwoordigd. Zoals gewoonlijk zie je dan een redelijk aantal E types en XK120/140 komen we ook wel regelmatig tegen maar een SS100 die kom je echt niet gauw tegen. Voor mij persoonlijk zelfs de eerste keer.

Hetzelfde verhaal gaat op voor de BMW 315/1, van deze prachtige sportwagen zijn er slechts 230 stuks gebouwd tussen 1934 en 1935. De 6 cylinder in lijn van 1490cc leverde 40Pk en joeg de auto tot 125km/u wat voor die tijd meer dan respectabel was. De toenmalige prijs stond op 5200 Reichsmarken, de huidige prijs wil je wellicht niet weten… Ook deze auto was voor mij de allereerste keer dat ik die tegenkwam.

Ook in de toebehoren en accesoires is steeds een mooi aanbod te vinden, het gaat van een oude koplamp naar een boek of affiche. Alles steeds netjes opgesteld, dat is trouwens een rode draad doorheen Interclassics dat alles zo netjes en open is opgesteld.

Conclusie: Deze 25é editie van Interclassics Maastricht was voor mij persoonlijk de meest geslaagde tot nu toe. De beurs straalde rust en sereniteit uit met een erg evenwichtig aanbod aan classic cars in alle prijssegmenten. Van zeer betaalbaar tot extreem exclusief. Interclassics Maastricht blijft daarmee één van de belangrijkste classic beurzen van de lage landen.

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken

  2 comments for “Interclassics Maastricht, waarom u toch had moeten gaan!

 1. 13/01/2018 om 22:19

  op aan vraag heb ik ook nog wat opnames

  • Patrick Verheeken
   18/01/2018 om 21:55

   Dag Henk, ik heb even naar je foto’s gekeken en er zit echt wel mooi werk bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*