Retromobile 2018, een editie met racegeschiedenis…

Vorige zondag bezochten we met Wheels-and-things Retromobile te Parijs, één van de grootste en meest prestigieuze oldtimerbeurzen in Europa.

De Franse grandeur overvalt je zodra je de beursgebouwen aan de Porte de Versailles binnentreedt. Alles is hier net dat tikkeltje chiquer dan op een andere beurs en dat niet in het minst door het brede en gevarieerde aanbod dat hier wordt tentoongespreid.

Een nog meer divers aanbod dan hier is volgens mij moeilijk te vinden al merk je aan de vele Facel Vega’s, de Avions Voisin, de Bugatti’s, de Delahaye, de Delhage en de Panhard’s wel duidelijk dat je in Frankrijk vertoeft. De eens zo rijke autogeschiedenis heeft helaas veel van zijn grandeur verloren als je de hedendaagse auto’s bekijkt. Maar laat ons even wegdromen en loop samen met ons mee door de beurshallen.

Zoals bij elke uitgave wordt er met thema’s gewerkt en het eerste dat we tegenkwamen was Renault die dit jaar 120 kaarsjes mocht uitblazen. Renault heeft elk jaar een mooie open en verzorgde stand al vonden we wel dat er maar weinig aandacht uitging naar hun verjaardag.

Doorheen de beursgebouwen kwamen we wel op diverse plaatsen collecties van Renault tegen waaronder de hierboven getoonde taxi’s.

Wat ze wel heel netjes in de spotlights hebben gezet was de in 1978 behaalde overwinning in Le Mans. De auto’s met de piloten hun helmen er netjes bij stonden mooi opgesteld en reflecteerden naar een glorie periode van Renault.

Citroën showde hun presidentiële auto’s die we eerder al tegenkwamen tijdens het Concour’s D’elegance te Chantilly waarvan je HIER de link kan terugvinden. Het blijven imposante auto’s die naar onze menig wel beter tot hun recht kwamen in open lucht.

Peugeot is uiteraard ook steevast één van de grote aanwezigen al hebben ze in het verleden al mooiere stukken meegebracht. De ooit tot het merk behorende Talbot-Lago was voor mij één van de mooiste auto’s op de stand.

De Britten mogen uiteraard ook nooit ontbreken, zo was er een mooie stand van Aston Martin Heritage. God wat zijn die dingen toch mooi…

Maar ook Jaguar Classic had wel iets te vieren, zo toonden ze ons hun (oude) splinternieuwe D-Type. Er worden namelijk 25 nieuwe D-Types gebouwd naar het originele Le Mans model van 1956. Toen de auto in productie was zijn er slechts 75 van de 100 geplande auto’s gebouwd. Nu, 62 jaar later werken ze de overige 25 dus af. De auto wordt ook compleet op dezelfde manier gebouwd als 62 jaar geleden. De auto zal om en bij de 1,2 miljoen Euro gaan kosten, vergeleken met de in 2016 door Sotheby’s verkochte D-Type van 1955 die voor 20 miljoen euro van eigenaar wisselde lijkt het wel een koopje. Geschiedenis en historiek zijn hier wellicht de onbetaalbare factoren…

Wat we ook opmerkten is dat er opvallend veel Le Mans en anders raceauto’s te koop werden aangeboden. Hopelijk zien we er de komende maanden enkele van terug op circuit zoals deze Pescarolo-Judd LM-P1 die in 2007 de derde plaats wist te veroveren gedurende de 24u van Le Mans.

Tijdens iedere classic car beurs komen we restauratiebedrijven tegen, voor België zien we oa Arie-Jean dikwijls verschijnen als toprestaurateurs. Deze keer lieten we ons oog echter vallen op een creatie van de JSW group uit het UK. Ze hadden namelijk een Alfa Romeo 158 Alfetta helemaal opnieuw gereconstrueerd uit een grote hoeveelheid originele onderdelen die men had teruggevonden. De onderdelen die niet meer beschikbaar waren zijn aan de hand van meer dan 1200 originele ontwerptekeningen opnieuw geproduceerd en dit zelfs dikwijls door de toenmalige onderdelenleveranciers van Alfa Romeo. Men heeft meer dan 4 jaar gebouwd aan de auto en het is zonder meer een echt pareltje geworden. De auto is gebouwd op vraag van een klant die anoniem wenste te blijven. Hopelijk (en de kans zou reëel zijn) komen we de auto tegen tijdens de Goodwood Revival in september.

Retromobile is ook een beurs waar veel auto’s van eigenaar veranderen, de exposanten laten zich dan ook van hun beste kant zien en brengen dikwijls hun meest exclusieve auto’s mee. Heel dikwijls niet betaalbaar voor een gewone sterveling maar het is hoe dan ook genieten.

Bij de organisatie van Retromobile moeten ze ergens toch gedacht hebben dat ze ook meer betaalbaar materiaal moesten aanbieden. Hiervoor was een apart gedeelte voorzien waar uitsluitend auto’s werden aangeboden die minder dan 25.000 euro mochten kosten. Op zich best leuk maar ik heb toch mijn twijfels of de doorsnee bezoeker hiervoor komt. Retromobile is en blijft toch vooral dromen denk ik dan. Al stonden er ook wel enkele leuke auto’s tussen zoals de hierboven getoonde Simca.

Ieder jaar is er ook een grote afdeling met auto gerelateerde kunst aanwezig. Dit gaat van schilderijen over naar foto’s, beeldjes, benzinepompen en andere memorabilia. Dikwijls komen we ook de mensen van Unique & Limited tegen, dit bedrijf uit Tsjechië creëren echte kunstwerken en ik nodig je dan ook uit om op voorgaande link eens te klikken en een kijkje te nemen hoe zij werken. Het is ronduit indrukwekkend!

Ook voor boeken is dit het walhalla, het aanbod is zeer groot maar ook erg divers. Er zijn handelaren aanwezig van over heel Europa, dikwijls met hun specifieke specialiteiten. Soms zijn er ook uitgevers van beperkte series aanwezig. Zo kocht ik het boek “Le Mans – Pit Lane” van Jean-Claude Baudier & Lucie Hodiesne (die je hierboven ziet), een prachtig boek al zeg ik het zelf. Jean-Claude Baudier bouwt trouwens ook diorama’s die zeker gezien mogen worden. Al moet ik zeggen dat het werk van Eddy waar je HIER ons verslag van kan zien er niet echt voor moet onderdoen!

Nog een thema was de Abarth collectie van Engelbert Möll, deze Zwitserse voormalige fabriek racepiloot bezit op dit moment wellicht de grootste Abarth collectie ter wereld. Met meer dan 40 soms erg gekke creaties is deze collectie echt uniek. En het stopt niet bij de autocollectie want ook een groot aantal motoren en memorabilia staan opgesteld in het museum. Retromobile is dan ook erg trots dat ze als eerste beurs ooit 20 van de meest speciale en exclusieve Abarths konden tonen aan de bezoekers. Carlo Abarth de oprichter van het merk is in 1908 geboren in Oostenrijk en later genaturaliseerd tot Italiaan. Eén van zijn visies was om erg compacte en lichte raceauto’s te bouwen, de talrijke overwinningen in diverse disciplines tonen aan dat hij het bij het rechte eind had. We zagen de Fiat Abarth 500, de Abarth Fiat 750 Zagato, de 2000 Sport 4-Fari, de 2000 Monoposto wereldrecord car en nog vele anderen.

We liepen ook rond op de stand van veilinghuis Artcurial, daar waar er vorige jaren tijdens Retromobile steevast records sneuvelden was het nu iets minder. Niet dat het niet interessant was hé maar het pronkstuk van de veiling de Ferrari 275 P Le Mans winnaar is last minute weerhouden vanwege discuties in de verkopende familie. Het hoogste bod ging deze keer naar een Ferrari FXX van 2006 (kan je al moeilijk een classic car noemen vind ik) en deze wisselde van eigenaar voor € 2674400; De auto die mij het meeste opviel was de prachtige Alfa Romeo 6C 2500 Cabriolet Pinin Farina Speziale. Deze Alfa 6C (die je op de foto hierboven ziet) van 1942 is gekocht door Pininfarina en omgebouwd tot een show auto voor de Parijse autoshow in 1946. Door een of andere chauvinistische zet waren Italiaanse en Duitse auto’s niet tot het salon toegelaten (wellicht zat de net beëindigde oorlog er wel voor iets tussen). Dus reedt Pinin Farina zelf met deze auto naar Parijs en parkeerde hem net voor de ingang van het autosalon. De auto creëerde heel wat commotie en zou een jaar later de “Best of Show” award winnen tijdens het Concours
d‘Élégance in Monte Carlo. De Alfa bleef onverkocht, de richtprijs was dan ook niet mis met een verwachting tussen de 1,1 en 1,3 miljoen euro.

Bij Classic Sport Leicht konden we niet naast de Mercedes-Benz 300 SL van Paul Newman kijken. Deze tot in de puntjes gerestaureerde auto was dan ook het pronkstuk van hun stand. We schreven recent nog twee artikels rond Paul Newman die je HIER en HIER kan terugvinden.

Op de stand van het exclusieve horlogemerk Richard Mille vonden we een hele collectie McLaren F1 auto’s terug, stuk voor stuk prachtige machine’s net als de uurwerken van het sponsorende merk.

Onze conclusie over Retromobile 2018 is zoals de vorige jaren, dit is gewoon een beurs die je niet mag missen. Mijn echtgenote zegt wel eens “dat zijn toch ieder jaar dezelfde auto’s”. Ze weet niet hoever ze ernaast zit, zeker dit jaar waren er onvoorstelbaar veel auto’s die we nooit ergens anders tegenkwamen. Wellicht zullen er een aantal bijzitten die we helaas ook in de toekomst niet meer zullen tegenkomen omdat ze in privécollecties verdwijnen. Wij hebben ervan genoten en als je er zelf ook eens wil bijzijn volg dan zeker onze blog en facebookpagina want ook volgend jaar proberen we terug een autocar te regelen zodat we met een hele groep kunnen gaan.

Foto’s & verslag: Patrick Verheeken

  2 comments for “Retromobile 2018, een editie met racegeschiedenis…

 1. Johan C.
  25/02/2018 om 18:14

  Heel mooie foto’s ! Het is niet de eerste keer dat ik bij jullie blog het gevoel heb, dat jullie fotoreportage met voorsprong de mooiste is, die ik over dit event heb gezien. Beter dan alle websites, blogs en andere social media die ik hierover heb geconsulteerd. En dat is echt wel een toegevoegde waarde, zeker voor wie zelf het event niet heeft kunnen bezoeken.

  • Patrick Verheeken
   26/02/2018 om 13:59

   Bedankt voor het compliment Johan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*