Antwerp Classic Salon


Het hoofdthema voor deze 40é editie is “70 Anni Ferrari, La Passione”

Het was trouwens op 2 maart net 70 jaar geleden dat Enzo Ferrari zijn eerste echte Ferrari presenteerde. De Ferrari 125 S, meteen ook de reden van het hoofdthema.

Enzo Ferrari begon als racepiloot in 1908 en was een verdienstelijke racer in de jaren 1910 – 1920. In 1929 richtte hij de Scuderia Ferrari op als zustertema van het Alfa Corse Team. Hier was hij gedurende 9 jaar testpiloot en teammanager. Enzo bleef racen tot de geboorte van zijn zoon Alfredino Ferrari in 1932. Vanaf 1933 werd Alfa Corsa ondergebracht in de Scuderia Ferrari waarna Enzo Ferrari zelf begon met de productie van Alfa’s. Alfa Romeo was ondertussen gestopt met het raceteam omdat Mercedes-Benz en Auto-Union te sterk waren geworden.

Enzo Ferrari bleef actief bij Alfa Romeo tot 1939. Hij kwam met Alfa Romeo overeen om de volgende 4 jaar de naam Ferrari niet te gebruiken als renstal of racewagen. Daarom kreeg het nieuwe bedrijf van Enzo de naam Auto Avio Constuzioni, wat in 1940 de eerste Ferrari opleverde: de Auto Avio Constuzioni 815. Tijdens W.O. II verhuisde de fabriek van Modena naar Maranello en kwam de productie van racewagens volledig stil te liggen. Na de oorlog produceerde Enzo de eerste wagen die zijn naam droeg: de Ferrari 125 S.
Er waren een aantal Ferrari’s te bekijken van beroemde eigenaars, zo zagen we de Ferrari 500 Superfast  (1964) van acteur Peter Sellers (inspecteur Clouseau). Ook de blauwe Ferrari 275 GT Spider (1965) van Raquel Welch stond tentoon.
Er waren vier hallen compleet gevuld met auto’s, boeken, onderdelen, memorabilia enz. Een totale oppervlakte van  20000 m2. met maar liefst 350 exposanten die uit veertien landen kwamen. Zoals we wel eens meer zien was er een overaanbod van Porsche en deze keer sprong ook Mercedes eruit.
Er waren ook heel wat verwijzingen naar de LEZ die sinds 1 maart effectief is ingetreden, langs de ene kant begrijp ik dat we luchtvervuiling moeten tegengaan. Langs de andere kant is dit naar de oldtimerliefhebber wel een erg radicale ingreep. Ik meen dat ze al veel misbruik zouden kunnen uitsluiten als je bvb maar een O plaat kan bekomen als je reeds een normaal ingeschreven voertuig bezit (of zie ik dat te simpel).Er was ook een hele hal aan club’s gewijd, de meest originele werden dan ook in de bloemetjes gezet. BMW was aanwezig met een kleine versie van het tankstation dat we reeds eerder zagen tijdens Interclassics Maastricht waarvan u hier het verslag kan terugvinden. Uiteraard zette iedere club zijn beste beentje voor.

Op zondagmiddag was de prijsuitreiking van zowel de clubstanden alsook het Concours D’élégance, we waren erbij natuurlijk. Er werden heel wat bekers en flessen wijn uitgedeeld aan de trotse winnaars.
 Ook Jozef Dockx de oprichter van het Antwerp Classic salon 40 jaar geleden deelde in de prijzen, hij nam deel met een Mercedes 280 SE 3.5. In zijn korte speech bedankte hij de huidige organisatoren voor het mooie werk dat er geleverd werd.
Yvette Fontaine was persoonlijk aanwezig om haar boek te signeren. Voor zij die haar niet kennen, Yvette was één van de enige Belgische vrouwen die tussen 1966 en 1976 de  ene na de andere overwinning behaalde in zowat elke race discipline. Zo begon ze met Alfa Romeo in 1966 en haalde daarmee enkele mooie overwinningen binnen. In 1968 kreeg ze van Ford een professioneel contract om hun titel in het toerisme wagen kampioenschap te verdedigen. Ze deed dit in team met Alain Dex en Gilbert Stapelaere. Ze hoefde bij Ford niet lang te wachten want dankzij de snelle Ford Escort stapelden de overwinningen zich op. Tijdens de Grand Prix in zolder verpulverde ze het ronderecord van Jacky Ickx, weerom het bewijs dat ze echt wel van aanpakken wist. In 1969 won ze op 22 jarige leeftijd het Belgisch Toerisme Wagens Kampioenschap. Ze was de enige vrouw, die ooit deelnam aan een nationaal racing kampioenschap. Een prestatie waar veel mannelijke collega racers ook nu nog veel respect voor hebben. In 1975 eindigde ze samen met Pedro als 2de in het algemeen klassement van de 24 h van Francorchamps in een BMW 3.0 CSI Group. Meer weten over Yvette Fontaine? Dan kom je haar wel eens tegen op classic car beurzen in de Benelux waar je een gesigneerd boek van haar kan kopen.
 Wat ik ook altijd leuk vind is eens rond te kijken bij de standen van de boeken, onderdelen en curiosa, soms zitten er echt wel leuke spulletjes tussen die voor de juiste prijs regelmatig van eigenaar veranderen. Leuk om zien is dat er redelijk wat bezoekers hun kinderen meebrengen. Op die manier wordt de liefde voor een oldtimer overgedragen naar de volgende generatie.
Als conclusie kunnen we stellen dat het Antwerp Classic salon na zijn 40é editie goed op kruissnelheid zit om bij de belangrijkere classic car salons van de Benelux te behoren.