Interclassics Maastricht, meer dan de moeite waard!

Lamborghini MiuraInterclassics Maastricht ging dit jaar door van 12 tot 15 januari , het is niet de eerste keer dat we dit goed georganiseerde classic car event bezoeken maar dit jaar waren we toch aangenaam verrast!Interclassics Maastricht-61Het mag dan niet het grootste event zijn maar het is zeker een van de gezelligste. Alles is steeds perfect georganiseerd en er wordt altijd rond enkele thema’s gewerkt. Dit jaar waren de hoofd thema’s Ferrari vanwege hun 70é verjaardag en Facel Vega.Interclassics Maastricht-15Facel Vega is en blijft een bijzondere verschijning. Deze Franse fabrikant is opgericht in 1938 en leverde initieel koetswerken aan merken zoals Delahaye, Panhard en Simca. In 1953 is de beslissing genomen om zelf auto’s te gaan bouwen. In 1964 ging Facel Vega helaas failliet. Ze hadden in die tijdspanne 1178 grote en een goeie 1500 kleine Facels gebouwd. Interclassics Maastricht-11Voor de motor ging men bij Chrysler aankloppen, ze kwamen overeen om de V8 van DeSoto te gebruiken. Deze motor is in een aantal varianten geleverd gaande van 170pk tot maar liefst 360pk. Deze laatste kwam in de HK500 te zitten en haalde een top van maar liefst 240km/u. Hierdoor was deze Facel gedurende lange tijd de snelste 4 persoons luxe auto ter wereld.

Facel Vega was een absoluut luxemerk en dit kwam ook tot uiting in het erg sjieke interieur en ook in de verkoopsprijs. In 1954 koste een Facel Vega rond de 5500 euro en was daarmee zelfs lichtjes duurder dan een Rolls Royce. Wellicht is de hoge prijs ook een van de redenen van het vroegtijdige faillissement.Interclassics Maastricht-3

Ik haalde in de begintekst al aan dat we aangenaam verast waren, de reden hiervoor was dat je als bezoeker of geïnteresseerde een classic car of youngtimer kon vinden voor minder dan 20000 euro. Zo zagen we bvb bij Noble House een erg mooie Jaguar S type die binnen dit budget viel. Ook bij diverse andere standhouders waren er leuke koopjes te doen en dit in tegenstelling tot vorige edities (tenzij we ze toen niet hebben gezien). Een leuke wending volgens ons want helaas kan niet iedereen zich een Ferrari of Porsche 911 veroorloven.Interclassics Maastricht-31Ferrari had bijna een hele hal voor zich alleen. Over de voorbije 70 jaar zijn er dan ook behoorlijk veel modellen gebouwd en konden we mede dankzij Ferrari club Nederland een 25 tal auto’s bewonderen. Zo werd ook de Ferrari 500 Superfast Speziale van Prins Bernhard getoond, de auto is ter beschikking gesteld door Louwman.Interclassics Maastricht-88De Ferrari 250GT SWB Berlinetta Competitione uit 1960 was ook één van de blikvangers op de standInterclassics Maastricht-98Zoals elk jaar zijn er ook een groot aantal clubs vertegenwoordigd tijdens de beursdagen. Er is ook een wedstrijd aan verbonden voor de club die op de meest originele manier uitpakt. Dit jaar ging die vanwege een naar mijn gevoel overduidelijke reden naar de Bavaria club Belgium. Zij hadden echt een van de leukste standen, oordeel gerust zelf.Interclassics Maastricht-72

Ook altijd in grote getallen aanwezig zijn de diverse stands met wisselstukken of bedrijven die een bepaald ambacht naar voor schuiven. Zo zagen we divers firma’s die al uw chroomwerk weer als nieuw maken. Ook een firma die het lederen interieur van uw classic car weer als nieuw maakt mocht niet ontbreken.Interclassics Maastricht-111Er zijn natuurlijk nog altijd zaken die in het oog springen, zo viel het ons dit jaar op dat er gezien het kleine productieaantal erg veel Facel Vega’s waren maar bvb ook deze erg mooie De Tomaso Mangusta.Interclassics Maastricht-24Jaarlijks en tegenwoordig op meer en meer classic car beurzen zie je veilingen van een aantal auto’s. Zo was er op zaterdag 14 januari een veiling van Coys. De resultaten zijn bij dit schrijven nog niet binnen maar hier heeft u de link zodat de nieuwsgierigen onder u eens een kijkje kunnen nemen naar het aanbod en wat het opgebracht heeft.Interclassics Maastricht-82

We bezochten de 24é uitgave van Interclassics op 12 januari, het was nog heerlijk rustig en zo hadden we ruimschoots de tijd al dit moois te bewonderen. Op zondagavond werd met 26648 bezoekers deze editie succesvol afgerond. Als u uw kalender bij de hand heeft noteer dan alvast 17, 18 en 19 november voor Interclassics Brussel.

Foto’s & artikel: Patrick Verheeken.

  1 comment for “Interclassics Maastricht, meer dan de moeite waard!

  1. Johan
    23/01/2017 om 18:18

    Mooie en boeiende reportage ! Wat zalig om zo’n NSU 1000 TT terug te zien, of de Fiat 600 (of 750 in 600 koetswerk ?) Abarth in racetrim, zoals hij begin jaren 60 aan de start stond op het toen splinternieuwe circuit van Zolder… of de Vacel Vega’s, waarvan er in mijn geboortedorp in mijn kinderjaren steevast een paar rondreden, eigendom van een kasteelheer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*