DE AUTOBIOGRAFIE VAN DE BRAWN BGP 001/02 UITGEGEVEN BIJ PORTER PRESS

In de Engelse taal is er een term die héél goed past bij deze Brawn BGP 001. In de muziekindustrie spreken ze over een “One hit wonder”. Dit slaat op een artiest of muziekgroep die slechts één succes behaalden in hun loopbaan. Dit is ook een beetje van toepassing op deze Brawn F1 auto. Het Brawn GP team reed slechts één jaar in de F1 en behaalde zowel de rijders- als de constructeurstitel. Het is een bijna ongelofelijk  verhaal dat meer op een sprookje lijkt.

Dit sprookje is nu in boekvorm verschenen in “The Great Cars” reeks van Porter Press. Hierin bespreken ze enkel auto’s waar een mooi verhaal of een heuse geschiedenis bij hoort. In dit geval is het de Brawn BGP 001 chassis 02, de auto die in 2009 werd gebruikt door Jenson Button en waarmee hij zijn eerste en enige wereldtitel behaalde. We zagen deze BGP 001 in 2016 op het Festival of Speed. Uiteraard volgde er toen al een artikel met gans het verhaal dat u hier kan terug vinden.  Het is ondertussen het 18e boek in deze, ondertussen toch wel indrukwekkende, reeks die telkens één bepaalde auto behandelt. En ja daar zijn we toch wel grote fan van.

Auteur David Tremayne is geen onbekende in deze materie. Als F1 verslaggever, met meer dan 650 bijgewoonde wedstrijden, weet hij waarover hij spreekt en met meer dan 50 boeken op zijn naam is het al zeker geen debutant. Hij is ook de auteur van een ander meesterwerk: “The lost generation”. Een verhaal over drie rijzende Engelse F1 piloten ( Tom Pryce – Tony Brise en Roger Williamson ) die alle drie op een tragische wijze om het leven kwamen. Dit boek is trouwens ook zeker een aanbeveling.

Het volledige jaar 2009 komt aan bod inclusief de overname van het Honda F1 team, de start en de ontwikkeling van de auto,  uiteraard het complete seizoen 2009, en de doorverkoop van het team aan AMG Mercedes. De Brawn auto’s waren in 2009 in de eerste helft van het seizoen superieur door het gebruik van een dubbele diffusor. Andere teams protesteerden tegen de legaliteit maar dit werd door de FIA afgewezen. Het was ook onmogelijk om een bestaande auto hiermee uit te rusten. Eerst moest er een ander chassisconcept ontworpen en gebouwd worden. Hiervoor hadden de meeste teams toch drie à vier maanden nodig.

De Brawn BGP 001/02 was zeker niet de mooiste F1 wagen maar dit had wel te maken met de reglementering die vanaf 2009 in voege was want ook de concurrentie had in dat jaar echt lelijke auto’s. In 17 starts werden er 8 overwinningen behaald, zes voor Jenson Button en twee voor Rubens Barichello. Beide  stonden ze ook 15 keer op het podium. 5 keer vertrok er een Brawn vanaf de pole positie en vier keer was er een snelste rondetijd.

Het boek is in de ondertussen reeds gekende Porter kwaliteit uitgevoerd. We kunnen toch wel zeggen dat zij ondertussen één van de toonaangevende uitgevers zijn wat betreft auto en autosport literatuur. Naast de meer dan 300 foto’s, waar van de meeste nooit eerder werden gepubliceerd, vinden we ook talrijke interviews met de piloten en de voornaamste teamleden. Dit alles is verwerkt over 320 pagina’s.

Bestellen kan op de Porter Press website of in de boekhandel via ISBN 978-1-913089-97-9.