Hermès, haute couture en ook haute horlogerie.

Als je de naam Hermès hoort denk je direct aan handtassen en mode accessoires zoals de ‘Birkin bag’. Waar Hermès minder voor  bekend staat is dat ze ook zeer mooie en complexe uurwerken ontwikkelen.

Introductie

Het eerste uurwerk van Hermès zag het levenslicht in 1912 en was een cadeau voor de dochter van Emile Hermès. Toch was het pas in 1928 dat ze begonnen met het commercieel op de markt brengen van hun uurwerken.

In het begin waren hun uurwerken een partnership met de Zwitserse fabrikant Movado. Het jaar 1978 markeerde voor Hermès een keerpunt met de oprichting van een nieuwe afdeling binnen het bedrijf “La Montre Hermès”

Dit jaar pakte Hermès voor watches en wonders uit met enkele nieuwe pareltjes die we in dit artikel toelichten.

De uurwerken

We beginnen met de  meest complexe, de “Arceau Duc Attelé”.

Dit uurwerk is een samensmelting van Haute Horlogerie en paardensportmotieven, met een drieassige tourbillon en een minutenrepetitie en valt onder de Arceau lijn van Hermès. 

De drieassige tourbillon en de ‘stemvork’ minutenrepeater, beide zeer indrukwekkende complicaties, worden prachtig tentoongesteld aan de wijzerplaatzijde, waar je ook de tourbillon motor kan bewonderen.  Deze zit onder een saffieren koepel met ineengevlochten dubbele ‘Hs’. De tourbillon, met drie afzonderlijke assen en rotatiesnelheden, werkt binnen een gebogen uurcirkel, terwijl de uren-minutenweergave Arabische cijfers en klauwvormige wijzers bevat. 

De minutenrepeater wordt geactiveerd via een schuifje op de kast en luidt de uren, kwartieren en minuten met hamers in de vorm van paarden. 

Het materiaal dat wordt gebruikt voor de kast zorgt voor een verbetering van de akoestische resonantie waardoor de minutenrepeater beter hoorbaar is. De achterzijde uit saffier onthult ingewikkelde tandwielontwerpen geïnspireerd op de Duc Attelé-koets, met antraciet PVD-behandelde hoofdplaat en bruggen, en opengewerkte saffierkristalslagwerkbrug.

De Arceau Duc Attelé is verkrijgbaar in een gelimiteerde oplage van 24 stuks in titanium of roségoud, elk gecombineerd met een alligatorband en tonen nog maar eens dat Hermès niet alleen een mode merk is maar echt thuishoort in de wereld van de uurwerken.

Naast de exclusieve Arceau Duc Attelé stelde Hermès ook hun nieuwe “Cut” model voor. Het “Cut” model is met zijn 36mm grote uurwerkkast eerder voor de iets kleinere pols. Vandaar dat dit model op de website van Hermes onderverdeeld is bij de vrouwen uurwerken. Doch denken we dat door het sportief uiterlijk en verschillende keuze van afwerking er zeker versies zijn die niet misstaan aan een mannenpols. Het uurwerk is een echte kameleon door het aanbod van verschillende kleuren en materialen van uurwerkbanden die op een zeer snelle en eenvoudige manier kunnen worden vervangen. Dit wordt op de website van Hermès geïllustreerd met een zeer grappig geanimeerd filmpje dat je hier kan bekijken.

De transparante achterkant van de behuizing laat je kennis maken met het mooie H-stijl gedecoreerde Hermès Manufacture H1912 binnenwerk. Dit mechanisch zelf opwindend binnenwerk heeft een gangreserve van 50 uur en een water bestendigheid van 100m.

De “Cut” heeft een instapprijs van 5400 euro voor de versie met het rubber bandje en stalen kast. Een klein persoonlijk minpuntje van dit uurwerk is de standaard fabrieksgarantie van 2 jaar, daar waar de meeste uurwerkfabrikanten in dit segment 5 jaar garantie geven.

Een uurwerk dat ook zeker niet mag ontbreken in dit overzicht is het vorig jaar geïntroduceerde H08 model. Dit uurwerk heeft ervoor gezorgd dat voor mij persoonlijk Hermès op mijn radar is gekomen. Het sportieve uiterlijk en mogelijkheden tot personalisatie heeft ervoor gezorgd dat de H08 één van de succesnummers is geworden voor Hermès. Geen wonder dat ze met het vorig besproken “Cut” model op dit elan verder gaan voor de kleinere pols.

De H08 spreekt met zijn verschillende kleurcombinaties en tijdsloze eenvoud een breed publiek aan. De 39 mm breede case zorgt er wel voor dat dit uurwerk eerder is toegespitst naar de iets grotere pols en vandaar dat het ook onder de mannenrubriek op de site van Hermès is ondergebracht. Heb je als vrouw ook een iets grotere pols dan zal dit uurwerk je zeker niet misstaan.

De horlogekast van de H08 is uitgevoerd in Titanium wat ervoor zorgt dat het een zeer licht uurwerk is in combinatie met het rubber bandje. Het uurwerk heeft een startprijs van 5650 euro wat zeker niet goedkoop is maar als je kijkt naar zijn directe concurrent qua stijl, de Patek Philippe Aquanaut, dan is de H08 een koopje.

Conclusie

Hermès richt de laatste jaren zijn pijlen met succes op de horloge markt. Ze slagen er in om trendy modellen op de markt te brengen die zich kunnen onderscheiden met de competitie. De nieuwe introducties van dit jaar bevestigen dit en we zijn benieuwd wat Hermès de komende jaren nog in petto heeft.

Klik hier voor meer info over alle Hermès uurwerken.