Swatch lanceert samen met Blancpain de Scuba Fifty Fathoms.

Na de uiterst succesvolle lancering van de Moonswatch probeert Swatch het opnieuw met Blancpain en herintroduceert de Fifty Fathoms in een bioceramic jasje.

Introductie

De in maart 2022 gelanceerde Moonswatch samenwerking tussen Swatch en zijn zusterbedrijf Omega uit de swatch groep was zo een succes dat Swatch het nu met een ander merk uit de Swatch groep probeert. Met 17 verschillende merken hebben ze alvast genoeg keuze en hieruit werd Blancpain gekozen met hun Fifty Fathoms model uurwerk als basis.

Het originele Fifty Fathoms uurwerk werd 70 jaar geleden gemaakt door een gepassioneerde duiker en zorgde voor een revolutie in de horlogerie door het eerste uurwerk te worden dat met succes voldeed aan alle behoeften van onderwaterexploratie. 

De samenwerking tussen Swatch en Blancpain resulteert in een betaalbare versie die ca 390 euro kost, wat een fractie van de 15000 euro is die je normaliter voor “the real deal” Fifty Fathoms betaalt.

Het uurwerk

Het uurwerk heeft alle karakteristieken van het originele uurwerk en is daarnaast in 5 varianten verkrijgbaar die de 5 oceanen ter wereld vertegenwoordigen.

Deze zijn: de beige-rode Arctic Ocean, de geel-oranje Pacific Ocean, een intens blauwe Atlantic Ocean, de groene Indian Ocean en een grijze Antarctic Ocean. Elke versie heeft naast een andere wijzerplaat ook een andere prachtige tekening op de rotor onderaan het uurwerk dat te bezichtigen is door de transparante achterkant van het uurwerk.

Een heel grote wijziging ten opzicht van de MoonSwatch is het binnenwerk. Daar de MoonSwatch wordt aangedreven door een Quartz binnenwerk worden alle modellen van de Scuba Fitty Fathoms aangedreven door het automatisch SISTEM51 binnenwerk van de Swatch groep. Dit binnenwerk is opgebouwd, zoals de naam al doet vermoeden, uit 51 componenten en heeft een gangreserve van maar liefst 90 uur. De waterdichtheid van het uurwerk is Fifty Fathoms wat overeenkomt met 200 feet of 91 meter. De case is gemaakt van bioceramic en met zijn afmetingen van 42.3 mm in diameter en 14.4 mm hoogte, is deze uitvoering net iets kleiner dan de “echte” Fifty Fathoms.

Bioceramic is Swatch’s gepatenteerde ecoplastic alternatief, een polymeer gemaakt van de olie van castorbonen met zirkoniumoxide, een keramische stof die wordt gebruikt voor krasbestendige, robuuste, hypoallergene kasten. Er is wel een kanttekening die we willen aanhalen bij de keuze van bioceramic voor een uurwerk dat de wonderen van de oceanen promoot. Hoewel de ecologische voetafdruk van Bioceramic lager is dan die van traditioneel plastic blijft het een niet biologisch afbreekbaar polymeer dat op de lange termijn kan bijdragen aan plasticvervuiling.

Over het bandje van het uurwerk is dan weer wel beter nagedacht. Dit is uitgevoerd in NATO stijl en gemaakt van gerecycleerde visnetten die uit zee werden opgevist wat een extra link geeft met de oceanen en waardoor het uurwerk helpt bij het verlagen van de ecologische afdruk.

Het uurwerk is verkrijgbaar vanaf 9 september 2023 enkel offline in een Swatch Boutique, maar je zal snel moeten zijn als de geschiedenis van de MoonSwatch zich herhaalt. Hier stonden kilometers ver mensen aan te schuiven bij de lanceringsdatum.

Specificaties

KAST
42,3mm diameter, bioceramic verkrijgbaar in verschillende kleuruitvoeringen, 91m (50 fathoms) water bestendig.

BINNENWERK
Swatch SISTEM51 automatisch amagnetisch binnenwerk met slechts 51 onderdelen en 1 centrale schroef. Gangreserve van 90 uur

Functies : Uren, minuten, seconden en datumaanduiding tussen 4 en 5 uur.

PRIJS
390 Euro

Conclusie

Ben je een echte duikliefhebber dan hoort 1 of meerdere van deze speelse edities thuis in jouw collectie.

Klik hier voor meer info of om dit uurwerk aan te kopen.