Mahy – A Family Of Cars in Autoworld Brussel

In 1932 op een leeftijd van 24 jaar besloot Ghislain Mahy verkoper van tweedehandsauto’s te worden. Dit was dik tegen de zin van vader Louis. Het oordeel van vader Louis was hard ‘Dan moet ge hier ook niet meer komen eten en slapen’.

Ghislain trok de deur achter zich dicht om af en toe bij afwezigheid van zijn vader thuis nog iets te komen eten bij zijn moeder. Van verzamelen was toen nog geen sprake, Ghislain was al blij dat hij de eindjes aan elkaar kon knopen. De zaken draaiden goed en na de verhuis naar de St. Jacobsnieuwstraat beschikte hij over een showroom waar twee auto’s net in pasen.

Wintercircus

Sinds 1939 huurde Ghislain het Wintercircus in hartje Gent met als doel zijn garage activiteiten hierin onder te brengen. De oorlog legde echter de meeste activiteiten stil en het was pas in 1944 dat er terug aan handel werd gedacht. Een vierjarig proces over het onrechtmatig gebruik van het Wintercircus door de verhuurder tijdens de oorlog werd gewonnen door Ghislain Mahy. In 1948 kocht hij voor het toen enorme bedrag van drie miljoen frank het verkommerde Wintercircus.

Na tal van renovaties aan het Wintercircus nam garage Gh. Mahy een flitsende start. Met tien auto’s in de showroom die werden aangeprezen door verkopers in pak was garage Mahy al snel de hoofdleverancier van auto’s in en rond Gent.

Verzamelen

Het was pas na de intrek in het Wintercircus dat Ghislain stilaan auto’s begon te verzamelen. Geneviève, de vrouw van Ghislain gaf de aanzet om een Rolls-Royce van 1921 te kopen. De Silver Ghost werd naar de bovenverdieping gerold en was de aanzet om meer auto’s te kopen. Tegen 1954 wanneer de garage een nieuwe gevel kreeg bestond de collectie al uit 35 stuks.

Microbe

De liefde voor auto’s werd als een microbe doorgegeven aan de zonen Ivan en Hans die op hun beurt de collectie lieten groeien. Na de dood van Ghislain in 1999 nam Ivan het beheer van de collectie volledig over. In tegenstelling tot zijn vader zette hij de collectie wel regelmatig in de spotlights.

Meer dan 1000 items

Zonder twijfel de grootste collectie van het land en de basis van het ontstaan van Autoworld. Na een lange zoektocht om een deel van de collectie onder te brengen viel het oog op onze hoofdstad. Op dat moment lagen de onder koning Leopold II opgetrokken tentoonstellingspaleizen aan het jubelpark er verlaten bij. Het Brusselse stadsbestuur ging mee in het verhaal. In 1986 verhuisden de gerestaureerde auto’s van Mahy naar het majestueuze Wereldpaleis. De 230 pareltjes van de collectie verblijven er nog altijd in wat nu het museum Autoworld heet.

Het tweede deel van de collectie met om en bij de 750 stukken stond nog steeds stof en roest te vergaren op drie andere locaties. Het Wintercircus, een vervallen fabrieksgebouw in Gent en een opslagplaats in Zomergem.

Zoon Ivan vond een locatie net over de taalgrens in Leuze-en-Hainaut. De hangars van een voormalige textielfabriek zou de nieuwe thuis worden van de immense collectie. De verhuis was dan ook ineens de grootste oldtimeroptocht van het land. Alleen er was geen enkele auto die zelf reed. Alle transporten gebeurden met trailers en vrachtwagens.

Permanent tentoongesteld

Een deel van de best gerestaureerde auto’s kregen een plaats op een groen beton. Het grootste deel van de collectie staat echter achter slot en grendel.

Altijd aanwezig in Autoworld

In het gebouw van Autoworld is een klein deeltje waar een stukje van het atelier van Mahy is nagebouwd. Je kan dit gerust zien als een eerbetoon aan deze voor Autoworld toch wel heel belangrijke familie.

27 stukken in Autoworld

Gedurende de zomer van 2023 werden er 27 unieke stukken tentoongesteld in Autoworld. De tentoonstelling loopt nog tot 3 september dus wie wil kan er nog vlug naartoe. Het betreffen allemaal stukken uit de ‘Reserve’. Ze worden ook wel eens barnfinds genoemd al vind ik dat niet altijd correct.

Aston Martin DB2 wijlen Koning Boudewijn

We zien hierboven bvb de Aston Martin DB2 van wijlen Koning Boudewijn. Ivan Mahy kocht de geaccidenteerde Brit vijftig jaar geleden. Een garagist ui het Waalse Gembloux hield grote opruiming en voor amper 13.000 frank mocht de Aston Martin weg. De auto was helaas niet meer origineel, de motor en versnellingsbak waren vervangen door een Triumph. Via wat opzoekwerk kwam Mahy uit bij het Koninklijk Paleis te Brussel. Boudewijn had de Aston Martin gekocht tijdens het Autosalon op de Brusselse Heizel in 1953. In totaal zijn er slechts 411 exemplaren van gebouwd waarvan 102 cabriolets. Het doet dan ook een beetje pijn deze auto zo te zien staan.

Uitzonderlijke Delage D4/8 – 100 Antem

Of deze bijzondere Delage D4/8 – 100 Antem van 1939. Het verhaal gaat dat er zeven Britse jongens uit de fifties het kanaal overstaken en de goedkoopste auto kochten die ze konden vinden. Het zou de Delage worden met een Antem carrosserie.

Het bakbeest had voordien rondjes gereden voor een circus, vandaar de eerder aparte kleurcombinatie. Ze toerden doorheen Frankrijk en passeerden langs Parijs, Marseille, Straatsburg, Nice en zelfs Lourdes werd bezocht. Ghislain kocht de auto van een handelaar die hem belde toen de Britten voor zijn deur in panne waren gevallen. Ghislain gaf er 500 Frank voor, net genoeg om de gasten van een treinticket naar Engeland te voorzien.

Fotografie

Hieronder beschrijven we kort het boek. Daarvoor waren er vele foto’s nodig. Een groot aantal van de foto’s hingen uitgestald tijdens de expo waarvan de meesten ook te koop zijn. Dus als je op zoek bent naar een eerder exclusieve foto dan zou ik niet twijfelen.

Het boek

Verhalen zoals deze hierboven kan je van ieder tentoongesteld voertuig terugvinden in het prachtig gedocumenteerde boek over de familie Mahy en hun collectie. Het boek is tot stand gekomen met de medewerking van Michel Mahy (kleinzoon van Ghislain), Wouter Rawoens (Fotograaf) en David Janssens (redacteur en schrijver met een zwak voor nostalgische verhalen.

Het boek draagt het ISBN nr 978 94 014 8671 2 en kan worden gekocht in de betere boekhandel of tijdens uw bezoek aan Autoworld in Brussel.

Meer info op de website van het Mahy museum
Meer info over Autoworld