BMW 732i versus BMW i7

In onze reeks oud versus nieuw zijn we toe aan onze tweede special. Deze keer leggen we de eerste BMW 7 series (E23) op de rooster samen met de nieuwste BMW i7 (G70). Twee verassende auto’s.

Exclusief, toen en nu

Bij onze vergelijkingen hebben we ons voorgenomen uitsluitend exclusieve modellen te behandelen. Niet dat we iets tegen een gewone auto hebben hé. We willen jullie samen met ons laten dromen en een inkijk geven in de motivatie van de klanten die deze auto’s kopen. Als het kan pogen we steeds het eerste model uit de reeks naast het nieuwste model te plaatsen. We kijken wat de auto bijzonder maakt toen en nu. De meeste info over prestaties en andere technische aspecten laten we over aan andere automagazines.

Prestatiegericht of eerder luxe

Er zijn heel wat premium merken in het autolandschap. Voldoet dan iedere auto die een premium merk produceert ook echt aan aan die hoogste standaard? Ze claimen meestal van wel maar laat ons eerlijk zijn, een Mercedes A series mag dan nog zo goed zij maar je moet hem echt niet vergelijken met een S klasse. Merken zoals Mercedes, Audi, BMW, Jaguar enz beschikken allen over tal van reeksen maar in hun topmodellen streven ze vooral luxe na. Andere premium merken zoals Porsche, McLaren of Aston Martin leggen hun focus meer op het sportieve.

BMW E23, de eerste 7 series

We hadden de kans om de BMW 732i van Luc te fotograferen. Luc is een BMW liefhebber in hart en nieren. Zijn dagelijkse auto is een 330e maar zijn hart ophalen doet hij vooral in zijn 2002tii of in deze 732i die nog volledig in originele staat verkeerd.

De E23 was eigenlijk de eerste BMW die het zou opnemen tegen de toen almachtige Mercedes S-klasse.

Waarom een 732i?

Pure nostalgie, het BMW virus is door Luc zijn vader doorgegeven aan hem. Luc zijn vader reedt ooit met een BMW 2500 en daarna met een 728 met stoffen interieur. Daar ging Luc dus ook naar op zoek. De 732i van Luc heeft trouwens een zeer mooie kleurcombinatie. Het iets donkerdere groen velours interieur pas perfect bij de lichtgroene lak. Ook de bewuste keuze om de auto op stalen velgen te laten staan heeft met het verleden te maken.

De E23 in detail

De eerste BMW 7 series beter gekend als E23 komt van de hand van Paul Bracq die ook de BMW E12 5 Series, de E21 3 series en de E24 6 series tekende. Deze E23 was maar liefst 16 cm langer dan de E3 die hij moest vervangen. Omdat de lengte van de auto toenam kon ook de wielbasis langer worden en groeide ook de spoorbreedte. Hiermee was de 7 series voor die tijd best een grote auto.

Bij de lancering was er keuze uit de 728 en de 730 beiden met carburator en de 733i met injectie. Later volgden nog andere motorisaties zoals een 725 maar ook een 745i. Deze laatst kwam met een 3,2 en een 3,4 liter met Turbo en leverden 252pk.

Boordcomputer

Zoals het een topmodel past werd de nieuwe 7 series ook voorzien van talrijke nieuwigheden. Zo deed de boordcomputer bij BMW hier zijn intrede. De bestuurder werd aan de hand van talrijke led’s op de hoogte gebracht van eventuele zaken die aandacht vroegen. Dat ging van defecte lampen tot een leeg sproeiwater reservoir. Geen rocketsience maar toen best vooruitstrevend te noemen. Ook de service indicator deed zijn intrede in de 7 series.

Veiligheid en het belang hiervan begon eind jaren 70 meer aan belang te winnen. Zo kon je de 7 series bestellen met de toen nog optionele ABS. Vanaf 1985 deed de airbag zijn intrede, nu zijn ABS en airbags op iedere auto die je kan kopen standaard aanwezig. Bij de introductie waren dit echter nog eerder dure opties.

Rijgedrag

Dat BMW een sportief dna heeft hoeven we wellicht niet uit te leggen. Maar wat gebeurt er dan als een merk met sportieve roots een luxeberline gaat bouwen? Wel dat is iets wat in het geval van de E23 als een geslaagd huwelijk kan worden omschreven. De auto bleek perfect te zijn voor de arts, notaris, advocaat of ceo die een auto nodig had met aanzien. Maar waarbij het toch ook af en toe kriebelde om het rechterpedaal eens wat dieper in te drukken. De E23 heeft een verassend snedig rijgedrag voor een auto met die afmetingen. Het grote stuur geeft een goed gevoel en zorgt voor de nodige precisie.

Luc zocht ook bewust naar een handgeschakeld exemplaar, in dit geval een vijfversnellingsbak. De auto werd ook vaak verkocht met een automatische transmissie en de viertrapsautomaat gaat dan nog enigzins maar de drieptraps die je in de eerste productiejaren aantreft is echt ouderwets traag.

We zijn er dan ook zeker van dat door de introductie van de 7 series in 1977 er heel wat brave huisvaders hun ouwbollige Mercedes S-klasse inruilden voor dit sportievere alternatief.

Tot vandaag

Vanaf de introductie van de eerste 7 series in 1977 tot de introductie van de laatste 7 series in 2022 was dit de rode draad van de 7 series. Top comfort zat bij Mercedes en zocht je meer sportiviteit dan koos je voor BMW. Niet dat de vorige reeksen geen comfort en luxe boden maar Mercedes ging meestal net dat tikkeltje verder tot nu!

BMW G70, verbrandingsmotor of vol elektrisch

45 jaar zit er tussen beide modellen die je hierboven ziet. Het enige wat is gebleven is het nummer 7 op het kofferdeksel. Verder zijn dit twee totaal andere werelden. Stap even mee in en ontdek waarom dit wellicht de eerste 7 series is waarvan menig automagazine schrijft dat ze op vlak van luxe en comfort Mercedes voorbij zijn gegaan. Is het dan alleen glorie en maneschijn? Neen want zoals bij iedere auto zijn ook hier minpunten, al was het even zoeken.

BMW i7

Aangezien ik wel van contrasten hou, poogde ik het verschil tussen onze eerste generatie 7 series en de huidige 7 series zo groot mogelijk te maken. Bovendien heeft iedereen de mond vol over elektrisch rijden dus we wilden dit wel even zelf ervaren. Nu is de i7 verre van de eerste elektrische auto waar ik mee rij, het gaat van een Tesla over een Polestar, diverse BMW’s en nog enkele andere. Maar hoe je het ook draait of keert, de BMW i7 is echt andere koek.

Zen vanaf de eerste kilometer

We gaan in dit verslag niet te diep in op alle details, daarvoor volgt later een compleet verslag over de i7. Maar wat ik jullie wel kan meegeven is het zen gevoel dat je overvalt zodra je in deze auto instapt. Dat gevoel heeft wellicht niks te maken met de elektrische aandrijving van ons testexemplaar. De uitrusting van de 7 series is ronduit weelderig te noemen. Op ieder detail is gelet, laat ons beginnen met de zetels. Buiten het feit dat ze oneindig verstelbaar zijn krijg je echt het gevoel thuis in je meest luxueuze zetel te zitten.

De wellicht overvloedige geluidsisolatie laat je genieten van een stilte die we zelden hebben meegemaakt in een auto. Misschien kunnen we die overtreffen als we onze handen eens op een Bentley of een Rolls-Royce kunnen leggen. De adaptieve luchtvering filtert iedere wegoneffenheid vakkundig weg. Deze filtering heeft niet alleen met de luchtvering te maken. De i7 beschikt over een systeem dat gebruik maakt van artificiële intelligentie en is gekoppeld aan sensoren en een camera vooraan. De wegoneffenheden worden 33 keer per seconde geanalyseerd en het systeem zal via diverse parameters aanpassingen doen om het compromis tussen comfort en efficiëntie optimaal te houden.

Vierwielsturing

Zodra je aan het stuur zit en je eerste bocht neemt overvalt je kort een ietwat onnatuurlijk gevoel. De 7 series stuurt namelijk met alle vier zijn wielen en dat doet heel even raar en onnatuurlijk aan. Het went gelukkig snel en laat je deze mastodont verassend nauwkeurig besturen.

Het zijn deze en vele andere zaken die een enorme afstand creëren tussen deze nieuwe 7 series en de eerste 7 series van Luc. Dat was een ‘gewone’ luxe auto voor de iets beter begoede autoliefhebber. Het gevoel dat je met deze auto’s had, verbond je veel meer met het ‘autorijden’ dan nu. Er zitten nu zoveel hulpmiddelen op waardoor je de voeling die je met een auto van 30 of meer jaren geleden had wel een stuk mist.

Maten, gewichten en meer

De BMW 7 series behoorde in 1977 met zijn lengte van 4,86 meter en een gewicht van 1470 kg tot de grotere auto’s van dat moment. Uiteraard laten we de Amerikaanse slagschepen buiten beschouwing. De huidige i7 meet maar liefst 5,4 meter lang en zet een duizelingwekkende 2615 kg op de schaal. De foto hierboven toont duidelijk het verschil. Ook de hoogte verschilt maar liefst 11 cm. Over de vermogens ga ik kort zijn. De eerste 7 series beschikte over tal van motorisaties met vermogens van 150 tot 286 pk. De i7 beschikt dankzij twee elektromotoren over 544 pk. Ze schrijven een rijbereik van 625 km… Wij deden ruim 450 km met één lading en dat lijkt me meer dan behoorlijk. Ah ja, een sprintje van 0 naar 100 neemt slechts 4,7 seconden in beslag.

Rijgedrag

De BMW i7 is een grote en erg zware auto, ontkennen heeft geen zin. Echter eens je bent neergevlijd in de zalig zittende bestuurderszetel en je de baan op bent, merk je daar niks van. Ok, je parkeert de i7 niet op de plaats waar je een Fiat 500 kwijt kan. En nauwe straatjes in historische steden schrap je misschien ook beter van je to-do list maar verder word je zodanig verwend in deze auto dat je volgens mij soms spijt zal hebben dat je al op je bestemming bent aangekomen.

Over de vierwielsturing had ik het eerder al maar wat mij ook echt opviel was de intelligentie van de adaptieve cruisecontrol die zelfs wanneer hij uitstond nog steeds bepaalde taken op zich nam.

De i7 kan je zo configureren dat je bij het lossen van het gas het gevoel kreeg dat de auto in een soort vrijloop ging. Dus niet dat geforceerd pogen op te laden van de accu waardoor de auto onnatuurlijk afremt. Ook bij het lossen van het gas en het naderen van een voorligger ging de i7 heel subtiel afremmen tot zelfs volledige stilstand. Echt waar zalig!

De 7 series hebben nooit als doel gehad een koersauto te zijn. Echter zowel de eerste 7 series van Luc alsook deze i7 kunnen best snedig uit de hoek komen.

Korte vergelijking

Conclusie

Allereerst wil ik Luc H, Ivo C en BMW garage Bilia Verstraeten uit Lochristi bedanken voor hun medewerking aan deze vergelijking. We hebben er van genoten en we kunnen concluderen dat beide auto’s in hun tijdperk echt wel bijzonder waren. De BMW 7 series E23 is dat na ruim 40 jaar nog steeds. Voor de i7 vrees ik een beetje of we daar over 40 jaar nog over zullen praten. Dat is echter voor de meeste hedendaagse auto’s van toepassing denk ik. De overvloed aan elektronica en accu’s leveren ons vandaag dan wel veel comfort maar de houdbaarheidsdatum is hierdoor helaas veel korter geworden.