Spa Classic 2023 by Peter Auto

Al vele jaren bezoeken we met Wheels-and-Things Spa Classic. Eén van de evenementen georganiseerd door Peter Auto. De naam Peter Auto is vertrouwd en staat synoniem voor kwaliteit.

Bekend recept

Het recept van Spa Classic is gekend voor de regelmatige bezoekers en dat is deze elfde editie niet anders. Waarom komen we dan toch ieder jaar terug? Wel dat is eenvoudig te beantwoorden. We zitten hier op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps. Alleen het verschil in weersomstandigheden is is eigenlijk al voldoende. Want andere weersomstandigheden geeft je sowieso een ander spektakel.

Variatie in deelnemers

Ieder jaar zien we andere auto’s en ieder jaar zeggen we tegen elkaar ‘die hebben we nooit eerder gezien’. Dikwijls worden er auto’s verkocht die door hun nieuwe eigenaar ingezet worden bij classic evenementen zoals Spa Classic. En een beetje afhankelijk van de kalender zijn er deelnemers die afzakken naar Spa en een ander jaar een ander evenement meedoen.

Opvallend veel Group C

Daar waar sommige jaren het startveld van de Group C auto’s eerder mager uitvalt was het dit jaar feest. Met 32 inschrijvingen was dit bij mijn weten het grootste startveld dat we ooit te zien kregen. Wellicht moeten we de oorzaak niet te ver zoeken. Dit jaar vieren we namelijk 100 jaar 24 uur van Le Mans, een event waar de Groep C auto’s tussen 1982 en 1993 een belangrijke rol speelden. Meer hierover kan je terugvinden in het verslag dat Joris hierover maakte.

Drie dagen actie & sfeer

Op vrijdag worden de motoren warm gedraaid voor oefensessies in de ochtend en na de middag starten de eerste kwalificaties.

Op zaterdag starten de eerste echte races en dit jaar mochten de Endurance Racing Legends de spits afbijten. Met 63 ingeschreven auto’s vormden zij het derde grootste startveld. Dit zijn ook de jongste deelnemers met auto’s van 1996 tot 2010 en dat merk je ook aan de snelheden.

De LMP1 & LMP2 machines hebben net als de meeste GT1 & GT2 auto’s ook een Le Mans verleden. De grote variatie in auto’s een de aanwezige competitiedrang bij de deelnemers zorgden voor puur spektakel. Racen doen ze meestal op het scherp van de snee.

Op zaterdagavond is er altijd een nachtrace en al jaren zeggen we dat we eens zullen blijven maar ook dit jaar is het er niet van gekomen. Het zijn dan ook lange en zware dagen en als je al 14 uur op de been bent begint de vermoeidheid al wel eens door te wegen. Volgend jaar misschien??

Zondag is een korter programma en sluit dit jaar de Classic Endurance Racing 1 het event af rond 17u45 en keert de rust terug over het circuit.

Randanimatie

Ieder jaar is er op zaterdag en zondag de nodige animatie voorzien. Zo is er een VW busje met DJ die rondtrekt door de paddocks en vergezeld wordt door ‘Race Girls’ gekleed in vintage race stijl gaan ze graag met je op de foto.

Uiteraard zijn er tal van kraampjes met boeken, kleding, miniaturen, uurwerken en andere curiosa. Ook als je verlegen zit om een nieuwe pet zal je zeker je gerief vinden. Voor de dames is er zelfs een ‘makeover caravan’ voorzien en voor de heren is er een heuse ‘barber’ aanwezig.

Clubs

Ben je de eigenaar van een bijzondere klassieker dan is de kans groot dat je club aanwezig is op Spa Classic. BMW, Caterham, Corvette, Daimler, Datsun, Ford, Jaguar, Lamborghini, Lotus, Maserati, Martin, Morgan, Peugeot, Porsche en TVR. Allemaal hadden ze een plaatsje verzekerd rond of in de buurt van de paddocks. Ook hier zijn dikwijls pareltjes aanwezig, meestal vergezeld door hun trotse eigenaar.

Nieuw! Demo’s met Formule 1 auto’s

Een nieuwe categorie bij Spa Classic zijn de Formula Legends 3.5 liter. Vandaag zijn de Formule 1 auto’s aangedreven door 1.6 liter V6 motoren met Turbo’s. Er was echter een periode waarbij er nog geen sprake was van een Turbo. Toen telde cilinderinhoud én het aantal cilinders! Dus waren het V8, V10 en V12 atmosferische motoren die de dienst uitmaakten. Het geschreeuw van deze motoren roepen het echte F1 gevoel op, veel meer dan de hedendaagse stofzuigers.

Deze auto’s heersten over de circuits van 1987 tot 1994 en de verschillen werden vooral gemaakt door het kunnen van de piloten. Rijhulp systemen bestonden gewoonweg nog niet. We hopen volgend jaar op een groter deelnemersveld want met negen inschrijvingen viel dit eerder mager uit. Het waren ook uitsluitend demoruns dus ook daar onze hoop om volgende editie misschien een race te zien.

Het Programma

2.0L Cup

Uitsluitend Porsche 911 met een 2.0l motor. Dit wil zeggen dat ze allen van 1964 tot 1966 zijn. Qua race vechten alle 26 deelnemers met exact dezelfde wapens. Dit gegeven maakt dat het hier toch telkens over een spannende race gaat. Dit jaar ging de winst naar de Porsche met nummer 77 bestuurd door het Britse duo Seb Perez en George Gamble.

Classic Endurance Racing 1

Een klasse waar de Ford GT40, tal van Lola’s, Corvette’s, Porsche’s en Chevrons de dienst uitmaken. Enkele zeldzamere Porsche 908, Porsche 910 en een Matra maken het startveld compleet. Met 95 inschrijvingen is dit het op één na grootste startveld. De auto’s dateren uit de periode 1966 t.e.m. 1974. Tijdens deze periode was het Endurance racing één van de belangrijkste pijlers in de motorsport. Als deze groep hun motoren starten dan hoor je het niet alleen maar dan voel je het ook. Zij hielden hun race op zondag avond en de McLaren M6B met Max en Andrew Banks aan het stuur konden na een uur racen de eerste podiumplaats opeisen.

Classic Endurance Racing 2

Met auto’s die gemiddeld tien jaar jonger zijn dan de groep van de C.E.R.1 zie je ook direct de snelheden weer omhooggaan. De Toj SC304 van Yves Scemama wist de pole te pakken, hij kon deze echter niet omzetten naar winst in de race. Hij moest op zondag Maxime Guenat laten voorgaan en eindigde op een verdienstelijke tweede plaats. In deze reeks zie je naast de winnende Toj ook de BMW M1, enkele Porsche 930 en 935 maar ook een Ferrari 512BBLM alsook een Aston Martin en zelfs een enkele Ford Capri.

Endurance Racing Legends

De meest moderne auto’s van het weekend kunnen we hier terugvinden. Vooral GT’s en prototypes van de jaren 90 en 2000 vullen het startveld. De Bentley Speed 8 en de Audi R8 LMP waren toch de meest in het oog springende verschijningen. De opkomst van de Endurance race legendes is een echte topprioriteit voor Peter Auto. De organisator heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van deze auto’s op het circuit. Zowel in de jaren negentig met de BPR (Barth – Peter – Ratel) als in 2000 met de Le Mans Series.

Fifties Legends

De Fifties Legends categorie is nog maar opgestart in 2020 en is ondertussen uitgegroeid tot een mooie groep. Met 36 ingeschreven auto’s van de meest uiteenlopende pluimage is dit volgens mij wel de meest diverse groep. Zo zie je bvb een Mini wedijveren tegen een Aston Martin DB3S. De Pole in deze categorie ging naar de Lotus 15 met aan het stuur Michael Birch en Gareth Burnett. De winst ging echter naar de Jaguar D-Type van 1954 met Martin en Lukas Halusa aan het stuur. De Fifties Legends is eigenlijk een eerbetoon aan het Brands Wereldkampioenschap dat in 1953 is opgericht als competitie tussen toenmalige sportauto’s. Later zijn daar ook GT’s aan toegevoegd.

Group C Racing

Zonder meer de meest indrukwekkende auto’s van het weekend. Met 32 inschrijvingen was dit voor ons één van de grootste startvelden van de laatste jaren in deze categorie. De Jaguars met de sigarettenreclame van Silk Cut zijn ieder jaar van de partij. Ook de Peugeot 905 Evo zien we wel eens tijdens de oefensessies al haalt hij dikwijls de start van de race niet. En helaas was het dit jaar niet anders. Terug van weggeweest was onder andere de ex Michael Schumacher Sauber Mercedes C11. Het grootste deel van de deelnemers zijn echter Porsche’s en Jaguars. De eerste kwalificatie stond op naam van Ivan Vercoutere en Ralf Kelleners met hun Porsche 962C. De winst van de eerste race was echter voor Philip Kadoorie, ook met een Porsche 962c.

Heritage Touring Cup

BMW & Ford, dat was wat we te zien kregen. Het is dan ook duidelijk dat het Europese Touring Car Kampioenschap dat liep van 1966 tot 1984 gedomineerd werd door deze merken. Een enkele Opel en een AMC Javelin vormden de twee enige uitzonderingen. Niet spannend denk je dan? Niets is minder waar want welke reeks je tijdens Spa Classic ook bekijkt ze worden allen gereden op het scherp van de snee. De pole was voor de Ford Capri RS 3100 van Maxime Guenat die ook de eerste race op zijn naam wist te zetten.

GoPro

Dit jaar mocht onze GoPro meerijden met de BMW 2002 TI van het duo Bart Blommaert en Rikkert Leeman. Het blijft toch wel verbazen dan een auto zoals deze van 1971 afkomstig zijnde BMW nog steeds zulke prestaties neerzet. Uiteraard worden deze auto’s perfect onderhouden en getuned voor het racen maar het blijft een auto van 52 jaar oud.

Sixties Endurance

Met 81 inschrijvingen vormde de Sixties Endurance het grootste startveld tijdens Spa Classic 2023. Er zijn eigenlijk twee categorieën die samen rijden. Zo heb je enerzijds de pre-63 sportwagens en anderzijds de pre-66 GT’s. Denk aan Shelby Cobra’s met hun dikke V8, Jaguar E-Type’s, Alfa-Romeo Giulia GTA’s, Porsche 904/6 en een handvol Morgan’s. We zien echter ook de MG B en zelfs de Lotus XI met zijn 4 cilindertje van amper 1000cc volop meestrijden voor de eer. De Jaguar E-Type 3.8 van Jon Minshaw kaapte de pole positie weg. De race is gewonnen door het duo Mr John OF B / Soheil Ayari met een Shelby Cobra 289 van 1963.

The Greatest’s Trophy

The Greatest’s Trophy is in de plaats gekomen voor de Trofeo Nostro Rossa waar vooral Italiaanse volbloeden de race domineerden. En eigenlijk mis ik dat wel een beetje. Niet dat de race niet de moeite is hé. Want de gemiddelde prijs per auto zal hier nog steeds ver boven het gemiddelde liggen van de andere race’s met ‘gewone’ auto’s. We gaan Group C en de Formule 1 auto’s hier niet meerekenen. Wellicht is de beslissing hier puur rationeel genomen want om een mooi startveld met dikwijls extreem dure Ferrari’s bijeen te krijgen moet je wel voldoende eigenaars bereidt vinden om hun speeltje in te zetten in een race. Hoe je het ook draait of keert het houdt altijd risico’s in. We herinneren ons de Ferrari 250 GTO van Nick Mason nog die hem in de kant parkeerde in Goodwood enkele jaren geleden.

De pole ging naar de Bizzarini 5300 GT met Dirk en Leon Ebeling aan het stuur. Het duo Christian Gläsel / Gary Pearson wonnen beide race’s met hun Jaguar D-Type van 1955.

Zelf rijden op Spa Francorchamps

Enerzijds zal het ongetwijfeld deel uitmaken van het verdienmodel van Spa Classic maar anderzijds krijgen gewone stervelingen niet altijd de kans om zonder racelicentie op het mythische circuit van Spa Francorchamps rond te rijden. Peter Auto beseft dit ten volle en biedt geïnteresseerden dus de kans om wat toertjes op het circuit te rijden. En neen het is geen treintje rijden, je kon zien dat er echt gas gegeven werd. Dus wil jij dit volgende editie ook eens doen hou dan zeker de website van Peter Auto in de gaten en schrijf je tijdig in.

Conclusie

Eigenlijk zou ik de conclusie kunnen kopiëren van vorig jaar. De afwezigen hadden ongelijk en ik kan je alleen maar adviseren om nu je agenda al te nemen en plaats vrij te maken in de maand mei volgend jaar. De sfeer in de pits, de luxe van bijna overal te kunnen gaan kijken en te worden getrakteerd op de ene race na de andere. Geloof me, veel beter wordt het niet.