Interview met Gregory Tuytens over de werking van Bonhams.

Een beetje geschiedenis

Bonhams is in 1793 te Londen opgericht en is hiermee één van de oudste Georgian auction houses samen met Christie’s & Sotheby’s. Ze zijn het enige internationale veilinghuis dat tot over een paar jaar in Britse en privé handen is gebleven.

De oprichter was Thomas Dodd, een van de beroemdste handelaren in prenten van zijn tijd. Vanaf 1806 beschikte hij over nieuwe veilingzalen in St Martin’s Lane. In 1817 wordt Dodd echter met een faillissement geconfronteerd waarna hij het bedrijf overgeeft aan een vroegere leerling, George Jones die enorme verkopen kan realiseren.

Pas in 1850 komt de naam Bonhams te voorschijn toen Jones een partnerschap aangaat met George Bonham. Het bedrijf staat dan bekend als Jones & Bonham.

Er volgen tal van verhuizen, fusies en partnerships maar de naam Bonhams blijft overeind. Een laatste belangrijks stap was de overname in 2000 door Brooks, in 1989 opgericht door voormalig Christie’s directeur, Robert Brooks. De naam veranderde naar Bonhams & Brooks.

Sterke focus op auto’s,

De vorige eigenaar en CEO Robert Brooks (vorig jaar overleden) heeft de naam Bonhams gekocht als eerder kleine ‘collector’s car auctioneer’ Brooks. Hij maakte van “Collectiewagens” één van de belangrijkere takken binnen Bonhams.

Verkoop per opbod was in de beginperiode populair en is eigenlijk over al de jaren niet gewijzigd. De prijs wordt bepaald door de markt. Geïnteresseerden sturen zelf de prijs omhoog tot het niveau waar slechts één koper, de winnaar van het lot, overblijft.

Een estimate opstellen die realistisch is maar toch triggert

De estimate die door ons wordt opgesteld pogen we zo marktconform mogelijk te houden. Langs de andere kant moet de prijsvork ook attractief genoeg zijn zodat het effectief biedingen uitlokt. Eens het bieden begint komt er dikwijls haantjesgedrag naar boven. Als twee partijen voor dezelfde auto “vechten” durft de prijs nogal eens oplopen. Soms een stuk boven wat de kenners zien als de marktwaarde, maar dat is dan de waarde van dat object op die dag, in alle transparantie.

Dat is trouwens ook de kracht van een veiling, je krijgt geen tijd om echt te zitten nadenken. Dus emoties spelen hier veel sterker dan bij klassieke verkoop.

Uiteraard zullen de meeste potentiele kopers hun huiswerk wel hebben gemaakt en weten tot hoever ze kunnen gaan. Het neemt echter niet weg dat ook geroutineerde kopers wel eens boven budget durven te eindigen als ze iets echt willen.

Bij een Mercedes-Benz 280SL Pagode zullen we bvb een vork zetten tussen 80- en 120.000 waardoor we veel meer geïnteresseerden hebben dan wanneer we de vork tussen 110- en 150.000 zetten. Dit wil uiteraard niet zeggen dat hij niet kan worden verkocht aan 160.000 hé. Maar op deze manier trekken we wel veel meer kandidaat-kopers aan.

Wat is de zeggenschap van de klant bij de veiling.

Op voorhand worden duidelijke afspraken gemaakt met de klant-verkoper. Die afspraken worden contractueel vastgelegd en tijdens de veiling wordt hierover niet gediscussieerd.  

Zo kan de verkoper bvb een minimumprijs instellen in overeenstemming met ons waaronder de auto niet wordt verkocht. Of er kan worden geopteerd om zonder minimum te verkopen en dan spreken we over ‘without reserve’. Indien bvb een vooraf ingestelde minimumprijs niet wordt gehaald dan gaat de auto terug naar de eigenaar. Als een minimumprijs niet wordt gehaald maar we zitten wel vrij dicht dan is er wel een mogelijkheid tot onderhandelen na de veiling. Onze verkoopratio zit op dit moment op 86% wat echt uitstekend is.

De taak van Gregory

Grégory’s taak is het zoeken (en uiteindelijk vinden) van uitzonderlijke collectiewagens in privé verzamelingen, die collectioneurs overwegen te verkopen. Dit gebeurt over heel Europa. Er wordt actief gezocht via diverse kanalen naar klanten die eraan denken één of meerdere van hun classic cars van de hand te doen.

Dankzij onze naamsbekendheid binnen de autoveilingen worden we gelukkig ook dikwijls zelf aangesproken of benaderd. Vaak is het echter een proces van jaren, waarna goeie connecties hun vruchten afwerpen. Zeker als het over complete of omvangrijke collecties gaat.

Toevallig hebben we hiernaast een auto ontvangen uit Kroatië en hij is eigendom van een Amerikaan. In dit geval heeft de eigenaar ons gecontacteerd om zijn auto aan te bieden via ons online veiling platform.

Het is echter niet zo dat we passief achter ons scherm zitten wachten op klanten die hun voertuig willen verkopen via ons. We moeten er echt heel actief naar op zoek. Dikwijls is het via-via dat we te weten komen dat iemand eraan denkt een auto van z’n collectie te verkopen. Het is aan ons om die signalen op te pikken en er actief mee aan de slag te gaan.

Eens de auto onder de hamer is gegaan wordt er verwacht dat er onmiddellijk wordt betaald. En met onmiddellijk bedoelen we binnen enkele dagen na de veiling. Het gros van de kopers zal steeds binnen de twee weken betalen. Wij op onze beurt betalen de verkopers altijd binnen de drie weken na de veiling uit.

De kost van een veiling voor de koper, de koperscommissie, is al jaar en dag onveranderd en bedraagt 15%. Enkel op deze commissie van 15% moeten wij tevens BTW aanrekenen.

Foto’s voor de catalogen

De auto’s worden meestal bij de klanten in eigen omgeving professioneel gefotografeerd. We werken vooral met vaste fotografen die weten wat onze richtlijnen en wensen zijn. Topfotografie verzameld in onze veilingcatalogus van echt hoogstaand niveau moet gegadigden over de streep trekken.

Revival

Sinds corona is de classic car wereld terug opgeveerd. De negativiteit rond milieukwesties is terug een beetje gaan liggen. Mensen hebben tijdens de diverse lockdowns beseft dat als er niet gereisd kan worden, we het geluk dicht bij huis moeten zoeken. Hierdoor hebben ze terug de vrijheid ontdekt die een classic car hun kan bieden. Ook de lage rentes op spaarrekeningen duwt steeds meer mensen richting alternatieve beleggingen zoals kunst, vastgoed of collectiewagens.

Adviseurs

Wat is er belangrijk in onze zoektocht naar auto’s? Wij bij Bonhams zijn in de eerste plaats adviseurs. Klanten kunnen ons bvb laten weten dat ze naar een specifieke oldtimer op zoek zijn, wij noteren dat en als we zo een auto tegenkomen dan houden we de geïnteresseerde daarvan op de hoogte.

Anderzijds gaan we ook klanten die bvb op zoek zijn naar een Porsche 964 adviseren waarop ze moeten letten bij aankoop. Koop het beste wat je jezelf kan veroorloven, is onze leuze. Steeds belangrijker is historiek, zorg dat het voertuig goed gedocumenteerd is met (voor moderne auto’s) een origineel onderhoudsboekje, het aantal eigenaars gekend enz. Als de auto naar ons gevoel niet origineel genoeg is, of bvb niet beschikt over een sluitende historiek, of teveel vraagtekens mbt de originaliteit heeft dan kan het best zijn dat we het voertuig weigeren. Ons cliënteel verwacht van ons namelijk topkwaliteit en daar willen we niet aan raken.

Dromen verkopen

Ons doel is “selling the deam”, en dan moet het plaatje echt wel kloppen.

Neem gerust contact met ons

Mocht je na het lezen van dit artikel zin hebben om je exclusieve auto te koop aan te bieden, of je bent op zoek naar iets specifiek. Neem dan zeker contact met Gregory via gregory.tuytens@bonhams.com of via de website bonhams.com/motorcars