Interclassics Days of Elegance

Op zaterdag 18 en zondag 19 juni vonden voor het eerst de “Interclassics Days of Elegance” plaats. Dit nieuwe event vond plaats rond het Chateau St. Gerlach in Valkenburg.

Tijdens dit nieuwe event worden de gasten ondergedompeld in de gastvrijheid van het bourgondische zuiden. Dit terwijl men geniet van unieke auto’s en luxe lifestyle producten.

Days of Elegance, de naam verraad al een beetje dat er dus ook een Concours d’elegance heeft plaatsgevonden. De meest exclusieve auto’s dingen mee naar de felbegeerde ‘Best of Show’ prijs. Een jury bestaande uit 17 juryleden die allen op één of andere manier wel iets met de autowereld hebben te maken zullen uit ieder van de 5 categorieën een winnaar kiezen.

Categorieën

Het Concours of Elegance is ingedeeld in 5 categorieën waarbij ieder onderdeel zich richt op een specifieke periode of type auto. Zo vinden we een categorie gewijd aan racewagens tot 1980. Een categorie met uitsluitend gentleman sportscars van 1950 tot 1980. Ook moderne sportwagens komen aan bod en dit uit de tijdspanne 1980 tot heden. Een leuke is de categorie van de luxe reiswagens en dit tot 1970. Maar zonder twijfel ging de categorie ‘When Coachwork Becomes Art’ met de meeste aandacht lopen. Deze categorie liep van het ontstaan van de auto tot 1960. En geloof ons, er zaten echt pareltjes tussen.

Exclusief

De keuze door de organisatie om er een exclusief event van de maken zal de meeste bezoekers wel in de smaak zijn gevallen. Dit was vrij eenvoudig op te zetten want er waren per dag maximaal 3000 tickets beschikbaar. Hierdoor kon je in alle rust tussen de verschillende auto’s laveren.

Classic car dealers

Er was een beperkt aantal classic car dealers aanwezig op het domein. Ok zij hadden allen hun pronkstukken meegebracht in de hoop een nieuwe eigenaar te vinden.

Luxury Market

In het deel Luxury Market kon je tal van luxe artikelen vinden. Denk aan kunst, exclusief vastgoed maar ook exotische vakanties.

Winnaars Concours of Elegance

Zoals eerder gezegd was iedereen met zijn mooiste classic cars gekomen. Maar in een wedstrijd is er meestal maar één winnaar. Deze keer stak de Lancia Astura Roadster van 1935 met kop en schouders boven de rest uit.

Prijzen in nog 7 categorieën

Zo haalde de Ferrari 500 Mondial de titel binnen in de klasse Racing Legends.

De Mercedes-Benz 500K Spezial Roadster Gin met de titlel ‘When Coachwork becomes Art’ aan de haal. Bij de Gentleman’s Thoroughbreds won de 44e Porsche ooit gebouwd. Een zogenaamde ‘Knickscheibe’ (verwijzend naar het spijltje in de voorruit): De Porsche 356 “Gmünd”. Ook all werd de Elegant Tourers klasse gedomineerd door vooral Britse Prewars, toch ging de Mercedes-Benz 300S met de prijs aan de haal. In de Future Classics categorie blonk weerom een Ferrari uit. Nu een originele F40 uit 1989 die nog steeds toebehoort aan familie van de eerste eigenaar. In de ‘owners choice’ won de Alfa Romeo 6C 2500 SS Villa d’Este. Tot slot werd er ook een Honorary Judge Award uitgereikt. De winnaar werd gekozen door de voormalig curator van het Schlumpf Museum Richard Keller en restauratie expert Gundula Tutt. Zij verkozen de eerder onbekende Pegaso Z.102 GT Berlinetta Enasa.

Conclusie

Het mag dan wel de eerste versie zijn van Interclassics Days of Elegance, je zou het er echt niet aan zeggen! De organisatie was echt top, uitermate professioneel en stijlvol. Noteer dus alvast in je agenda de datum voor volgende editie. Die zal opnieuw plaatsvinden op het landgoed van Château St. Gerlach en dit op zaterdag 3 en zondag 4 juni 2023.

Foto’s: Quinten Hoskens
Verslag: Patrick Verheeken