Toen ik enkele maanden terug een uitnodiging kreeg om het ‘Salon Privé Londen’ te bezoeken werd ik nieuwsgierig. De organisatie bestaat al van 2006 met Salon Privé Blenheim Palace maar Salon Privé London is helemaal nieuw!
Dus wat moet je dan verwachten? 150 auto’s, enkele wereldpremières, enkele Britse premières en een exclusieve sfeer. Yes dat lijkt me de ideale cocktail dus we gaan een kijkje nemen!
De persdienst achter de organisatie is een geoliede machine want we kregen bakken info over wat we mochten verwachten. En dat bleek echt niet het minste te zijn. Om te beginnen een nieuw concept want bij mijn weten heb ik nog niet eerder gehoord dat alles wat tentoongesteld is ook effectief te koop staat.
Al is alles een groot woord, de Alfa Romeo 12C Prototype was niet te koop bij mijn weten. Verder was de combinatie van oud en nieuw ons niet geheel onbekend. Zo zie je ook bij het Goodwood Festival of Speed telkens tal van premières maar evengoed bvb een Talbot Lago of een Ferrari 250GTO.
Healey by Caton
Op donderdagochtend werden we verwacht om 08u00 om de verschillende premières te ontdekken. En de eerste was al direct een voltreffer. Het merk Caton zal je wellicht niet veel zeggen. Het betreft hier een start-up die de Austin Healey 100 terug nieuw leven inblazen. Deze helemaal nieuwe auto combineert de looks van de jaren vijftig met al het moderne comfort van vandaag. Misschien we het allerbelangrijkste is dat ze bij Caton niet hebben geopteerd om er een elektrische aandrijving in te plaatsen. Integendeel, ze hebben ervoor gekozen om het originele viercilinderblok te gebruiken. Het betreft hier een sterk getunede versie met carburator gebouwd door JME Healeys. JME Healeys is een gespecialiseerd Austin-Healey tuningbedrijf dat bovendien gevestigd is in de oorspronkelijke vestiging van de Donald Healey Motor Company in Warwick.
Er worden in totaal slechts 25 stuks van de Healey by Caton gebouwd. De prijs is vrij stevig en je moet ook een donorauto inleveren. Exclusiviteit heeft nu eenmaal zijn prijs.
Mustang by Charge Cars
Deze met de hand gebouwde emissievrije elektrische Mustang beleefde zijn wereldpremière in Chelsea tijdens het Salon Privé London. De auto is onmiskenbaar gebaseerd op de beroemde Mustang Fastback uit 1967. De Mustang by Charge beschikt over een nieuwe stalen carrosserie en composiet panelen om het gewicht te beperken. De auto levert 536 pk en accelereert van 0 tot 100 km/u in amper 3,9 seconden. De buitenkant is erg geslaagd, de binnenkant kan volledig worden gepersonaliseerd worden. Persoonlijk vind ik dat de auto aan de binnenzijde de charmes van de buitenkant verliest door oa het grote touchsceen in het midden van de console. Dit had men anders kunnen oplossen denk ik.
Aston Martin DBX707
Een Britste première deze keer waar Aston Martin hun nieuwste creatie van de DBX aan het grote publiek toont. Ze claimen hiermee de ‘meest krachtige SUV’ van het moment in huis te hebben. 707 pk in een SUV, een hebbeding of waanzin? En ook al ben ik echt geen SUV fan het moet gezegd dat Aston Martin met hun DBX mooi werk hebben geleverd.
Aston Martin Valkyrie
Recht tegenover de Aston Martin stand stond een Valkyrie op het gazon. Voor mij persoonlijk verdiende deze Hypercar toch wat meer aandacht. Langs de andere kant was ik al blij dat er eentje aanwezig was want met een productieaantal van amper 150 stuks is dit niet de auto die je op iedere hoek van de straat tegenkomt. Waft heeft hier trouwens een prachtig vierdelig boekwerk over gemaakt, misschien een cadeau ideetje?
Ferrari Daytona SP3
We stellen dikwijls de vraag aan elkaar na een event wat we de mooiste auto van het event vinden. Heel dikwijls vind ik dat moeilijk. Deze keer niet, de Ferrari Daytona SP3 zet een prachtig lijnenspel neer. Enerzijds straalt de auto kracht uit en anderzijds is het één van de meest elegante Ferrari’s van de laatste decennia. De Icona-modelreeks voegt na de SP1 en SP2 Monza de Ferrari SP3 Daytona toe. Volgens Maranello is het een ode aan klassieke racewagens van de Scuderia. De prachtige 330 P3/4 maar ook de 350 Can-Am en de 512S hebben duidelijk voor inspiratie gezorgd. We hebben het hier over sportproto’s met een Barchetta-koetswerk die actief waren in de jaren zestig. De Daytona-benaming verwijst naar de 24 Uur van Daytona uit 1967 waar Ferrari het podium volledig voor zijn rekening nam. Kopen zit er niet meer in want de 599 stuks van de Ferrari SP3 Daytona hebben inmiddels allemaal een eigenaar gevonden. Die telden daar overigens minstens 2 miljoen euro voor neer.
Ferrari 296 GTB & Ferrari Roma bespoke
Wel nog te koop is de Ferrari 296 GTB. Deze nieuwe telg in het gamma beschikt over een 2,9 liter V6 met een hoek van 120° die maar liefst 663 pk ontwikkeld. Het is een plug-in hybride dus tel er nog maar 167 elektrische paardjes bij wat het totaal op 830 pk brengt. Hybride is wellicht uit bittere noodzaak want ook een merk als Ferrari ontsnapt niet aan de door Europa opgelegde uitstootnormen.
Verder zagen we op de stand van de Britse invoerder H.R. Owen ook nog een op maat gemaakte Ferrari Roma. Ferrari heeft bij de andere premium merken opgemerkt dat maatwerk extra geld in het laatje brengt. Het in Engels zo mooi klinkende bespoke is trouwens een woord dat we tijdens Salon Privé Londen wel meer zagen verschijnen.
Tushek TS900 Apex
De volgende première was weggelegd voor de Sloveense Tushek TS900 Apex. De auto heeft de ultieme vermogen/gewichtsverhouding van 1 op 1. In dit geval 1351 pk voor 1343 kg. Ook hier betreft het een hybride met de elektromotor op de vooras en een dikke V8 op de achteras. Dankzij hun high-performance ICU laten ze beide krachtbronnen perfect samenwerken hetwelk volgens de founder voor vuurwerk op de weg zou zorgen. Ze noemden het een exclusieve ‘gentleman’s racer’ want je mag er idd mee op de openbare weg. Er worden 36 exemplaren gebouwd met een prijskaartje van om en bij de 1,5 miljoen Euro. Later komen er nog 12 circuit exemplaren bij.
Alpine A110 S
Echt nieuw kan je de Alpine A110 S niet noemen vind ik. Het is eerder een toevoeging aan het reeds bestaande assortiment. De A110 S heeft een krachtigere motor van 292 pk wat toch 40 pk meer is dan de A110 Pure of Légende. De A110 S is gebouwd op puur rijplezier (alsof de andere versies saai zouden zijn 😳) en zou de ultieme drivers experience moeten leveren.
Range Rover SV
Eén van de Britse iconen heeft recent een upgrade gehad. Deze vijfde generatie tilt luxe en comfort naar een nieuw niveau en daar doen ze bij de SV afdeling (Special Vehicle Operations) graag nog een schepje bovenop. Deze laatste creatie is uitgevoerd met keramische accenten maar ook hout is overvloedig aanwezig. Verder is volgens de fabrikant zowat alles mogelijk wat de klant wenst.
Genesis GV60 Europese première
Genesis onthulde zijn eerste auto op basis van hun specifiek elektrisch platform. Genesis claimt de beste service in de sector te bieden. Uw auto naar de garage brengen voor onderhoud, dat is niet meer aan de orde bij Genesis. Ze komen gewoon naar u om het onderhoud ter plaatse te doen of ze nemen de auto mee en laten een vervangwagen achter. Zoals al eerder gezegd ben ik niet echt wild van SUV’s maar ook deze Genesis GV60 wist om één of andere reden toch te charmeren.
Morgan Super 3
Morgan wellicht één van de meest Britse merken dat nog bestaat laat opnieuw van zich horen. Zo stelden ze hier tijdens Salon Privé Londen hun nieuwe Super 3 voor aan het grote publiek. Hiermee zetten ze de 113 jaar oude traditie van driewielige Morgan-voertuigen voort. De Super 3 beschikt over een 1500cc driecilinder van Ford origine die in tegenstelling tot zijn voorganger nu verborgen is opgesteld. Deze Super 3 beschikt over een monocoque wat de algehele veiligheid verhoogt. De motor levert 120 pk en dat voor een gewicht van amper 635 kg, vuurwerk verzekert!
Prodrive-Hunter
Zin in een uitstapje in bvb de Sahara of ander onherbergzaam gebied? Dan is de hier voorgestelde Prodrive-Hunter misschien iets voor u. Bruut, dat is het eerste wat in me opkwam na de onthulling van dit voertuig. De Hunter is ontwikkeld op basis van de Bahrain Raid Xtreme competitieauto die tijdens de Dakarrally werd bestuurd door Sébastien Loeb. Deze vierwielaangedreven tereinwagen maakt gebruik van een 3,5-liter twin-turbo V6 die meer dan 600 pk ontwikkeld.
Rolls-Royce Ghost Black Badge
Enkele jaren geleden konden we de eerste Rolls-Royce Black Badge bewonderen. Het doel van Rolls-Royce was duidelijk, een nieuw en jonger publiek aanspreken. En blijkbaar zijn de gelukt in hun opzet, nooit eerder produceerde Rolls-Royce zoveel auto’s. Met de Rolls-Royce Ghost Black Badge kan het alleen nog meer worden. De Ghost is sowieso al jonger geïnspireerd dan bvb de Phantom, plak daar dan het Black Badge label op en je krijgt een exclusieve Rolls-Royce met een sprtief tintje.
Toen we aan de praat geraakten met een vertegenwoordiger van het merk kwam het te pas over de elektrificatie van het Britse premium merk. Een elektrisch Rolls-Royce, is dat niet vloeken in de kerk? Eigenlijk niet verklaarde hij, het is namelijk zo dat een Rolls-Royce eigenaar absolute stilte wenst. De krachtige V12 wordt dan ook zodanig ingekapseld dat je er letterlijk niks meer van hoort. Bij een elektromotor hebben ze alvast het voordeel van de stilte. Neem er dan ook de lineaire krachtontwikkeling en het enorme koppel bij dan weet je dat het een match made in heaven zal zijn.
Alfa Romeo 12C Prototipo
We sluiten de premières af met een Alfa Romeo van 81 jaar oud. Je leest het goed, de auto is lang verloren gewaand. De eigenaar van deze Alfa Romeo 12C Prototipo Stefano Martinoli heeft de auto laten restaureren. Niet in mint condition zoals we dikwijls zien maar met behoud van vele originele aspecten. Zo is de auto niet opnieuw gelakt maar mist het koetswerk her en der stukken verf. Mechanisch is de V12 op punt gezet. Ook de andere belangrijke componenten kregen de nodige aandacht waardoor de auto terug klaar is voor de weg.
Progetto 33
Progetto 33 is opgericht door de eigenaar van de 12C Prototipo. De bedoeling is niet om een handeltje in exclusieve auto’s op te zetten maar wel om ze te conserveren. Van deze 12C Prototipo is ook een boek verschenen. De naam ‘The Missing Link’ is niet zomaar gekozen. Deze 12C Prototipo heeft namelijk drie belangrijke merken uit die periode samengebracht, Ferrari, Porsche en Alfa Romeo. Het boek is in een heel beperkte oplage uitgebracht van slechts 250 stuks en kost 450 euro. Te bestellen bij Progetto 33.
Salon Privé Concours de Vente
Alles is te koop vertelde de organisator. Het is trouwens het eerste event met dit soort aanpak. Het is dus een test maar gezien de interesse denk ik dat er wellicht een vervolg zal komen. Er zijn een vijftigtal auto’s tentoongesteld, en eerlijk er zit niks gewoon bij. Een BMW 3.0 CSL Batmobile, een Delahaye 135 CS, een Ferrari 250 GT Pinin Farina Cabriolet of liever een Porsche 959? Je ziet het, exclusiviteit ten top en dat mag want veel van de bezoekers komen hier om te dromen. Al denk ik dat de handelaars ook op kopers rekenen.
De Ferrari F50 hierboven is ook een uniek exemplaar. Op het eerste zicht lijkt het een ‘gewone’ F50 maar niets is minder waar. Eens je de kap vooraan opent onthult de auto zijn exclusief karakter. Om en bij de 30 handtekeningen van sterren uit de F1 wereld sieren de binnenkant van de kap. En niet van de minste want Michael Shumacher, Rubens Baricello en vele anderen signeerden deze auto.
Barnato-Hassan Bentley racer
Zoek je echt iets speciaals dan is de Barnato-Hassan Bentley racer spot on zoals ze zeggen. Deze record car heeft ooit een snelste ronde afgelegd op het Brooklands Outer Circuit. De Barnato Hassan Bentley nam deel aan 25 races en brak verschillende keren het circuitrecord, uiteindelijk met een officieuze ronde van 143,11 mph in september 1938, voordat hij voor de oorlog in opslag ging. De auto heeft zijn originele chassis en 8 liter motor en wordt ook geleverd met de latere 2-zits carrosserie. De verwachte opbrengst is een stevige 4,5 miljoen Pond.
Van Hypercars naar helicopters
Een Agusta, een bell of toch maar een PAL-V Liberty? Een wat hoor ik je al zeggen? PAL-V is een jong Nederlands bedrijf die een helicopter hebben gebouwd waarmee je ook gewoon de autostrade kan nemen. Met andere woorden je stapt thuis in je PAL-V en rijdt naar de dichtstbijzijnde luchthaven. Niet al slenterend hoor, de PAL-V haalt tot 160km/u op de weg. Eens je op de luchthaven bent tover je de ‘auto’ in een 10 minuten om tot een helicopter. Met een vliegbereik tot bijna 500km ben je in no-time in Parijs of Londen. Zakelijk of voor plezier, dat is helemaal jouw keuze. Meer info.
Haute Horlogerie van Roger Dubuis
Tijdens het Salon Privé London maken de Excalibur Monobalancier-uurwerken hun Britse debuut. Roger Dubuis (het merk is genoemd naar de stichter) is een jong merk. Opgericht in 1995 met maar één doel voor ogen. Zo snel mogelijk bij de beste in zijn klasse te behoren en dit steeds met een herkenbare eigen twist. Roger Dubuis is één van de weinige merken die het Geneva Seal label dragen. Dit houdt kort gezegd in dat een merk dat het Geneva Seal wil dragen aan twaalf strenge voorwaarden moet voldoen. Roger Dubuis is trots om te zeggen dat ieder door heb geproduceerd uurwerk hieraan voldoet. Zo wordt bvb quasi ieder component geproduceerd in Geneve daar waar vele andere merken dikwijls alleen maar assembleren in Zwitserland.
Parade
Ieder dag waren er twee parades voorzien, rond 11u00 lieten de premières zich van hun beste kant zien en rond 15u00 was het tijd voor de te koop aangeboden bolides. Over de classic cars werd uitvoerig verteld door een Sotheby’s medewerker.
Dineren in stijl of gewoon een cocktail drinken.
In The Sloane kon je feestelijk lunchen of dineren. De prachtig opgezette tent was feestelijk gedecoreerd, geheel in stijl van het event.
Uiteraard was er op tal van plaatsen mogelijkheid om iets verfrissends te drinken of te eten. Ook op dit vlak hadden ze bij Salon Privé London hun zaakjes netjes op orde.
Conclusie
Het verslag hierboven geeft je een beperkte indruk van wat Salon Privé London te bieden had. Ik stel voor dat je even door de foto’s loopt hieronder. Je zal nog tal van merken zien passeren die ik niet in het verslag aanhaal. Zo zie je een Koenigsegg, enkele Overfinch LandRovers, een Maserati MC20 maar ook de Kimera EVO37 en nog veel andere prachtstukken. Dus hierbij ons advies, hou de website van Salon Privé London in de gaten en reserveer voor volgend jaar tijdig je tickets. En als ik nog een tip mag geven, koppel er een paar dagen Londen aan vast. Salon Privé London ligt namelijk in het centrum van deze bruisende metropool en het zou zonde zijn hier de sfeer niet te gaan opsnuiven!
Verslag & foto’s: Patrick & Loïc Verheeken