Deel twee & finish van de Baltic Sea Circle Rally

© Team 91 “Ultima Thule”

Finland

De Noorkaap ligt ondertussen al een eind achter de deelnemers van deze uitdagende rally. De meesten rijden nu door Finland.

© Team 91 “Ultima Thule”

De beelden die we doorgestuurd krijgen spreken voor zich, Finland is prachtig in de winter. De temperaturen bleken wel erg hoog te zijn voor de tijd van het jaar. Heel regelmatig schommelde deze rond het vriespunt. Normale temperaturen deze tijd van het jaar zitten meestal in de buurt van de -20.

© Team 91 “Ultima Thule”

Een stop bij het huis van de kerstman is een verplicht nummertje :-). Helaas bleek hij niet thuis te zijn.

© Team 91 “Ultima Thule”

Eén van de weinige kastelen of burchten van Finland zo blijkt. Gelegen onderweg naar Savonlinn en heel mooi in beeld gebracht door Team 91 Ultima Thule.

© Team Ribera

In Finland was er de mogelijkheid om een ritje te maken met een heuse hondenslee of sneeuwscooter. Team Ribera ging voor de hondenslee. Best wel indrukwekkend!

Vanwege de huidige omstandigheden in Oekraïne hebben enkele teams besloten om niet door de Baltische staten te rijden. Aangezien je zelf helemaal kan beslissen hoe en welke weg je volgt is dat geen probleem.

© Team 91 “Ultima Thule”

De hele rally draait rond het plezier van het rijden en het avontuur om op niet eerder bezochte plaatsen te komen. Ieder kan dus doen waar men zichzelf goed bij voelt.

Estland

© Team 91 “Ultima Thule”

Een groot aantal teams trokken wel door de Baltische staten. Estland kwam als eerste aan de beurt en als ik de geposte foto’s bekijk dan was er echt wel wat te zien. Zo ook een oude lanceerbasis van de Sovjet-unie.

© Team Renn Deer

Zeker niet minder indrukwekkend blijkt de Rummu-gevangenis te zijn. In de zomer ligt de gevangenis midden in een meer. In de winter zoals nu is ze omgeven door ijs. Ik vermoed dat de ontsnappingen dus vooral in de winter plaatsvonden ?.

© Team Ribera

Ook de stad Tallinn is bezocht, mooie historische stad op het eerste zicht. Dat is er zeker eentje om te onthouden.

Letland

© Team Ribera

Volgende aan de beurt is Letland waar de hoofdstad Riga onder andere op het plan staat. De temperatuur schommelt de hele tijd rond het vriespunt.

© Team BugeyeMotors

Letland ligt aan de Oostzee, team Bugeye Motors ging een kijkje nemen.

Litouwen

© Team 91 “Ultima Thule”

De laatste Baltische staat is Litouwen. Een van de plaatsen die worden bezocht is The Hill off Crosses, een plaats waar de meesten even stil bij werden.

© Team 91 “Ultima Thule”

Het Kaunas concentratiekamp is ook opgenomen in de route. Met de huidige oorlog in Oekraïne actueler dan ooit op dit moment.

Polen

© Team BugeyeMotors

Van Litouwen gaat het naar Polen. Een groot land dat volgens sommige deelnemers verassend sterk op Nederland lijkt. Hierboven een foto van Gdansk by night.

© Team The-Dudes

De vrijheid te kunnen rijden waar en hoe je wil is mijns inziens één van de sterke kanten van de organisatie. Je krijgt bepaalde adviezen mee over eventueel interessante plaatsen maar uiteindelijk bepaal je zelf je route. Zo stopte Team The Dudes bij een legerbasis waar de vliegtuigen gewoon in de voortuin staan. Knappe prestatie trouwens om deze rit te doen met een oude Volvo Amazon!

Duitsland

© Team BugeyeMotors

Na Polen volgt Duitsland waar in Hamburg de officiële finish wacht. Aangezien het weer nu beter was dan bij het vertrek ging die wel door op de Vismarkt.

© Team Svetlada

Team Svetlada

En dan is er nog Team Svetlada, laat ons zeggen dat de mannen van Gent toch echt wel in een aparte categorie hebben gespeeld. Hun talrijke filmpjes hebben bij iedere kijker wel een glimlach op het gezicht getoverd. Ze hebben dan ook een speciale prijs in ontvangst mogen nemen van de organisatie. Zo mogen ze een rallyplek naar keuze uitpikken voor hun volgend avontuur. Zij en wij vinden het een fantastische prijs!

Wil jij de avonturen van Svetlada ook bekijken? Hierboven zie je hun Full movie maar kijk zeker eens op hun kanaal!

Conclusie

Uit de talrijke commentaren die ik heb gelezen blijkt het voor zowat iedere kandidaat een onvergetelijke ervaring te zijn geweest. De meesten zijn trouwens gespaard gebleven van pech of ongelukken. De organisatie kan terugblikken op een geslaagd evenement!

Ikzelf rij samen met mijn zoon Loïc de Baltic Sea Circle Rally Winter editie in 2023. Ons goed doel is de MS-Liga Vlaanderen. We hebben twee vrienden met MS en er zijn nog veel middelen nodig voor onderzoek en ondersteuning. Vandaar onze keuze en jij kan ook steunen. Dus surf naar onze pagina bij de MS-Liga Vlaanderen en doe een gift. En volg onze avonturen via onze FB pagina.

Voor de foto’s wil ik volgende teams uitdrukkelijk bedanken.
Team 91 “Ultima Thule”
Team Ribera
Team Renn Deer
Team BugeyeMotors
Team The-Dudes
Team Svetlada

Verslag: Patrick Verheeken