De LEZ saga duurt voort, mogen we even kritisch zijn?

Al sinds de opstart van de LEZ in Antwerpen op 1 februari 2017 heeft dit systeem voor controverse gezorgd. Eigenlijk laat dit bijna niemand onberoerd maar de oldtimer liefhebber wordt toch het strengst aangepakt.

Het milieu is belangrijk voor iedereen

Dat er iets aan het milieu en de verontreiniging daarvan moet worden gedaan lijkt me een uitgemaakte zaak. Daar is volgens mij ook niemand op tegen. Uiteindelijk hebben we maar één planeet en veel vluchtroute’s zijn er op dit moment niet. Dus als we aan onze nakomelingen denken dan zullen we actie moeten ondernemen. Maar dan liefst wel op een serieuze manier en niet zoals we nu bezig zijn.

LEZ & geldgewin

Het systeem van een LEZ heb ik eigenlijk nooit begrepen. Als we nu even Antwerpen als voorbeeld nemen. Om in de LEZ zone binnen te mogen moet op dit moment je benzine auto minstens Euronorm 2 hebben en je diesel Euronorm 5. Heb je een diesel met Euronorm 4 dan mag die ook nog binnen mits een jaarlijkse betaling van € 365; Alle andere voertuigen met een lagere Euronorm kunnen acht keer per jaar een dagpas kopen voor € 35; Voor mij persoonlijk ruikt dit sterk naar een verdienmodel. De LEZ in Antwerpen alleen heeft sinds zijn opstart al ruim 40 miljoen Euro opgebracht. Het grote merendeel van deze inkomsten komt uit boete’s die als je een recidivist bent oplopen tot € 350 per inbreuk!! Zouden ze dat allemaal hebben gebruikt om bomen aan te planten?

De O plaat en roetkachels

Foto Autobahn magazine

Eigenlijk vind ik ook dat het systeem van de O plaat scheef in elkaar zit. Persoonlijk ken ik geen enkele oldtimerbezitter die buiten zijn of haar oldtimer niet nog minstens één andere normaal ingeschreven auto bezit. Het misbruik van de O plaat zou dus vrij eenvoudig kunnen worden aangepakt. Een goede regel zou kunnen zijn dat je geen O plaat kan bekomen als je niet nog een normaal ingeschreven voertuig hebt.

Op die manier zouden ze al veel van die roetpotten uit het straatbeeld kunnen halen. Het probleem zit namelijk niet bij de oldtimerliefhebber maar wel bij de personen die een dikwijls stokoude diesel op een O plaat zetten en er dagelijks mee naar hun werk rijden.

Amper 1500km per jaar

De meeste oldtimers doen minder dan 1500km per jaar. De meeste van die kilometers worden gereden buiten de stedelijke omgevingen. Waarom dan die pesterijen omdat je na een ritje eens iets wil drinken op een terrasje in de stad?

Het is trouwens voor de meesten onder ons compleet onbegrijpbaar dat zowat iedere stad solo slim kan spelen. Ze doen maar wat, in Gent is het zo, in Antwerpen is het zus en in Brussel is het weer anders. Hoe moeilijk kan het zijn om daar één lijn in te trekken. Volg het voorbeeld van Brussel en schep duidelijkheid voor iedereen.

De recente reactie van het Gentse stadsbestuur toont weerom de struisvogelpolitiek. In het arrest van de Raad van State op 1 februari dit jaar wordt gesteld dat de stad geen onderscheid meer mag maken tussen jonge en oude oldtimers. Als reactie daarop ontzegt het groene bestuur nu toegang voor alle oldtimers. Behalve als je betaald natuurlijk, want 8 keer per jaar is je oldtimer niet vervuilend…

Hypocrisie

Hoe hypocriet kan je als stad trouwens zijn om je LEZ zone net naast de Antwerpse ring te laten stoppen. Er passeren daar iedere dag +/- 260.000 auto’s met om het even welke Euronorm. Denken ze dan dat de (vervuilde)lucht daar netjes boven blijft hangen?

En wat Gent betreft, ze weten na twee jaar nog steeds niet of de LEZ ook effectief resultaat heeft want het blijkt niet meetbaar te zijn (Bron de Standaard december 2021).

BEHVA

De BEHVA (Belgian Historic Vehicle Association) komt op voor de belangen van oldtimer bezitters. Zij ondernamen al tal van juridische stappen tegen de diverse LEZ regelingen. De BEHVA pleit ervoor om alle steden gelijk te trekken in hun regelgeving. De Europese commissie heeft in 2017 aanbevelingen gepubliceerd waarin gepleit wordt om oldtimers vrij te stellen van stedelijke toegangsregelingen zoals een LEZ. De Europese definitie verwijst trouwens naar voertuigen ouder dan 30 jaar.

Conclusie

Om af te sluiten kom ik terug op het eerste stukje van mijn tekst. Zorg voor het milieu is goed en is ook nodig. Maar doe het dan consequent en pak de industrie, de scheepvaart, de luchtvaart en alle andere vervuilers ook aan. Dan zal de oldtimer liefhebber zich ten minste minder geviseerd voelen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Artikel: Patrick Verheeken