Camel Trophy, The Definitive History. Een boek van Nick Dimbleby

Dit boek riep bij mij instant jeugdherinneringen op. Deze iconische rally deed iedere avonturier in de jaren 80 zijn hart toch wel een paar keer overslaan.

De eerste Camel Trophy is gereden in 1980 en was zoals je kon denken gesponsord door Camel sigaretten. Later is dit overgenomen door Worldwide Brands Inc., welke eigenaar is van het Camel Trophy handelsmerk. Die eerste Trophy is gereden door slechts 3 teams.

Initieel was slechts één editie gepland

De belangstelling was overweldigend! WBI had in Duitsland een vrijetijdskledinglijn uitgebracht en daarop volgde sponsoring van de Camel Trophy. Er was slechts één editie gepland maar het succes was zo overweldigend dat er tienduizenden inschrijvingen binnenliepen voor een volgende Trophy.

Geen echte rally of race zoals Parijs-Dakar

Het zouden 20 edities worden met gemiddeld 15 deelnemende teams. Het doel van de Camel Trophy was veeleer om de teams bepaalde proeven te laten uitvoeren waarbij ze echt op elkaar aangewezen waren. Teamwork was dus echt belangrijk.

Een Trophy voor de gewone man

Het opzet was de gewone man in de straat aan te trekken om een unieke ervaring op te doen. De selectieprocedure was echter zo streng dat de deelnemers toch eerder speciallekes waren. Zo waren volgende beroepscategorieën aanwezig. Een specialist in tropische medicijnen, een mecanicien, een vroegere gevechtspiloot, een uitbater van een piza restaurant, een deelnemer van het Zwitserse alpine ski team enz… Een ding hadden ze gemeen, geen enkele deelnemer mocht beschikken over een rally licentie.

Hoe breng je 20 edities van de Camel Trophy in één boek?

Wel eigenlijk is het niet zo moeilijk. Je neemt topfotograaf Nick Dimbleby en laat die een aantal van deze Trophy’s meerijden. Je hebt zo niet alleen fantastische foto’s maar ook een verhaal van een deelnemer. Het resultaat is “Camel Trophy The Definitive History”

Een documentaire in boekvorm

Zo leest het boek, als een documentaire. De auteur Nick Dimbleby heeft het boek geschreven op een manier dat je eerst de deelnemers leert kennen. Daarna maak je kennis met de voertuigen. En dan stap je in voor de trip van je leven.

Land Rover

Voor de meesten onder ons staat de Camel Trophy synoniem voor Land Rover. Echter de eerste editie is gereden met enkele Ford U-50 jeeps. En de laatste editie ging vooral over water met Ribtec 655 boten met een Honda motor. Alles daartussen is gereden met Land Rovers.

Opgedeeld in vijf periodes

Op 21 jaar verandert er wel wat. Dat heeft Nick Dimbleby goed begrepen en daarom bespreekt hij vijf periodes. We starten in de beginjaren, dan gaan we naar veranderende tijden waarna we belanden in de jaren 88-89 bij de verdere ontwikkelingen van de Trophy. in 1990 start de Discovery periode duidend op de Land Rover Discovery die zijn intrede maakt. Afsluiten doen we met “One life, Live it”

Het boek is te koop via Porter Press of de betere boekhandel a.d.h.v. het ISBN Nr. Voor de prijs van £60; krijg je een prachtig en boeiend boek.

285 x 235mm, 336 pages
Jacketed Hardback
Over 930 images
ISBN 978-1-913089-37-5

Artikel: Patrick Verheeken
Foto’s: Porter Press