Interclassics Brussel met Ickx & Elva als thema

Eindelijk, terug een top indoor event dat gelukkig kon doorgaan. Met thema’s zoals Ickx of beter gezegd Mr. Le Mans en een tentoonstelling van het historische merk Elva kon het bijna niet misgaan.

Geduld is rijkelijk beloond

We hebben er lang op moeten wachten maar eens we Paleis 5 van Brussels Expo binnenliepen begonnen onze ogen te fonkelen en het hart ging een versnelling hoger. Op het eerste zicht zou het een knappe editie worden getuige deze toch wel speciale Maserati. De vier hallen stelden niet teleur en de speciallekes bleven maar komen want we zagen vele auto’s voor de eerste keer :-).

Grote opkomst

Ik denk dat zowat iedere organisator van een event dezer tijden net voor de start met dichtgeknepen billen zit af te wachten wat de regels voor de dag later zouden zijn. Dit hield de classic car liefhebber echter niet tegen want met bijna 20000 bezoekers verspreid over de drie dagen kunnen we zeker van een succes spreken. Ook de standhouders waren over de hele lijn positief na de show.

Thema Ickx

Het hoofdthema van Interclassics Brussel is de viering van Jacky Ickx zijn 75é verjaardag. Ook zijn 40-jarige racecarrière wordt ruimschoots belicht. Het knappe op de stand van Ickx is de grote verscheidenheid in voertuigen. Ze nemen je mee doorheen de verschillende disciplines waar Ickx zijn stempel op heeft gedrukt. Recent bespraken we een boek gewijd aan Ickx, de moeite om eens te bekijken.

Uitblinken in tal van disciplines

Je zal me niet horen zeggen dat de hedendaagse F1 piloten of rallypiloten hun discipline niet beheren. Wellicht doen ze dat zelfs heel goed. Maar ten tijde van Jacky Ickx was één discipline niet voldoende om uit te blinken. Zo nam Ickx niet alleen deel aan verschillende takken van de autosport, hij won ook overal!

Mr. Le Mans

Ickx won de 24 uur van Le Mans maar liefst 6 keer! Ook in de Formule 1 wond hij acht races en stond 25 keer op het podium. In 1979 won hij het Can-Am kampioenschap, en de 1000km van Spa Francorchamps staat ook vijf keer op zijn naam. Zelfs een overwinning in de Dakar rally prijkt op zijn lange palmares.

65 jaar Elva

Ik ga eerlijk zijn, ik draai niet zolang mee als Joris en het merk Elva was door mij niet echt gekend. Uiteraard had ik de merknaam al gehoord maar daar bleef het bij. Het merk Elva heeft echter een belangrijke rol gespeeld bij de geboorte van een merk dat iedere autoliefhebber zijn hart sneller doet slaan, namelijk McLaren. The exhibition was created in cooperation with Minister of State Guy Verhofstadt (Elva expert and collector).

Opgericht in 1955

De Elva Climax MK6 werd vanaf 1961 gebouwd en was vooral in Amerika een uitdager in tal van races. Er zijn in totaal 28 exemplaren van dit model gebouwd en ze beschikten over een 1.1 liter Coventry Climax 4-cilinder. Dankzij de dubbele Webers leverde het kleine motortje toch 90pk. Het was echter de plaatsing van de motor die voor succes zorgde. Zo zat bij de Lotus mk1 en XI (zijn rivalen) de motor nog voorin. Elva had de switch naar de middenmotor al gemaakt en dit leverde duidelijk voordeel op.

Elvis Presley

De Elva mk6 kwam bij het grote publiek onder de aandacht door de film Viva Las Vegas (1964). Hierin speelde Elvis Presley de hoofdrol als Lucky. Lucky was automonteur die coureur wilde worden. Zijn auto was een Elva mk6 met Maserati Tipo 61 motor.

Elva-Porsche

In 1962 richte de “Sports Car Club of America” een nieuw kampioenschap op voor professionele coureurs. Het eerste seizoen begon in 1963 en maakte in 1969 plaats voor de immer populaire Can-Am series. De Elva-Porsche mk7 is ontstaan onder impuls van een Amerikaanse Porsche verdeler Olivier Schmidt. Deze man was van mening dat een racewagen met de Furhmann Four-Cam Porsche motor in combinatie met het superlichte chassis van de Elva een goede combinatie zou zijn. Na de nodige akkoorden en aanpassingen kon de wagen in productie. Op 8 september 1963 nam de Elva-Porsche deel aan zijn eerste race op het circuit van Elkhart Lake. Deze eerste race resulteerde direct in winst, zelfs tegen veel snellere wagen uit hogere klasse’s. Er zijn 15 Elva-Porsche’s gebouwd aan de toen astronomisch hoge prijs van $ 11.000; De daarop volgende jaren bleven de Elva-Porsche’s succesvol.

Eindpunt Elva & start McLaren

De mk1A (ook wel McLaren M1A genoemd) vormde zowel het eindpunt van Elva als het startpunt voor McLaren. Het resultaat van deze samenwerking was een lichtgewicht, open top racer met middenmotor getekend door Bruce McLaren. Dankzij het buizenchassis woog de mk1A amper 551 kg. In dit lichtgewicht lepelde Bruce McLaren een aluminium Oldsmobile 3,5 liter V8. Later kreeg deze motor zelfs een longinhoud van 4,5 liter. Bruce McLaren gaf echter al snel de voorkeur aan een 5,7 liter Chevrolet motor. In combinatie met een moderne ophanging (volledig onafhankelijke wishbones en instelbare vering) was de mk1A een geduchte tegenstander op de internationale circuits.

Bruce McLaren

Bruce McLaren heeft een of twee exemplaren in eigen beheer gebouwd, de rest van de oplage is door Elva geproduceerd. In totaal zijn er 27 exemplaren gebouwd en het is onduidelijk hoeveel er nog over zijn.

Tribute aan Elva

Ter ere van de mk1A heeft McLaren in 2020 de Elva uitgebracht. Terug een open-top sportwagen met 815 pk. Vanwege de hedendaagse normen een stuk zwaarder dan zijn illustere voorganger. Maar met slechts 1189 kg is deze McLaren de lichtste sinds de F1. In totaal worden er 149 gebouwd.

VW Busjes

Bij Volkswagen konden we een aantal Transporters spotten. Vooral het ‘flower power’ model sprong in het oog. Halfweg de jaren 60 word de Volkswagen Camper plots favoriet van de hippiegeneratie. In die tijd zal wellicht niemand hebben gedacht dat anno 2021 dit nog steeds een populair model zou zijn.

Youngtimer paviljoen

Op het Youngtimer paviljoen konden bezoekers kennismaken met het nieuwe evenement van InterClassics: de Youngtimer Show (9, 10, 11 september 2022 in MECC Maastricht). Diverse klassiekers in wording waaronder een Spyker C8 Laviolette stonden hier opgesteld ter promotie van het nieuwe beursconcept.

Autoclub’s

Net zoals de voorgaande editie’s zijn er tijdens Interclassics ook tal van clubs aanwezig met hun standen. We zagen clubs van Abarth tot Volkswagen. De overkoepelende organisatie BEHVA was ook aanwezig met een grote stand.

Prijsuitreiking

Natuurlijk hoort bij een event als deze ook een prijsuitreiking. Zo was er een ‘Best of Show’ maar ook per categorie was er telkens een winnaar. Bvb ‘Best of 40s & 50s’ maar ook een ‘Best of 80s’ en tal van andere reeksen. De prijsuitreiking vond plaats op de stand van Autoworld waar al direct reclame werd gemaakt voor hun volgende tentoonstelling. Dat wordt de ‘Supercar story’ en zal lopen van 17-12-21 tot 23-01-22. Wij zullen er zeker verslag van uitbrengen.

Kunstwerkjes

Iedere keer komen we de stand tegen van Frederic Suber Factory. Die man is echt een kunstenaar. Ieder detail in zijn modellen is aanwezig en alles wordt 100% met de hand gemaakt. Het zal dan ook niet verbazen dat de bouwtijd van een model weken tot zelfs maanden nodig heeft om op dit niveau te worden afgewerkt.

Restaurateurs

Iedereen weet dat vele classic cars last hebben van de tand des tijds. Sommigen noemen het dan een barnfind als een auto van onder jaren stof wordt gehaald. Het was naar ons gevoel zelfs gedurende een paar jaar een echte hype. Hoe meer ‘origineel’ stof op je auto lag hoe meer hij bleek waard te zijn. Gedurende deze editie zagen we niet zoveel bestofte exemplaren. Wat we wel zagen waren tot in de perfectie gerestaureerde pareltjes. Wellicht in betere staat dan toen ze origineel de fabriek verlieten. De foto hierboven toont een stukje dashboard van een Talbot 105 uit 1932 gerestaureerd door Arie-Jean.

Memorabilia

Geen classiccarshow zonder memorabilia. Het hoort erbij de standjes met modelauto’s, kilometertellers en andere analoge klokken. Je zou het een speelgoedwinkel voor jong en oud kunnen noemen. Ze fleuren deze events op en het zou eentonig worden zonder hen. Vandaar dat ze een eervolle vermelding krijgen in ons verslag.

Transformatie

De meesten onder ons kennen Interclassics van hun beurzen in Maastricht en Brussel. Maar de organisatoren kijken verder en willen de merknaam ‘Interclassics’ duidelijker op de kaart zetten. Zo komt er volgend jaar een ‘Interclassics Youngtimershow’ alsook een show die de bovenkant van de markt wil brengen onder de naam van ‘Interclassics Days of Elegance’. Wij kijken er in ieder geval naar uit!

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken