Nieuw boek: Francorchamps – Formule Ickx

Jacky Ickx - Formule ICKX

Een nieuw boek over Jacky Ickx. We vroegen ons af of daar nog nood aan was? We waren van mening dat over de loopbaan van onze, tot nu toe, grootste Belgische autopiloot alles wel al verteld was in vroegere uitgaves. En dat is zeker het geval maar dit boek gooit het toch over een iets andere boeg.

Het vertelt alle wedstrijden waaraan Jacky Ickx heeft deelgenomen op het circuit van Francorchamps. Ex RTB journalist Alain Van den Abeele komt samen met uitgever Benoit Beliège terug op 28 circuitraces en twee rally’s op en rond het legendarische Spa-Francorchamps circuit.

Dat aantal lijkt op het eerste zicht niet echt véél maar we moeten er wel rekening mee houden dat in de jaren 60 en 70 het circuit nog openbare weg was en het slechts enkele keren per jaar voor grote manifestaties werd afgesloten. Vandaag is het een permanent circuit en is er in het seizoen elke week en zelfs bijna elke dag iets te doen. Ook waren tussen 1972 en 1982 de circuit’s van Zolder en Nijvel gastheer voor de Grote Prijs van België Formule 1. Francorchamps voldeed met zijn lange rechte stukken en snelle bochten niet meer aan de toenmalige veiligheidsnormen.

Elke wedstrijd wordt tot in het kleinste detail besproken. Naast Ickx zelf komen ook al de andere deelnemers, auto’s en opmerkelijke feiten aan bod. Het begint met zijn eerste deelname in 1963. Dit was een passage van de Franse Tour Auto Rally. Ickx  nam deel met een bescheiden BMW 700 CS.

Coupes de Spa voor toerismewagens, 24 uren van Francorchamps, de Grote Prijs Formule 1 en de 1000 kilometers passeren één voor één in chronologische volgorde. Eén uitzondering was er nog in 1982 met een deelname, in een Porsche 924 GTS, aan de Boucles de Spa Rally.

Francorchamps brengt Ickx grote successen. Vijf overwinningen in de 1000 km voor sportproto’s, vier stuks in de Coupes de Spa en één in de 24 uren wedstrijd. In formule 1 behaalt hij een derde plaats in de Belgische Grote Prijs van 1968. Het is dan ook zijn lievelingscircuit.

Naast deze successen zijn er ook drama’s. Bij zijn debuutrace in 1964 gaat hij met zijn Ford Cortina Lotus over de kop. Gelukkig zonder gevolgen. Zijn laatste race uit zijn actieve racecarrière, de 1000 km van 1985, zorgt voor het grootste drama. In de strijd voor de leiding gaan de Duitser Stefan Bellof en Ickx naast mekaar op de Raidillon. Deze was toen niet breed genoeg om beide Porsches 956 tegen hoge snelheid te laten passeren. Beide komen ze in de vangrails terecht. Ickx overleeft de klap, Bellof jammer genoeg niet en één van de grootste Duitse autosporttalenten sterft die dag op de Raidillon. Ickx treft geen schuld aan het ongeval maar hangt eind 1985 toch zijn helm aan definitief aan de haak. Alles wordt verteld alsof we er op deze tragische dag zelf bij waren.

In 1999 komt hij toch nog één keer in actie, samen met zijn dochter Vanina, tijdens de 24 uren van Francorchamps met een Renault Mégane. Jammer genoeg halen ze de finish niet. Deze wedstrijd was een  geschenk aan zijn racende dochter.

Het boek is geschreven in de Franse taal en leest vrij vlot. Het bevat 330 foto’s en 36 onuitgegeven illustraties van Benoit Deliège. Deze leuke mix zorgt voor een mooie weergave van het oude circuit van 14 km met zijn magische stukken zoals Stavelot, Masta, Malmédy, Burnenville en La Carrière. Koersen langs boerderijen en velden met koeien, het had toch wel iets speciaal! En de vele mooie zwart-wit foto’s van toen geven dit exact weer. Daarmee is het boek niet enkel een hommage aan Jacky Ickx maar toch ook aan ons prachtig circuit in de Belgische Ardennen.

Het voorwoord is van een andere “Monsieur Le Mans” Henri Pescarolo.  Ook Willy Braillard, Jean-Michel Martin en Pierre Dieudonné mochten een klein voorwoord maken.

De Belgische uitgever, Editions Deliège, brengt niet veel boeken uit. Ze specialiseren zich in specifieke Belgische verhalen. Dit boek past dan ook perfect bij hun vorige uitgaves over de broers Bianchi, het team van VDS, Carrosserie Apal of het Nationale team van België.

Voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten want met 49 euro is dit echt een koopje dat zeker niet in uw boekenkast mag ontbreken. Voor bestellingen en verdere info www.benoitdeliege.com

Artikel: Joris De Cock
Foto’s: Benoit Deliège.