Polestar 1, een wolf in schaapskleren.

Linker zijaanzicht Polestar 1

Als je ons verslag heb gelezen van de Volvo P1800 versus de Polestar 1 wist je dat er nog een vervolg aan kwam. In dit verslag bespreken we de Polestar 1 en onze ervaringen ermee.

Thuiskomen

Nadat ik de auto had afgehaald is het toch altijd even aftasten. Aangezien het eerste stuk autosnelweg was had ik eigenlijk de tijd om de diverse knoppen en functies te ontdekken. Al snel voelde ik me thuis in de Polestar. De zetels geven voldoende steun en het interieur straalt rust uit. Ja ik ben onderweg met een GT.

Première

Polestar 1 premiere te Goodwood FOS 2018

Toen we tijdens ons bezoek aan het Goodwood Festival of Speed in 2018 voor het eerst in aanraking kwamen met dit nieuwe merk was het even onduidelijk. Polestar zou een vol elektrisch merk worden, maar hun eerste creatie bleek een hybride te zijn?

De Polestar 1 was duidelijk een statement om te tonen waar het nieuwe merk van Volvo naartoe wilde. Nu een goeie drie jaar later is aangekondigd dat de productie van de Polestar 1 tegen eind 2021 zal stoppen. Er zullen dan in totaal 1500 exemplaren gebouwd zijn. Dit lage productieaantal en het speciale karakter van deze auto maakt er instant een collector’s item van.

Gran Tourer Coupé

Polestar 1 achterzijde

Dat de Polestar 1 een Gran Tourer Coupé is verraadt hij door zijn afmetingen en tweedeur koetswerk. Dat er 609 pk onder de kap schuilt, zie je echter niet op het eerste zicht. De auto beschikt over een prachtige lijn waarvan de achterkant duidelijk toont dat de P1800 als inspiratie heeft gediend.

Polestar 1 in industriële setting.

Over smaak en kleur kan je discussiëren maar de lijn van deze Polestar 1 kon iedereen die hem zag wel bekoren. Ook wij konden hem smaken, en misschien geloof je het niet maar de auto is in het echt nog stukken mooier dan op foto.

Exclusieve materialen

Polestar 1 CFRP

De designers konden hun vrije gang gaan en dit vooral door de gebruikte materialen. Het hele koetswerk is namelijk vervaardigd van Carbon Fibre Reinforced Polymer (CFRP). Gebruik van dit materiaal zorgt voor een gewichtsbesparing van 230 kg. Dit SPA (Scalable Product Architecture) platform is speciaal verstevigd door een dwarsbalk van Carbon Fibre die de stijfheid met 60% verhoogt en het chassis steviger maakt.

Hybride & vierwielaangedreven

Polestar 1 motorcompartiment.

De Polestar 1 zal ook de eerste en enige hybride van het merk zijn. Hij beschikt over een tweeliter viercilinder benzinemotor die extra leven wordt ingeblazen door een supercharger én een turbo. De combinatie van deze beiden zorgt voor een vermogen van 309 pk en een koppel van 435 Nm. Op de krukas is een eerste elektromotor geplaatst die tevens als startgenerator fungeert. Deze levert 68 pk en 161 Nm koppel en zal ook het ‘schakelgat’ opvullen. De startgenerator kan ook de accu opladen tot 80% wat ruim voldoende is om in de toekomst steden te doorkruisen waar bijvoorbeeld geen verbrandingsmotoren meer zijn toegelaten.

Alsof dit niet genoeg is, beschikt elk achterwiel over een eigen elektromotor met 116 pk, een koppel van 240 Nm en een planetaire tandwielset waardoor echte koppel vectoring mogelijk wordt. Deze technologie zorgt ervoor dat bij acceleratie in bochten niet het binnenste wiel wordt afgeremd – zoals bij een klassiek differentieel – maar het buitenste wiel wordt versneld. Hierdoor kan je als bestuurder al vroeger terug op het gas gaan in de bocht terwijl de stabiliteit en precisie behouden blijven.

Polestar 1 frontview

Dat de roots van de Polestar 1 bij Volvo liggen kan hij niet verbergen en al zeker niet aan de voorkant. Zo zie je ogenblikkelijk de Thor’s Hammer lichten. Ook de grille komt zeer bekend over. Op zich stoorde dat niet vonden wij. Waar we het iets moeilijker mee hadden is het interieur. Gezien het prijskaartje van de Polestar 1 hadden we hier toch graag iets anders gezien dan een dashboard dat zo uit een V60 zou kunnen komen. Niet dat het niet functioneel is hé, maar exclusief is het allerminst.

Accu

De Polestar 1 beschikt over een stevig accupakket van 34 Kwh. Dat is zoveel als de gemiddelde stads EV zoals de Honda e. Alleen doet die Honda er 200km mee en de Polestar slechts 125, maar dat kon de pret op geen enkel moment drukken. Ik heb gedurende de hele testperiode het gevoel gehad met een erg zuinige auto onderweg te zijn. De Polestar 1 is namelijk nog steeds recordhouder in hybrideland voor zijn elektrisch bereik.

Op weg

Polestar 1 rijdend

Als je 609 pk onder je rechtervoet hebt dan kan het bijna niet anders dan dat het kriebelt om het pedaal eens te vloeren. Bij de eerste poging voelde ik me allerminst op mijn gemak. De auto leek te zoeken naar grip en toonde overstuur wat me al snel mijn voet liet lichten. Misschien voor velen niet echt logisch maar door een aantal rijhulpmiddelen uit te schakelen (vooral het Lane Keeping Aid systeem bleek moeilijk te doen) ging het allemaal een stuk beter.

Sound

Polestar 1 B&W soundsysteem

Ook al weet je dat een stuk van het motorgeluid artificieel is hebben we nooit dat ‘fake’ gevoel gehad. De geluiden kwamen natuurlijk over en gaven toch dat extra sportieve tintje. De andere sound komt van het Bowers & Wilkins premium audio systeem. Dankzij maar liefst 15 luidsprekers kom je op auditief vlak echt niets te kort in deze auto.

Performance

Polestar 1 linkerdeur open

Zoals eerder aangehaald beschikt de Polestar 1 over een gecombineerd vermogen van 609 pk en een massaal koppel van 1000 Nm. Dit geeft deze toch zware auto (2350 kgr.) bijna vleugels. Een acceleratie van 0 naar 100 in 4,2 seconden doet duizelen. Dit wil zeggen dat deze Polestar 1 sneller accelereert dan een gemiddelde Porsche.

Ook het bochtenwerk ging erg vlot. Zelfs bij sneller bochtenwerk hadden we echt het gevoel dat de auto aan de weg kleefde. Bij gewoon gebruik zal je meestal elektrisch rijden, duw je het gaspedaal iets krachtiger in dan springt de benzinekrachtbron gewillig maar bijna ongemerkt bij. In de stand Power zal de benzine motor voortdurend blijven draaien, de reactie op het gaspedaal voelt ook veel alerter aan. De zesbak schakelt vlot al doen enkele Duitse premium merken het schakelwerk echt wel beter.

Harde jongen

Polestar 1 vering

Ondanks de goede zetels voel je iedere oneffenheid in de weg. Sportief afgeveerd zullen sommigen zeggen en wellicht is dit ook de reden van het voorbeeldige weggedrag. Langs de andere kant ben je wel blij wanneer je van dat kasseibaantje af bent. Er zitten onder de motorkap twee regelpunten voor de ophanging. Wij zijn daar wijselijk afgebleven maar blijkbaar kan je hier wel één en ander mee finetunen.

Technologie aan boord

Polestar 1 dashboard

Zoals eerder gezegd komen er veel items terug vanuit een Volvo interieur. Het head up display werkt voorbeeldig net als de navigatie en spraakbesturing daar valt dus niks over te zeggen. Is het dan allemaal koek en ei? Eigenlijk niet vinden we. Zo moet je veel te veel zaken bedienen via het touchscreen waardoor je aandacht op de weg verslapt. Ook de knop om de verschillende rij-modi (Hybrid – Pure – AWD – Power) te selecteren is ronduit onhandig. De auto van Drive naar Reverse krijgen levert (als het snel moet gaan) ook wel wat stress op. Waarom hiervoor een dubbele handeling nodig is, blijft me een raadsel.

Veiligheid zowel actief als passief

Polestar 1 veiligheidsgordel

Dat Volvo een merk is dat prat gaat op zijn vele veiligheidsvoorzieningen weet bijna iedereen. Logisch dus dat deze lijn wordt doorgetrokken naar Polestar. In de veiligheidsgordel buckle staat 1959 gegrift, het jaartal dat Volvo de veiligheidsgordel introduceerde. Door crashtests met voor Volvo hun eerste koetswerk in carbon hebben ze geleerd hoe deze materialen zich gedragen in extreme omstandigheden. De speciaal voorzien crash structuur van de Polestar 1 bleek zijn werk goed te doen. Verder beschikt de Polestar uiteraard over allerhande actieve veiligheid-systemen zoals voetgangersdetectie enzovoort.

Polestar 1 buitenspiegel

Ook de spiegels van de Polestar 1 zijn buitengewoon goed, bovendien zijn ze een voorbeeld van design.

Stopkracht

Polestar 1 remklauw

Wanneer je een auto met dit vermogen (en gewicht) op de weg zet, dien je de stopkracht hier naar aan te passen. De remmen zijn speciaal ontwikkeld door Akebono (rem leverancier van het McLaren F1 team). Deze vooraanstaande Japanse remspecialist heeft voor de Polestar 1 een speciale aluminium monoblok-remklauw ontwikkeld met zes zuigers. De schijven vooraan hebben een diameter van 400mm en zijn geventileerd en geperforeerd. We hebben ze getest en goed bevonden!

Conclusie

Polestar 1 rechter zijkant

Recent las ik een artikel over de Polestar 1 waarin werd geschreven dat het niet echt een auto voor elke dag is. Dat durf ik echt tegenspreken. De auto rijdt erg aangenaam, je stapt heel gemakkelijk in en uit en je kan genieten van een uitstekend muzieksysteem. Ok, de koffer valt met zijn 143 liter klein uit. En de auto is hard afgeveerd maar al de rest is puur plezier.

Ook als bedrijfsauto voldoet hij aan alle eisen. De auto komt erg discreet over, zeker tegenover bijvoorbeeld een Porsche. Hij is fiscaal erg interessant want met een uitstoot van slechts 26g/km is hij 100% fiscaal aftrekbaar. Hij is exclusiever dan vele andere sportieve auto’s en hij biedt je bakken rijplezier.

Oké, een prijskaartje dat start vanaf 159.000 euro is niet min, daar zijn we ons zeker van bewust. Maar iedereen weet dat nog wel andere bedragen rond rijden op ons wegennet.

Bezoek de website van Polestar

Dit verslag was niet tot stand gekomen zonder de bereidwillige medewerking en hulp van volgende mensen die ik dan ook oprecht wil bedanken.
Renaat Maes(eigenaar P1800s)
Lieven de Keulenaer (Volvo garage Beveren)
Gemeente Beveren
Laure Vandeghinste (persverantwoordelijke Polestar)
Sam Mertens

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Patrick & Loïc Verheeken