Festival of Speed 2021: De motoren ronken opnieuw op de Goodwood Hill, een impressie van dag één. Donderdag 8 juli 2021

Na twee jaar wachten was het eindelijk zover: het Festival of Speed of FOS kon beginnen aan zijn volgende editie. Bijna had het opnieuw niet plaats gevonden maar de Britse overheid gaf toch toelating voor de organisatie onder de noemer van een “testevent”. Misschien toch een beetje raar met de nieuwe opflakkeringen van de Delta variant maar wie zijn wij om daar over te oordelen? Jammer genoeg konden we er niet bij zijn gezien de reisbeperkingen van buiten het UK met de nodige quarantaines van twee keer 10 dagen! Het FOS 2021 is het grootste event in het UK na de verschillende lockdowns sinds maart 2020.

Dus besloten we maar om de trip uit te stellen naar 2022 en deze editie te volgen via de prima livestream die de organisatie ter beschikking stelt. Op donderdag zijn er traditioneel de reeksen van de constructeurs en de Michelin Supercar run. De automerken brengen hun nieuwste en meest exotische modellen naar het tuinfeest van de Duke of Richmond.

Enkele merken hadden zelfs beslist om in wereldpremière nieuwe modellen te lanceren. Lotus, dat deze keer als merk wordt gevierd, stelde met de Emira hun laatste model voor met een verbrandingsmotor. Vanaf 2028 zullen, jammer genoeg, alle Lotussen elektrisch worden. De Emira is een leuke kleine sportwagen die zeker gezien mag worden. De Duke opende, aan het stuur van deze Emira, op donderdagmorgen het festival met de eerste heuvelklim. Het traditionele kunstwerk voor het huis was ook gekoppeld aan Lotus. Bij het zien van de enigszins bizarre structuur moesten we toch eens met de ogen knipperen. Er stond geen enkele Lotus op! Maar dat kon opgelost worden: met een App en een I-phone kon je een applicatie downloaden waarmee je de auto’s wel kon zien. Ja, het zal wel zo zijn maar we hebben er toch liever echte auto’s op staan! Virtuele zijn niet echt ons ding. Deze structuur zal uiteraard wel een pak voordeliger geweest zijn wat de bouwkosten betreft en gezien het voorbije en moeilijke jaar 2020 zal de reden daar wel gezocht moeten worden.

Ook BMW presenteerde een nieuwe versie van zijn 2 reeks coupé. Deze nieuweling richt zich nog meer op de sportieve rijder. De standaard aanwezig verbrede spatborden en sportieve accenten maken dit vrij goed duidelijk. BMW legt de link naar de vroegere 2002 modellen en is er dan een betere locatie dan het FOS voor deze première? We denken van niet en het was opnieuw de Duke die hoogst persoonlijk het doek van de nieuweling haalde in het BMW M Town gebouw. Een mooie, sportieve en betaalbare coupé en zeker de mooiste BMW van de laatste 10 jaar.

Ford maakte van het FOS gebruik om zijn nieuw rallywagen versie 2022 voor te stellen: de Puma Rally 1 hybride die de WRC Fiesta moet vervangen. Het nieuwe rallyreglement voorziet dat vanaf 2022 alle deelnemende auto’s voorzien moeten zijn van een hybridesysteem. Ford en M Sport zijn hiermee als eerste klaar. De Puma zal tijdens het weekend ook deelnemen aan de Shoot-out. Ook de Ineos Grenadier, van Jim Ratcliffe, maakte zijn debuut op het FOS. Ratcliffe wil van deze op een Land Rover Defender gebaseerde terreinwagen de beste en meest robuuste terreinwagen afleveren. De laatste tests zijn momenteel lopende en daarna  kan de Grenadier in productie. Het zal dan de enige auto zijn met de naam van een Engelse pub. Het is in de “Grenadier” pub dat het idee ontstond voor deze 4 x 4.

Kimera Automobili stelde zijn reïncarnatie van de Lancia 037 voor. Een nieuwe 037? Wel mooi maar nodig? Gelukkig slopen ze geen ouwe versies maar gebruiken een basis van de Lancia Beta Monte Carlo. Ze hebben het plan om 37 stuks te bouwen die elk rond de 500.000 euro moeten kosten.

Festival of Speed 2021

Een groot deel van de charme van het FOS zijn uiteraard de Supercars. Nergens anders ( misschien op Monaco na ) zie je zo véél super en zelfs hypercars. Ferrari, Lamborghini, Maserati, Pagani, Porsche, Aston Martin, Singer Porsche, Mclaren, Lotus, Bugatti, Glickenhaus, Zengo en zelfs BMW ( met hun M divisie ) en Mercedes ( met AMG ) zetten hun beste beentje voor. Deze Supercars zien voorbij komen, horen en bijna te “voelen”, dat kan enkel op het FOS.  Ook de meest exotische zoals de Aston Martin V12 Speedster of Valkyrie,  een Ferrari Monza SP2 en een Lamborghini SCV 12 beklommen de heuvel. Deze laatste maakte met zijn 820 PK sterke V12 zeker het mooiste geluid van de dag! Jammer genoeg was de Murray T50 nog niet aanwezig.

Ook de deelnemers van de rallystage mochten op de eerste dag eenmalig de heuvel beklimmen. Een mooie reeks met rallyauto’s van de voorbije 60 jaar bood zich aan. Sommige van de deelnemers waren nog iets te hevig op het natte wegdek en raakten als eerste de strobalen. Gelukkig konden ze allen hun rit verder zetten.

Met de oefenreeks voor de Shoot-out kregen we toch al meerdere racewagens op de baan. Een mooi allegaartje van alle autosportreeksen: F1, Nascar, toerenwagens, proto’s, rally, groep C en zelfs enkele voor-oorlogse deelnemers. De oudste deelnemer, een Mercedes Benz, is al 107 jaar oud. De piloot stuurde zijn “Blitzen Benz” zo snel hij kon en met het daarbij horende overstuur de heuvel op. Prachtig om te zien. De jongste deelnemers kwamen van Ford met de al eerder aangehaalde Puma Rally en de nieuwe Mustang Mach E met 1400 elektrische PK’s. Snelste was de Mclaren 720 GT3 van Rob Bell die, die niettegenstaande het nog vuile wegdek, toch al onder de 50 seconden afklopte. 

Er was ook een Lotus moment voor het Goodwood House maar daar stonden slechts twee wagens opgesteld. De nieuwe Emira en de  2000 PK sterke, nog in ontwikkeling zijnde, elektrische Evira. Wel wat weinig voor een dergelijke viering.

Ook in Goodwood moeten ze meegaan met de nieuwe tijden. Met de Electric Lane hebben ze nu een soort van autosalon waarin alle elektrische modellen, die momenteel op de markt zijn, gepresenteerd staan. Allemaal leuk maar geef ons toch maar een goeie ouwe V8 of 12! Klinkt toch véél beter.

In het Future Lab zagen we een demonstratie van de Mars Rover. Een robot die normaal gezien in 2028 op Mars gedropt zal worden om daar de oppervlakte te gaan bestuderen. Prachtige technology!

Vanaf morgen maken de autoconstructeurs plaats voor de autosport en zal er véél méér variatie op de baan zijn. Wij blijven het volgen en houden u op de hoogte van al het moois dat we zien voorbij komen.

Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Goodwood Press centre, Lotus, BMW, Dominic James, Drew Gibson, Jayson Fong, Nick Dungan