De zon was deze morgen metéén present in Goodwood en zou de ganse dag blijven. De talrijke opgekomen toeschouwers konden dit zeker appreciëren. Om half negen Britse tijd werd de start gegeven met de eerste reeks van de dag en traditioneel zijn dat de vooroorlogse “oudjes”.
De oudste deelnemer was vandaag een 60 PK sterke Benz van 1903. Een 16 jarige jongen had de eer om de rit naar de heuveltop te maken. Papa zat uiteraard naast hem om alles in goede banen te begeleiden. We zagen merken als Delage, Alfa Romeo, Bugatti en de imposante Fiat S76 of het “Beest van Turijn” voorbijkomen.
We moesten wel vaststellen dat er véél deelnemers van buiten het UK niet aanwezig waren. Grote constructeurs en vaste deelnemers als Mercedes, Audi, VW, BMW, Alfa Romeo, Honda en Renault waren van geen kanten te bespeuren. De reisbeperkingen en quarantainemaatregelen waren blijkbaar ook voor hun wat veel van het goeie. Als alternatief was er duidelijk een véél grotere “Britse” aanwezigheid. Een team als Prodrive werd gevierd en kwam met zes auto’s ter plaatse. Kleinere teams brachten in de plaats van één wagen er twee mee en classic car handelaar Girardo had de helft van zijn huidige voorraad bij. Ze konden met moeite in één grote trailer. Deze noodoplossingen zorgden dat er toch een mooi startveld aan het publiek gepresenteerd kon worden. Mercedes had wel één auto afgevaardigd: de 300 SLR nr 722 Mille Miglia van de vorig jaar overleden Stirling Moss. Deze stond statisch opgesteld in een glazen container als eerbetoon aan de grootste Britse autopiloot.
Er was toch één grote Europese afvaardiging met de Fondazioni Gino Macaluso per L’ Auto Storica. Deze Gino Macaluso was een rallypiloot, co-piloot, ontwerper en zakenman. Tijdens zijn loopbaan verzamelde hij een groot aantal wagens. Als Italiaan waren dit vooral Lancia en Fiat wagens. Maar een Renault Alpine, Mini Cooper en Mercedes 300 SL Gullwing behoren ook de collectie. Gino of “Luigi” is jammer genoeg op 62 jarige leeftijd in 2010 overleden. Zijn verzameling werd ondergebracht in een stichting die er verder zorg voor moet dragen. Een aantal van zijn prachtstukken zouden vorig jaar, ter gelegenheid van zijn 10 jarig overlijden, deelnemen aan de heuvelklim. Jammer genoeg was er geen editie in 2020 en werd het project een jaar uitgesteld. En er waren prachtige auto’s bij. De Lancia’s, op een Alitalia Stratos na, waren allemaal in de Martini Racing kleuren. Er zijn zowel rally- als circuitauto’s. De collectie omvatte volgende wagens: een Fiat X1/9 rally die door Gino zelf werd ontworpen, de al eerder aangehaalde Stratos, een Lancia Beta Monte Carlo groep 5, een LCI spyder groep 6, een LC2 groep C, een 037 Abarth, een Delta S4 en de Delta groep A integrale. Een mooie en prachtige collectie!
In de batch van de prototype auto’s zagen we de LMPH 26. Dit is een LMP2 Le Mans proto die in opdracht van de ACO ( organisator 24 uren van Le Mans ) en Total Energies in ontwikkeling is met een waterstofaandrijving. Het is de bedoeling om er een volwaardige raceauto van te maken. Ze hopen dat hij binnen enkele jaren zijn debuut kan maken in de etmaalrace. De ontwikkeling is ondertussen al vele jaren bezig en het laatste jaar lijkt het toch wel véél beter te gaan met zowel de snelheid als de autonomie van de auto. De Duke of Richmond zat vandaag aan het stuur voor de heuvelklim. Waterstof is volgens velen de oplossing voor de toekomstige mobiliteit. Constructeurs en techniek zijn er eigenlijk klaar voor, het is enkel nog wachten op een distributienet van de waterstof zelf.
Een héél mooie reeks zijn de Formule 1 wagens met ,op één vrij recente Hybride Mercedes van 2019 na, bijna allemaal echte collectiestukken. Het aantal is te groot om op te noemen maar we pikken er toch ééntje uit: de Penske PC4 van 1976 die trouwens ook aan de reeks van Roger Penske zal deelnemen. Toenmalig piloot John Watson zat na 45 jaar opnieuw aan het stuur van deze Penske waarmee hij in 1976 de GP van Oostenrijk won. John had zich hiervoor wel een nieuw racekostuum moeten aanschaffen. Penske is het enige Amerikaanse team dat ooit een Grote Prijs Formule 1 kon winnen en dat maakt deze auto zo uniek. John Watson had in 1976 vrij lang haar en een vrij grote baard. Roger Penske’s teamleden waren, zoals de baas het wilde allemaal mooi gekapt en zonder snor of baard. Enkel John voldeed niet aan Roger’s norm. Ze hadden wel een weddenschap lopen dat de baard er meteen afging na het behalen van de eerste overwinning. En zo geschiedde, tegen de volgende wedstrijd in Zandvoort verscheen John zonder baard en mooi gekapt en Roger was hiermee héél blij.
Een vervelend momentje was er vandaag voor de nieuwe Aston Martin Valkyrie. Die viel stil in volle klim naar de heuveltop. De Valkyrie bolde terug achteruit en de piloot moest zijn hypercar met rode kaken aan de kant zetten. Niet echt een goed media momentje! Benieuwd of hij morgen nog zal verschijnen.
In de reeks van de proto’s zat de winnende Rondeau M379 C van de 24 uren van Le Mans 1980. Constructeur Jean Rondeau is tot op vandaag nog altijd de enige piloot die aan het stuur van een zelf gebouwde auto de 24 uren van Le Mans kon winnen. De ITT-Le Point Rondeau is sindsdien op een circuit of evenement niet meer gezien. Vandaag beklom zevenvoudig Le Mans winnaar Tom Kristensen er de heuvel mee. Wie het verhaal van deze overwinning wil lezen kan dit via deze link.
In de Formule 1 reeks zat er ook een Tyrrell herdenking. Wie Tyrrell zegt komt onmiddellijk bij Jackie Stewart terecht en ja, Jackie zat aan het stuur van zijn 003 waarmee hij in 1971 wereldkampioen werd. Hij zou dit twee jaar later nog eens overdoen aan het stuur van een 005. Deze was ook aanwezig en werd bestuurd door zoon Paul. Daarnaast waren ook de 001 van 1970 en een P34 zeswieler van 1976 of eigenlijk 2020 aanwezig want deze laatste is een replica. De P34 was en is nog altijd de enige Formule 1 die met 6 wielen heeft rondgereden in een officiële wedstrijd. In het geval van de P34 zijn het vier voorwielen. Tyrrell kon er één wedstrijd mee winnen: de Grote Prijs van Zweden in 1976 met Jody Schekter aan het stuur. De originele auto’s zitten ondertussen in privé-collecties en zijn te duur geworden om er nog mee te racen. Daarom werden er twee stuks opnieuw gebouwd op basis van de originele plannen van 1976. Eén exemplaar rijdt momenteel mee in het Masters kampioenschap, de tweede wordt te koop aangeboden via veilinghuis RM. Wij komen binnenkort terug op deze unieke Formule 1 wagen.
Vandaag werd er opnieuw geoefend voor de Shoot-out van zondag. Justin Law klokte met 46.90 de snelste tijd in zijn Jaguar XJR 12 D. Hij had hiermee een voorsprong van 0.46 sec op Rob Bellm, de snelste van gisteren in zijn Mclaren. Onder de deelnemers ook Sally Mason-Styrman met haar Ferrari MM 166. Zij was in 1993, bij de start van het eerste Festival of Speed, de eerste deelnemer die de start nam voor de heuvelklim. Daarna heeft ze aan alle edities meegenomen.
Vandaag werd er al warm gereden voor de grote vieringen van de Maestro’s: Mario Andretti, Jacky Ickx en Roger Penske. Vanaf zaterdag verwachten we meer deelnemende auto’s en zullen er dan opnieuw verslag van uitbrengen.
Verslag: Joris de Cock
Foto’s: Joris de Cock, persdienst Goodwood