Roadtrip: Mont-Ventoux & omgeving

Niet op mijn lijst

Eigenlijk stond de Mont-Ventoux niet direct op mijn lijstje. Eerder door toeval moest ik in de directe omgeving gaan werken voor een klant.

Als je daar dan toch in de buurt vertoeft zou het bijna onvergeeflijk zijn deze kale berg niet te beklimmen.

Werken en ontspanning

Tijdens mijn werkzaamheden had ik al menig sportief klinkende wagen het gas diep horen induwen. Blijkbaar was er dus toch aantrekkingskracht voor auto’s. Voor mij stond de Mont-Ventoux in mijn geheugen gegrift als een berg voor fietsers. Niet dat die er niet waren hé, in overvloed zelfs.

We logeerden in Bedoin, de plaats waar menig wannabee coureur de 20km lange klim aanvat. Respect hoor, ik zou het niet kunnen denk ik. Het dorp Bedoin is trouwens helemaal ingesteld op het fietsend volkje.

Een bar – bistro met als naam ‘Le Flandrien’ ademt koers en wordt uitgebaat door rasechte Vlamingen Marnik, Els en Lou. Dus kom je daar in de buurt, spring dan even bij hen binnen want alleen al het interieur verdient een bezoekje.

Alles wat met fietsen te maken heeft kan je terugvinden in Bedoin. Een klassieke fietshandel, een zaakje met voornamelijk accessoires die je tocht hopelijk verlichten. Maar ook tal van zaakjes waar je een fiets alsook je hele uitrusting kan huren.

Voor ons Belgen is het niet zo heel ver (1025km van bij mij thuis) dus wij kunnen met de auto en eventueel de fiets meenemen. Maar er komen daar mensen van veel verder. Die komen dan dikwijls met het vliegtuig waardoor het al een pak minder eenvoudig wordt om je stalen ros mee te nemen.

Ik vermoed ook dat er nooit eerder zoveel mensen de berg zijn opgefietst als de laatste jaren. Alleen hoop ik dat ze eens boven aangekomen niet vol trots een foto op hun Instagram posten over hun prestatie als ze dit met een elektrisch fiets hebben gedaan.

Elektrische ondersteuning

Ruim 60% van de fietsers die de Mont-Ventoux beklommen hadden elektrische ondersteuning. Daarom dat mijn respect en bewondering ongekende proporties aannam toen ik een 70 plusser met een wellicht bijna even oude fiets gezwind de berg zag oprijden. Ja er zijn nog echte mannen ?

Zowat elke sportliefhebber zal de Mont-Ventoux associeren met de wielersport. Wat velen niet weten is dat al in september 1902 slechts twee jaar na de aanleg van een grindweg de eerste auto de berg al opging. Het was Mr. Chauchard die er met zijn 13,7 liter viercilinder 27 minuten en 17 seconden over deed om de top te bereiken. Zijn gemiddelde snelheid bedroeg 47,5 km/u.

Hill climb

Deze hill climb zou een jaarlijks weerkerend evenement worden en dit tot 1973. Slechts twee keer onderbroken door de beide wereldoorlogen. In 1973 zette Robert Mieusset alias Jimmy Mieusset een nieuw record met zijn March 722-Ford. Hij stoof naar boven in 9 minuten en 3 seconden. De gemiddelde snelheid bedroeg 142 km/u.

Ok genoeg uitleg, laat ons de motor starten. Aangezien we verbleven in Bedoin leek het me logisch de tocht langs die kant aan te vatten.

De D974 is een mooie redelijk brede weg die ons toelacht. Bochtig maar niet overdreven en met mooie lange rechte stukken waar je eens goed op het gas kan gaan.

Hier en daar stopten we in een bocht om even een foto te nemen. Lang moesten we nooit wachten om iets sportiefs te zien passeren. Zo ook deze gele Ferrari 360 waarvan de bestuurder duidelijk wist waar het rechterpedaal zich bevond.

Op het moment van mijn aanwezigheid was het er eerder rustig. Hou er in ieder geval rekening mee dat er veel fietsers kunnen zijn en net als in België voelen ze zich allemaal king of the road. Zo reed er eentje voor me die van links naar rechts slalomde over de hele weg.

De stijgende fietsers vallen op zich nog wel mee maar hou er zeker rekening mee dat de afdalers snelheden tot ruim 80 km/u halen en bochten afsnijden. En verwittigd automobilist is er twee waard.

Haarspeldbochten

Een aantal mooie haarspeldbochten en veertien kilometer later kom je aan bij Chalet Reynard. Bij ons bezoek stond er een bordje dat je nog 1500 meter verder kon maar daar zou de weg gesloten zijn vanwege wegenwerken.

We besloten de auto achter te laten en de laatste zes kilometer te voet aan te vatten. Met een stijgingspercentage tot 11.6 % bleek dit een behoorlijk fysieke uitdaging te zijn.

Op een zeker moment staken we te voet rijdende fietsers voorbij, die gasten waren duidelijk ook bijna leeg.

Ik had ook een binnenpretje toen een dame helemaal in roze gekleed die ons eerder gezwind was gepasseerd op haar elektrische fiets daar nu puffend en zuchtend naast liep. Wellicht met een lege batterij. We hebben ze niet meer teruggezien…

Verwondering

Eens je de top bereikt wordt de vermoeidheid al vlug vervangen door verwondering. We hadden geluk want de hele Alpenketen lag kristalhelder voor ons. Eén van die weinige echt heldere dagen per jaar hoorde ik iemand zeggen. Ik geloofde hen op hun woord aangezien het voor mij de eerste keer was.

Te voet terug naar de parking, zes kilometer op en weer af blijkt een 20000 stappen te zijn voor de geïnteresseerden.

Een BMW Z1 scheurde net weg toen we eraan kwamen. Lang moesten we echter niet wachten want even later passeerde een Sunbeam Alpine. Een 1959 bleek later, best zeldzaam want buiten de verschijning in de James Bond film Dr. No waarmee Bond door Jamaica rijdt had ik die nog niet eerder gezien.

Afdaling richting Sault

De afdaling zouden we nemen richting Sault. Een goeie keuze bleek later want die weg is een stuk uitdagender voor de auto. Veel bochtiger en in ons geval over de hele rit van toch ruim veertien kilometer geen enkele andere auto tegengekomen. Wel even gestopt voor een kunstwerk helemaal opgetrokken uit autoonderdelen.

Regelmatig remmen op de motor belet oververhitte remmen want de percentages stijging die we eerder deden kwamen we nu terug tegen maar dan naar beneden.

Aangekomen in Sault bleek dit een erg aangenaam dorpje te zijn. Eén van de zovele kan je wel stellen want de hele streek is echt de moeite van een bezoek waard.

En dat is dan ook meteen de conclusie van deze trip, zoek je nog een leuke bestemming deze zomer zet de regio Mont-Ventoux of zelfs de hele Vaucluse op je bestemmingslijst.