5 Topbestemmingen waar je met je classiccar naartoe kan!

Misschien een beetje of topic maar in Coronatijden kan dit wel vind ik. We hebben het over topbestemmingen.

Of je in deze tijden met 300 in een vliegtuig wil zitten moet ieder voor zich beslissen, een veilig alternatief zou zeker de cocon van je auto kunnen zijn.

En wat is er leuker dan met je oldtimer de weg op te gaan? Wel, een knappe route rijden met je oldtimer kan zeker nog plezanter zijn dan altijd hier in de buurt rondjes te gaan rijden.

Het is zeker niet de bedoeling om hier complete roadbooks te gaan uitschrijven, wel willen we jullie graag inspiratie geven met een aantal leuke tips om eens naartoe te rijden. De ene al wat verder dan de andere…

Een belangrijke tip die ik jullie wil meegeven is te genieten van de rit. Met andere woorden laat de snelwegen voor wat ze zijn en ga voor de kleinere regionale wegen.

Zoals velen onder ons heb ik uiteraard ook een “stil to drive list”. Eentje daarvan kan ik alvast afvinken, en dat is ook de trip waarmee ik wil beginnen.

Schotland: De North Coast 500

De North Coast500 in Schotland, het klinkt wellicht niet zo fancy als de Route 66. Schijn bedriegt echter want de NC500 is echt een pareltje. Alles is aanwezig, smalle baantjes met een overvloed aan bochtjes, weidse landschappen, en behoorlijke hoogteverschillen.

Een minpuntje, tja het weer dat kan je hier nooit voorspellen natuurlijk. Tijdens onze trip hebben we echt alles gehad. Regen, mist, zonneschijn en op sommige momenten reden we gewoon los door de wolken. Maar mooi, daar zijn gewoon geen woorden voor.

We reden voor (en soms achter) een prachtige Alfa Romeo GT en we gaven beiden onze bolides de sporen. En ja dat kan dus nog hé, op de meeste stukken weg mag je 60 mijl rijden. Geloof me op dit soort baantjes is dat behoorlijk snel.

Wil je met ons even meekijken? Dan stel ik jullie onze reisverslagen voor.

Afstand Antwerpen – NC500 (Inverness): 1270km

Italië: Stelvio pas

De Stevio pas plaats ik als tweede, simpel want die staat echt als volgende op de agenda.

Vertrekkende vanuit Prato Allo Stelvio telt de trip 48 haarspeldbochten die vanaf de boomgrens en de top goed zichtbaar zijn. Vanaf Bormio zijn het 39 haarspeldbochten.

De top ligt op 2758 meter hoogte en het klimpercentage is ruim 7,5%. De weg is eerder smal, inhalen is uit den boze. Er zijn wel veel uitwijkstroken en dus net als bij de NC500 is enige hoffelijkheid wel aangewezen.

Aangezien we deze pas nog niet hebben gereden moet ik afgaan op wat anderen schrijven. En een belangrijke blijkt te zijn dat je in de bochten echt moet opletten om deze niet af te snijden. Ze zijn dikwijls onoverzichtelijk en er zijn veel tegenliggers.

Afstand Antwerpen – Prato Allo Stelvio: 900km

Noorwegen: De Gouden Route (Geiranger-Trollstigen)

Voor mij compleet ongekend , het noorden van Europa. Maar vrij hoog op de lijst hoor. Hou ons in de gaten want begin volgend jaar trekken we door Noorwegen. Of deze pas er zal tussen zitten zal wellicht van de weersomstandigheden afhangen op dat moment.

Noorwegen zou één van de mooiste Europese landen zijn om op eigen tempo met de auto door te trekken.  Prachtige oude burchten, de mooiste fjorden en ontelbare vissersdorpjes mogen niet ontbreken op je trip. Noorwegen kent zelfs 18 nationale toeristische routes om te verkennen. Eén van de mooiste zou de Gouden Route zijn waarin de Trollstigen pas zit.

Deze route loopt door de West-Noorse natuur en wordt ook wel eens de trollenroute genoemd. De trip biedt je duizelingwekkende uitzichten op berghellingen, diepe fjorden, valleien en watervallen. Dat deze route de mooiste van Noorwegen wordt genoemd moet je zin om ze te rijden extra aanwakkeren.

Afstand Antwerpen – Trollstigen: 1950km

Frankrijk: De kastelen van de Loire

Dat het niet altijd ver moet zijn bewijst deze bestemming. De Loirestreek in Frankrijk is zeker de moeite van een bezoek waard. Ik heb hier een kaartje toegevoegd met een ideale route waar je op enkele dagen zes kastelen kan bezoeken. Het zijn stuk voor stuk kastelen die we zelf al hebben bezocht en stuk voor stuk de moeite waard.

Chambord is indrukwekkend aan de buitenzijde, buiten de majestueuze trap is er binnenin niet echt veel te beleven. De kastelen van Cheverny en Blois zijn net het tegenovergestelde want die zijn vooral binnen indrukwekkend mooi bewaard gebleven.

Ben je meer iemand die houdt van prachtige tuinen dan mag het kasteel van Villandry echt niet op je trip ontbreken. Je geraakt er niet op uitgekeken!

Buiten de kastelen is de omgeving ook de moeite waard om rustig door te cruisen met je auto. Probeer de grote wegen te vermijden en laat je verassen door de kleine en charmante dorpjes die op de route liggen.

Afstand Antwerpen – Chambord: 520km

België: De stuwmerenroute

Ook in ons eigen landje zijn er best mooie dingen te zien. Ik heb hier een kleine trip uitgewerkt naar 5 stuwmeren in Wallonië.

Vier van deze vijf liggen op een steenworp van elkaar en kunnen dus zeker op één dag worden bezocht. Wanneer je echter meer tijd uittrekt dan kan je het zeker combineren met een bezoek aan de Meren van de Eau d’Heure.

Ook hier weer hetzelfde advies als bij al de andere bestemmingen. Laat de autostrades voor wat ze zijn en neem de kleinere lokale wegen. Stop ook telkens als je iets moois tegenkomt, het is vakantie weet je. Dus geen haast!

Afstand Antwerpen – Bütchenbach: 190km

Wij van Wheels & Things hopen dat tegen het moment dat je deze of een andere trip zal aanvatten de horeca ook weer terug open zal zijn. Zo kan je tijdens je rit hier en daar een terrasje meepikken. Als je dan ook nog eens goed weer hebt zal je al snel beseffen dat het niet altijd ver hoeft te zijn om je te amuseren.

Uiteraard zijn er massa’s andere routes te rijden. En zowel voor binnen- als buitenland kan je hiervoor veel inspiratie terugvinden op het internet.

Misschien een interessante tip zou ook de aanschaf van een boekje kunnen zijn met compleet uitgeschreven routes in. Mijn advies is dan om zeker eens een kijkje te nemen op de website van The Grand Touring Company. Zij hebben een kant en klare tour van België uitgeschreven. Zo verken je ons hele land in 11 leuke trips.

Verslag: Patrick Verheeken
Foto’s: Patrick Verheeken & Shutterstock