Na 57 jaar valt het doek voor het legendarische Schnitzer BMW Team.

Op vrijdag 4 december 2020 verscheen er een perscommuniqué waarin BMW Motorsport afscheid nam van zijn tot nu meest succesvol BMW M raceteam: Schnitzer Motorsport.

De Corona pandemie en de daaruit volgende economische moeilijkheden dwingen vele autoconstructeurs tot drastische maatregelen. Door besparingen en stopzetten van programma’s is er momenteel een overaanbod van teams. Het is echter toch wel jammer en moeilijk om te begrijpen dat BMW hierdoor het Schnitzer team, hun meeste prestigieuze en meest succesvolste , aan de kant zet. Geen enkel ander team was zo lang voor het merk actief en scoorde zovéél overwinningen en titels.

Ondertussen zijn we enkele maanden later en is bekend geworden dat het raceteam ophoudt met bestaan. Al het materiaal van het raceteam werd te koop aangeboden. Een zware en moeilijke beslissing die we moeten respecteren maar toch liever niet hadden zien gebeuren.

Waar in de beginjaren het Schnitzer team een goed privé team was en zijn eigen BMW wagens prepareerde,  werd het half jaren 80 opgenomen in het officiële BMW Motorsportprogramma. Eerst met de 635 CSi en daarna met de M3 werd het de referentie tussen de BMW M Teams. Schnitzer werd door BMW Motorsport uitgestuurd met maar één doel: de overwinning behalen. Naast deelnames onder hun eigen naam hebben ze  ook verschillende jaren auto’s ingezet in naam van BMW Motorsport. Hun grootste successen zijn uit deze periode met de BMW V12 LMR, M3 GTR en M3 GTE. Zelfs het FIA GT en Le Mans programma met de Mclaren BMW F1 GTR in 1997 werd door Schnitzer succesvol gerund in naam van BMW Motorsport.

De geschiedenis van Schnitzer begint bescheiden in 1963. Broers Josef en Herbert herstellen een geaccidenteerde Fiat Abarth  en maken er een racewagen van. Josef is ook de piloot en het zal niet lang duren alvorens hun naam een begrip zal worden in de autosport. Op circuit maar vooral in het Europese klimkampioenschap zijn ze hun beginjaren niet te verslaan. Daarna wordt de Fiat vervangen door een BMW 1800ti. Een eerste Duitse circuit titel volgt voor Josef in 1966. In 1967 stopt hij als piloot en legt hij hem toe op het verbeteren en zelf ontwikkelen van BMW race motoren. Halfbroers Karl “Charly” en Dieter Lamm komen de troepen versterken en nu is de trein helemaal vertrokken. Schnitzer trekt naar het Europees toerenwagenkampioenschap, Fia GT, DTM, BTCC, Japans Toerwagen kampioenschap,  Le Mans, IMSA, VLN Nurburgring, DTM ( Klasse 1 ) en het GT3 kampioenschap ( nationaal en internationaal ).

Overwinningen in alle  grote wedstrijden staan op hun erelijst en de voornaamste zijn de 24 uren van Lemans en de 12 uren van Sebring in 1999.  Vijf keer winnen ze  de 24 uren van Francorchamps en in de 24 uren van de Nürburgring gaan ze vier keer met de grootste beker lopen. In 2018 winnen ze  de GT3 World Cup op het stratencircuit van Macao.

Ze winnen overal ter wereld prestigieuze kampioenschappen zoals het BTCC 1994 ( Engels Toerwagenkampioenschap ), het Japans Toerwagenkampioenschap 1995, het WTCC 1987 ( wereldkampioenschap voor Toerwagens ), het Asian Pacific kampioenschap 1994, het Europees Toerwagenkampioenschap in 1983/1986 en 1988 en het Italiaans Toerwagenkampioenschap in 1989 en 1990. Ook in hun thuisland zijn ze héél succesvol met Duitse titels in 1966, 1978, 1989, 1995, 1998 en 2012. In Amerika winnen ze in 2001 de Imsa GT titel. In 1975 is er zelfs een overwinning in het Europese Formule 2 kampioenschap  met een motor die door Josef Schnitzer werd ontwikkeld op basis van de BMW 2 liter 4 cilinder motor.

Dat het hier om een historisch team gaat bewijzen ook de namen van piloten die we terugvinden op hun auto’s. En daar waren toch wel héél grote namen bij. Een selectie van de voornaamste: Hans Stuck, Dieter Quester, Roberto Ravaglia, Steve Soper, JJ Letho, Nelson Piquet, Manfred en Joachim Winkelhock, Johnny Cecotto, Harald Ertl, Ronnie Peterson, Walter Röhl, Hans Heyer, Augusto Farfus, Bruno Spengler, Eric Van de Poele, Emanuele Pirro, Roland Ratzenberger, Gerhard Berger, Brian Redman, Henri Pescarolo, Bob Wollek, Vittorio Brambilla, Rolf Stommelen, John Fitzpatrick, Ivan Capelli, Christian Danner en Marc Surer.

Klein quizvraagje: Hoeveel piloten, die ooit in een Formule 1 wedstrijd reden,  werden hier opgesomd?  Het antwoord is helemaal onderaan te vinden.

57 jaar nadat Jozef Schnitzer, met zijn Fiat Abarth, debuteerde in een klimwedstrijd in Gaisberg – Oosterijk vond de laatste wedstrijd van het team, plaats tijdens de 24 uren van de Nürburgring 2020. Augusto Farfus, Jens Klingmann, Martin Tomczyck en Sheldon van der Linde reden hun BMW M6GT3 als derde in de eindstand op het podium. Niemand kon toen voorspellen dat dit hun laatste exploot was. Voor véél autosportliefhebbers zal dit later een “zwarte zondag” worden. Wie aan een race BMW dacht kwam meestal toch eerst bij Schnitzer terecht.

De geschiedenis en het daarbij horende palmares van het Schnitzer team zijn enorm en wij gaan zorgen voor een waardig afscheid. Wie hier mee van wil genieten kan dit, in de loop van de volgende maanden, in onze rubriek “Terugblik” mee beleven.

Wie alvast een voorproefje wil smaken, kunnen we doorverwijzen naar volgende prachtig filmpje dat BMW Motorsport liet maken als bedanking voor de jarenlange samenwerking.

Mis zeker de volgende artikels niet!

Antwoord op de quizvraag: 20

Verslag: Joris De Cock
Foto’s: Joris De Cock & BMW Motorsport