Boek: Mclaren F1 GTR – The Definitive History van Mark Cole

Het ultieme boek, in een gelimiteerde oplage van 1000 stuks, van de Mclaren F1 GTR. Wie nu al overtuigd is kan direct bestellen.

Nog niet overtuigd? Is bijna niet mogelijk maar lees dan gewoon verder.

De Mclaren F1 is al lang onze favoriete supercar. Het ontwerp van topontwerper Gordon Murray gekoppeld van de BMW V12 van Paul Rosche is nog altijd een meesterwerk. Niettegenstaande zijn leeftijd van 28 jaar staat de F1 voor véél autoliefhebbers nog altijd héél hoog aangeschreven.

Van deze eerste Mclaren is ook een raceversie ontwikkeld: de F1 GTR. Opnieuw een samenwerking van het duo Murray en Rosche. En het is meteen prijs met de overwinning in de 24 uren van Le Mans  1995 en dat met een debuterende en van een straatauto afgeleide GT wagen. Ze winnen ook het BPR GT Kampioenschap in 1995 en 1996. De Mclaren F1 GTR vernederd de concurrentie van vooral Ferrari en Porsche.

Het werk is in twee delen. Deel 1 bespreekt de ontwikkeling en de bouw van de GTR. Daar bovenop alle  wedstrijden waaraan ooit is deelgenomen en dit zowel in Europa als in Japan. De verslagen zijn compleet met al de nodige details. Ook is er aandacht voor de man zonder wie dit allemaal niet had plaats gevonden: Bruce Mclaren. De stichter, teameigenaar en ontwerper van de allereerste Mclaren racewagens. Zonder hem had deze F1 GTR nooit het levenslicht gezien.

In deel twee komen alle 28 gebouwde exemplaren in elk detail aan bod. Wie heeft er ooit mee gereden? Waar en wanneer? Wat is hun palmares?  Wat is er daarna mee gebeurd en waar zijn ze nu? Vele vragen, maar deze krijgen allemaal een perfect antwoord. En er komen toch wel enkele verrassingen boven. Zo blijkt dat er van de Bigazzi F1 GTR van BMW France en UK twee identieke exemplaren zijn. Eén originele en uiteraard één replica. We komen ook aan de weet dat Adrian Newey eigenaar is van één van de twee Japanse Lark racewagens. Newey heeft de racewagen laten ombouwen naar een volwaardige straatversie van de F1 GTR LM.

Er zijn ook interviews met de belangrijkste piloten en in het bijzonder Ray Bellm en Thomas Bscher want zonder deze twee zou er geen GTR geweest zijn. Zij konden Ron Dennis overtuigen om de racewagen te ontwikkelen. Dennis weigerde eerst en beide heren wilden dan zelf straatwagens laten ombouwen.  Dit wilde Dennis helemaal niet en gaf uiteindelijk toch groen licht. Achteraf gezien de juiste beslissing. Het  raceprogramma bleek  lucratiever dan de straatwagens. Daar bovenop als extra nog een overwinning in de 24 uren van Le Mans en al die publiciteit voor het merk Mclaren als autoconstructeur. Dennis kon dit wel gebruiken want in de Formule 1 zat het merk in een mindere periode. Honda was al een tijdje vertrokken en na het débacle met de Peugeot motor hadden ze net gewisseld naar Mercedes maar dit project stond toen nog in zijn kinderschoenen. Die successen zouden later volgen.

Auteur Mark Cole heeft voor het boek één jaar onderzoek gedaan en meer dan honderd interviews afgenomen met bijna al de betrokkenen van het project.  Mark is zeker niet aan zijn proefstuk met deze uitgave. Eerder maakte hij al werken over onder meer de Ford GT, Ferrari GTO en diverse Group C Porche’s. Hij  vindt zelf dat dit boek het hoogtepunt is uit zijn lange carrière als journalist en persverantwoordelijke. Wij kunnen dit enkel maar beamen.  Mark was onder meer perschef bij Rothmans Porsche en Nissan in het groep C tijdperk. Nadien heeft hij als commentator bij Eurosport al de wedstrijden van de F1 GTR zelf meegemaakt in de commentaarcabine. Elk boek is genummerd en gesigneerd door de auteur.

Het voorwoord wordt geleverd door, hoe kan het anders,  Gordon Murray.

De twee in papaya oranje ( bijna  verplichte kleur )  boeken zitten verpakt in een grijze slipcase. Ze zijn geschreven in de Engelse tal en bevatten 648 pagina’s die voorzien zijn van 775 foto’s. Het boek is uitgegeven bij Porter Press dat hiermee opnieuw een juweeltje aflevert. Goedkoop is het niet maar voor de liefhebber is het zijn geld zeker waard.  Alle info via www.porterpress.co.uk

Wie nog niet helemaal voldaan is kan ook opteren voor de zéér exclusieve Collector’s Edtion uit de Porter reeks. Hier zijn de boeken voorzien van een hoge kwaliteits  grijzen lederen uitvoering. De slipcase is hier in oranje en voorzien van een zelfde kwaliteit lederen bekleding. Beide boeken zijn ook voorzien van een identiek metalen Mclaren embleem zoals op de echte F1 GTR en gesigneerd door Gordon Murray en initiatiefnemers Ray Bellm en Thomas Bscher. Het aantal van deze uitgave is beperkt op 50 stuks en is hiermee een super exclusief boek van een super exclusieve auto. Deze Collector’s Edition is momenteel nog niet leverbaar maar kan wel al gereserveerd worden.

Dat de lat bij Porter Press hoog ligt was al gebleken bij de vorige werken uit hun “Ultimate Series” reeks. Dit boek over de F1 GTR is hierop geen uitzondering en legt deze zelfs nog hoger. Het is niet enkel langs de buitenkant een prachtige verschijning maar ook aan de binnenkant is het van zéér hoge kwaliteit. Dit geldt niet enkel voor het drukwerk maar ook voor de inhoud. Het is het perfecte boek over één bepaald type van auto en is zeker het beste dat in 2020 in deze categorie verschenen is.

Nu overtuigd? We hopen van wel!

Artikel: Joris de Cock
Foto’s: Porter Press