Terugblik: Gezien op het FOS 2018, De Porsche 919 Hybrid Evo

Voor de eerste auto in onze nieuwe rubriek “Terugblik” kiezen we voor de Porsche 919 Hybrid Evo.

Hij kwam langs naar aanleiding van zijn “Tribute Tour” en we zagen hem tijdens het Festival of Speed in 2018 ter gelegenheid van de 70e verjaardag van het Duitse sportwagenmerk. Dat deze Evo een buitenbeentje was zag je al meteen aan het aanwezige personeelsbestand dat nodig was om de heuvelklim uit te voeren. Meer dan twintig ingenieurs en techniekers waren aanwezig om alles perfect te laten verlopen. Le Mans winnaar Neel Jani kreeg de eer om plaats te nemen achter het stuur.

Porsche beslist in 2011 om terug te keren naar het WEC en de 24 uren van Le Mans met een LMP1 auto die voorzien zal zijn van hybride technologie. Twee jaar later zal het allereerste exemplaar van de 919 Hybrid op 12 juni 2013 zijn eerste rondjes afwerken op het testcircuit van Porsche in Weissach.

In 2014 volgen dan de eerste duels met zustermerk Audi en Toyota. Alle begin is moeilijk en het is pas in de laatste wedstrijd in het Braziliaanse Interlagos dat Marc Lieb, Romain Dumas en Neel Jani voor het eerste succes kunnen zorgen. De 919 met zijn 4 cilinder turbomotor gekoppeld aan een elektrische motor kan wedijveren met zijn collega’s van Audi ( V6 3.7 L Diesel ) en Toyota ( V8 3.7 L Benzine )

Vanaf 2015 komt hun trein echt goed op gang en na twee overwinningen van Audi in Silverstone en Spa begint de 919 aan een indrukwekkende zegereeks. Audi en Toyota worden bijna vernederd. In de 24 uren van Le Mans komen rookies Nico Hülkenberg, Earl Bamber en Nick Tandy een beetje onverwacht, maar zeker niet onverdiend, als eerste over de finishlijn. Ze hebben één ronde voorsprong op hun teamgenoten Timo Bernard, Brendon Harley en Mark Webber die eigenlijk bestemd waren voor de overwinning. Deze moeten zich echter gewonnen geven tegenover hun jonge teamgenoten die met een derde exemplaar van de 919 een perfecte etmaalrace afwerken. Eigenlijk had voor Porsche de verkeerde wagen gewonnen. Bernard, Hartley en Webber beginnen na de Le Mans wedstrijd aan een reeks van vier op één volgende overwinningen. De Porsche met het startnummer 17 wint de wedstrijden op de Nürburgring, in Austin, Fuji en Shanghai. Enkel in de afsluiter in Bahrein moeten ze aan hun teamgenoten Marc Lieb, Romain Dumas en Neel Jani laten. Webber, Hartley en Bernard zijn de verdiende wereld kampioenen en bezorgen Porsche  in zijn tweede jaar al de wereldtitel bij de merken.

In 2016 blijven de overwinningen zich opstapelen. In zes van de negen wedstrijden komt er een 919 als winnaar over de eindstreep. De wereldkampioenwagen van Webber, Hartley en Bernard wint zelfs vier wedstrijden maar moet  het WK aan hun teamgenoten Marc Lieb, Neel Jani en Romain Dumas laten die een regelmatiger parkoers realiseren. Ze winnen ook de 24 uren van Le Mans waar ze dubbele punten wisten te scoren. Hierbij hadden ze wel het geluk dat de Toyota TS050 Hybrid die het grootste deel van de wedstrijd aan de leiding had gereden bij het aansnijden van de laatste ronde vlak voor de hoofdtribune stilviel. Anthony Davidson, Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima zagen de overwinning die voor hun bestemd was in rook opgaan ( letterlijk en figuurlijk ).

Na de schande van de Dieselgate affaire beslist Audi om zich uit het WEC kampioenschap terug te trekken. Racen met Diesel technologie bleek dan toch niet de juiste keuze. Toyota en Porsche zullen het in 2017 tegen mekaar moeten opnemen. Toyota opent sterk met twee overwinningen op Silverstone en Spa-Francorchamps. Porsche moet in de achtervolging. Hun geluk keert weer in Le Mans waar door de hitte de nieuwe hybride technologie het zwaar te verduren krijgt. Alle LMP1 wagens met dit concept krijgen technische problemen. In pure snelheid moet Porsche de duimen leggen voor Toyota. Ex F1 rijder Kamui Kobayashi zet de Toyota op pole met een knaltijd van 3.18.793. Dit is drie seconden sneller dan de Porsche met het startnummer 1. In de wedstrijd zelf weerhouden technische problemen en een aanrijding de Toyota’s van de overwinning. Bij Porsche verloopt het niet beter. De nummer 2 van Hartley, Bamber en Bernard verliest veel tijd door het vervangen van het hybridesysteem. De nummer 1 van Lotterer, Tandy en Jani moet zelfs de strijd staken met een defecte motor. Even lijkt het er op dat er geschiedenis zal geschreven worden: de beide Jackie Chang ( ja, de bekende filmacteur ) LMP2’s  lijken op weg naar de overwinning. Spijtig genoeg voor hen baant de Porsche met het nummer twee zich opnieuw een weg door het veld en komt in het 23e uur van de wedstrijd opnieuw aan de leiding. Bij Porsche beginnen ze aan een laatste zenuwslopend uur.

Houdt hij het of niet ? En ja, hij houdt het vol tot aan de finish en komt als winnaar over de eindstreep voor beide Jackie Chang LMP2 wagens. De 919 levert een perfect hattrick af in Le Mans ( weliswaar met een grote dosis geluk in 2016 en 2017 ). De volgende wedstrijden op de Nürburgring, in Mexico City en Austin zijn ook voor de Le Mans winnaars. In enkele gevallen gebeurt dit wel door teamstrategie waarbij de zusterauto de nummer 2 moet laten voorgaan maar ja, dat is teamwork op zijn best. In de drie laatste wedstrijden van het jaar zet Toyota nog een ferme remonte in. Buemi, Davidson en Nakajima winnen in Shanghai, Fuji en Bahrein en worden nog vice-wereldkampioen achter de Porsche van Bernard, Bamber en Hartley die voor een derde wereldtitel zorgen met de 919. Net voor het einde van dit seizoen neemt Porsche de beslissing om zich terug te trekken uit het WEC kampioenschap. Ze kondigen een afscheidstoer aan ( #919tribute ) en de 919 zal in verschillende wereldsteden zijn opwachting maken. In alle stilte wordt er gewerkt aan een Evo versie. Na een rit door de straten van New York strijkt het Porsche team begin april neer op het circuit van Spa-Francorchamps met één missie: het breken van het rondenrecord van Lewis Hamilton’s  Mercedes Formule 1.

Een waar monster komt tevoorschijn als de klep van Porsche truck zich opent. De ingenieurs hebben zich duidelijk kunnen uitleven. De 919 is op vele vlakken aangepast. De wagen hoeft niet meer te voldoen aan enige vorm van regelement en dat zullen we geweten hebben. Het koetswerk is voorzien van grotere  luchtinlaten en een massieve achtervleugel die op zijn beurt, net zoals in de Formule 1, nog van een DRS systeem is voorzien. De benzinemotor levert nu 720 PK ipv van de originele 500 en de limiet op het brandstofverbruik,  in het WEC reglement, is ook weggevallen. De elektromotor produceert 8,49 megajoule ipv 6,37. Door het verwijderen van overbodige onderdelen zoals bv de koplampen, het volgens het regelement verplichte aircosysteem en de pneumatische krikken worden er 39 kilo’s aan gewicht in mindering gebracht. Michelin ontwikkelt een speciale zachte compound band die het slechts enkele ronden zal volhouden maar die wel topprestaties levert. Een beetje het systeem van de Formule 1 half jaren 80 waar dit ook het geval was. Na enkele testronden is het Neel Jani die de eer krijgt om de recordpoging uit te voeren. Met een tijd van 1.41.770 mag Lewis Hamilton opkrassen als de snelste man in Spa. Hij komt nu 0.783 te kort, eigenlijk maar een fractie, maar een wereld van verschil in racetermen. Jani bereikt op Kemmel een topsnelheid van 359 km/u. Hoed af voor deze topprestatie. Voor het aandurven van deze uitdaging tussen een proto en een F1 wagen : respect ! Dat dit afhangt van het karakter van het circuit begrijpen wij volledig. Spa is hiervoor ideaal. Op het stratencircuit van Monaco zal dit zeker niet lukken. Porsche belooft dat er nog pogingen gaan volgen op anderen circuits. Meteen gaat de geruchtenmolen in gang voor een poging op de fameuze Nordschleife van de Nürburgring. Half mei brengt de 919 Evo een eerste bezoek aan de Ring. Enkel voor een moment met zijn voorganger 956 waarbij ze samen één ronde rijden in de “groene hel”.

Eind juni is het dan zover: de Evo verschijnt voor de eerste keer op de Nordschleife. Eerst enkel voor testwerk en keert enkele dagen later terug voor een recordpoging. Hier ligt de lat echter niet zo hoog als op Spa. Het rondenrecord van Stefan Bellof staat ondertussen 35 jaar in de tabellen. Met een tijd van 6’11”13 in zijn Porsche 956 was dit toen een fenomenale prestatie. Velen waren van mening dat deze ook voor eeuwig zou zijn want vanaf 1984 worden er geen wedstrijden meer voor proto’s georganiseerd op de grote Ring.

Deze keer zit Timo Bernhard aan het stuur van de 919 Evo. Deze keuze is vrij logisch gezien Bernhard een echte Nordschleife specialist is. Zijn overwinningen in de 24 uren van de Nürburgring hebben voor zeer veel ervaring gezorgd die je hier héél goed kan gebruiken. Het record van Bellof wordt dan ook verpulverd door de 919 Evo die een ronde aflegt in 5’19”546. Dit is 51”58 minder dan de 956 in 1983. Het record van Stefan Bellof verdwijnt na 35 jaar en 31 dagen van de tabellen. Mooi resultaat maar voor ons heeft het toch niet het prestige van de prestatie op Spa. Daar was de concurrentie een huidige Formule 1 wagen. Op de Ring was dit een 35 jaar oudere voorvader. Dat de technologie en de prestaties op 35 fors verbeterd werden is vrij logisch. Het nieuwe record werd ook gereden op een lege baan. Het vorige dateert uit de kwalificaties van de 1000 Km van de Nürburgring in 1983. Stefan Bellof heeft toen verschillende tegenstanders op zijn weg gevonden die hij allemaal moest passeren.

Al bij al ook een puike prestatie van Porsche maar toch zijn we van mening dat ze dit niet hadden moeten doen. Het record van Stefan Bellof, met zijn Rothmans ( Racing want in 1983 was er al een tabaksverbod in Duitsland ) Porsche 956, paste perfect bij de mythe van de oude Nordschleife en dat hadden ze moeten laten staan.

De Porsche 919 Evo zal na zijn deelname aan het FOS nog eens Engeland bezoeken met een demo op het circuit van Brands Hatch, rijdt door de straten van Parijs en trekt via de indrukwekkende Pacific Coast Highway dan richting de Verenigde Staten voor zijn allerlaatste publieke verschijning tijdens de Porsche Rennsport Reunion op het circuit van Laguna Seca.

Op 24 oktober 2018 vindt de laatste rit van de 919 plaats. Van zijn geboorteplaats Weissach is er een konvooi met twee 919’s via de openbare weg naar het Porsche museum in Zuffenhausen. Mark Webber zit aan het stuur van de Evo en collega Marc Lieb volgt met een gewoon exemplaar. Na 25 kilometer eindigt de rit aan de deuren van het Porsche museum. De beide 919’s worden daar opgewacht door hun illustere voorvaders zoals de 917, de 956 en 911 GT1. Na een korte ceremonie worden ze overgedragen aan de collectie van Porsche Classic.

 Jammer dat er op deze wijze een einde kwam aan de toch wel iets te korte loopbaan van de 919. Die had gemakkelijk nog drie jaar verlengd kunnen worden. Zijn palmares met 3 Le Mans overwinningen en drie wereldtitels bij de piloten en de merken in vier jaar zegt voldoende.

Als dank u wel is het rode gedeelte van het koetswerk van de Evo voorzien van alle namen van al de personen die aan het 919 Hybrid project hebben meegewerkt. We hebben ze niet geteld maar er staan wel héél véél op want van de achternaam staat er enkel de eerste letter.

Het rondenrecord op de Ring staat vandaag nog altijd op de tabellen en dat zal zo nog wel een tijdje blijven staan. Op Spa werd het vier maand later al gebroken door de Ferrari Formule 1 van Sebastian Vettel wat vrij normaal is want de zoektocht naar snelheid gaat gewoon verder, ook zonder de 919 Hybrid Evo.

Verslag & Foto’s: Joris de Cock