Rétromobile 2021: Een Matra 670 als topstuk in de Artcurial veiling.

Interesse in een Le Mans winnaar? Als dit het geval is kan uw droom waar worden want op 5 februari 2021 zal het veilinghuis Artcurial de Matra MS 670 met chassisnummer 001 aanbieden op zijn jaarlijkse Rétromobile veiling in Parijs.

Deze Matra is de algemene overwinnaar van de 24 uren van Le Mans 1972 met aan het stuur Henri Pescarolo en Graham Hill. Dit was de eerste van drie op één volgende successen voor het merk op het circuit van La Sarthe.

001 is eigendom van de Largardière groep. Jean Luc Largardière was van in het begin betrokken als patron van Matra in het raceteam tussen 1963 en 1974. In 1994 zal hij zelfs Matra overnemen. Hij is dan ook directeur van eerst Europe 1, nadien La Cinq en tenslotte de militaire afdeling van Airbus.

Autoliefhebbers in Frankrijk schreeuwen moord en brand en vinden dat deze “heilige graal” van Matra in Frankrijk moet blijven. Zelfs piloot Henri Pescarolo heeft zich hierbij aangesloten.

De verkoop gebeurt echter uit noodzaak. De Largardière groep heeft begin van dit jaar een proces verloren tegenover 296 ex-werknemers. Deze hadden bij de rechtbank een schadeclaim ingediend wegens onregelmatigheden bij de sluiting van de Matra fabriek in 2002. De rechtbank vond hun claim terecht en stond de eisers een schadebedrag toe van meer dan 4 miljoen euro. De verkoop van de Matra zal hiervoor gebruikt worden.

Artcurial schat de MS 670 tussen de 4 en 7,5 miljoen euro. Het lijkt véél maar toch is dit een gangbare prijs voor een stuk autogeschiedenis. Afwachten dus tot 5 februari 2021.

Verslag & foto’s: Joris de Cock