Boekbespreking: My Greatest Defeat van Will Buxton

Enige tijd terug hebben we hier bij Wheels & Things een eerste boekbespreking over de Ferrari 312P geplaatst. Tot ons genoegen konden we vaststellen dat niettegenstaande de specifieke materie, er van onze lezers toch voldoende belangstelling voor was. Bedankt hiervoor! Hierdoor hebben we besloten om dit op een regelmatig tijdstip verder te zetten.

Voor het tweede boek gooien we het over een andere boeg. Het is uiteraard auto gerelateerd maar het is totaal iets anders. De auteur, Will Buxton, interviewt 20 racepiloten die elk over hun grootste nederlaag of tegenslag in hun leven vertellen. Zelf had ik het misschien niet aangekocht maar ik kreeg het cadeau van één van mijn zonen. Het boek geeft een totaal andere kijk op de autosport en het gebeuren dat zich daarin afspeelt.

Deze 20 piloten komen uit de Formule 1, Indycar, Nascar,  Le Mans en Rallywereld. De meerderheid zijn de F1 piloten zoals Alain Prost, Damon Hill, Emerson Fittipaldi, Felipe Massa, Jackie Stewart, Mario Andretti, Mika Häkkinen en Niki Lauda. Uit de Indycar vinden we Alex Zanardi, Bobby Unser, Dario Franchitti en Rick Mears. De rallyrijders zijn dan weer vertegenwoordigd door Ari Vatanen, Carlos Sainz, Jimmie Johnson en Sébastien Loeb. En in de Le Mans categorie passeren Derek Bell, Emanuele Pirro en Tom Kristensen. Uit de Nascar is er enkel Jeff Gordon. Er zitten uiteraard wel piloten bij die zowel F1 als Indy of de 24 uren van Le Mans hebben gereden of alle drie. Mario Andretti heeft als enige zelfs in al deze vier raceklassen deelgenomen en vrij succesvol: hij werd F1 wereldkampioen in 1978, won de Indy 500 in 1969 en de Dayton 500 Nascar in 1967. Enkel in Le Mans wilde het net niet lukken met een tweede plaats in 1995.

 

De gesprekken zijn allemaal héél boeiend en het ene al wat meer dan het andere. Zo zijn er verhalen die je wel verwacht. Alain Prost vertelt over zijn “boeman” en eeuwige rivaal Ayrton Senna. Alex Zanardi heeft het over zijn comeback na zijn zwaar ongeval in de Indycar en de succesvolle reconversie naar de handbike en motorsport zonder het gebruik van zijn onderste ledematen. Overwinningen in het WTCC met een aangepaste BMW 320i of zijn Olympische en wereldtitels met zijn handbike zijn voor hem mooier dan al de andere van voor zijn ongeval.

 

Er zitten uiteraard ook nog tragische verhalen bij met Dario Franchitti die vertelt over het verlies van zijn tegenstander en kompaan Dan Weldon in de Indycar. Ook Jackie Stewart bespreekt het het tragisch ongeval van François Cevert tijdens de kwalificaties van de Amerikaanse Grand Prix in 1973.

 

Nascar legende Jeff Gordon verrast nog het meest door te vertellen over zijn moeilijke relatie met zijn ouders en zijn mislukte huwelijken. Mister Le Mans, Tom Kristensen, heeft het over de moeilijke tijd na zijn karting periode.  Wegens gebrek aan sponsering duurde het bijna drie jaar alvorens hij de stap naar van karting naar de autosport kon zetten. Hij zelf noemt dit zijn 1000 dagen periode.

 

Van Niki Lauda verwacht je dat hij zal vertellen over zijn gevecht met de dood na zijn zwaar ongeval op Nürburgring. Toch niet! Het is een fascinerend verhaal waarin een koppige Lauda ten strijde trekt tegen een multinational en op het eind gelijk krijgt.

 

Zo zijn er nog talloze verhalen over ongevallen, breuken en comeback’s. En debuteren was dikwijls ook niet eenvoudig. Bij verschillende grote kampioenen had het wel eens totaal anders kunnen uitdraaien.

En één ding kunnen we hierbij leren: de grootste overwinning komt dikwijls na een grote nederlaag.

 

Het boek bevat geen enkele foto dus er is wel redelijk veel tekst te verwerken. Deze is in de Engelse taal maar leest vrij vlot. De auteur neemt de letterlijke woorden over van zijn gasten. Wel is er bij elke piloot een tekening van Giuseppe Camuncoli. De ene is al wat beter geslaagd dan de andere maar dat is bijzaak. Achteraan is er ook een verklarend woordenboek met typische autosport benamingen.

 

Het boek is uitgegeven bij Evro Publishing en kan besteld worden met ISBN nummer 978-1-910505-40-3.

 

Wij kunnen het u enkel maar aanbevelen.

 

Om af te sluiten willen we dit artikel opdragen aan Alex Zanardi, die na een ongeval met zijn handbike, een tweede zware strijd levert om te overleven en hopen dat hij deze opnieuw kan afsluiten met een grote overwinning. We gunnen het deze grote kampioen van harte.

Artikel: Joris de Cock