Binnenkort Spa Six Hours

Volgend weekend van 25 tot 29 september is het weer alle hens aan dek op het circuit van Spa-Francorchams voor de Spa Six Hours.

De Spa Six Hours is het laatste grote top evenement op circuit in België, naar ons gevoel ondergewaardeerd en dit volledig ten onrechte. Eens je de Spa Six Hours hebt bezocht zijn we er 100% zeker van dat je nog terugkomt.

Vorig jaar moesten we het helaas missen, nu zullen we er bij zijn en we kijken er al weken naar uit!

Het evenement gaat van start op woensdag om 9u15 met Auto Trends Classics, Closed-wheel sportscars, Historic Formula One, Pre-War BFOV enz. Al direct een gevulde dag dus.

Donderdag is vooral practices voor de komende dagen.

Op vrijdag gaat het feest dan echt van start met de Aston Martin Masters Endurance Legends, Pre-War Sport cars, Fia Masters Historic Formula One Championship enz. Doordat er naar ons gevoel veel te weinig volk naar dit evenement komt is het voor de bezoekers echt wel genieten. Je hebt bij wijze van spreken altijd het beste zicht, bovendien is dit evenement net zo toegankelijk als Spa-Classic (waar je HIER ons verslag van kan terugvinden). Ik bedoel daarmee dat je als bezoeker gewoon de pitboxen kan in en uitlopen en zelfs een praatje maken met de aanwezige piloten.

Voor vele teams is het eigenlijk afzakken van de Goodwood Revival, dat wil ook zeggen dat je hier vergelijkbare topwagens mag verwachten.

Piloten zeggen wel eens van de Spa-Six Hours “We komen naar hier om te racen, niet om op te scheppen”. En dat is ook precies wat je hier te zien krijgt, racen op het scherp van de snee. De geur van verbrand rubber is dan ook nooit ver weg.

De Ford GT40 wordt dit weekend extra in de spotlights gezet, dit ter ere van de Le-Mans overwinning in 1969 door Jacky Ickx. Het is de bedoeling om de start en finish van toen over te doen.

Uiteraard is het klapstuk de Spa-Six Hours race zelf. Deze gaat van start op zaterdag om 15u55 en zal zoals de titel het zegt zes uur duren. De vraag is of Ford hier zijn 14é zege zal halen. Bij de start zullen maar liefst meer dan 100 auto’s strijden voor de eer. Maar liefst 15 Ford GT40 zullen aan de start verschijnen, ook de winnaars van vorig jaar Marcus Graf Von Oeyenhausen en Nico Verdonck geven present. Zij maken uiteraard terug kans op winst maar de concurrentie is moordend. Zo vinden we onder meer Walker, Meaden, Stretton, Davies, Newall, Hart, Meins, Bryant, Cottingham, Nolte, Gläsel, Le Blanc, Schryver, Guenat, Mahé, Hancock… allemaal in een Ford GT40! Ze doen daarbij beroep op een lijst toprijders van vandaag, met Nicolas Minassian, Rob Huff, Gordon Shedden, Nicky Pastorelli, en ook een zekere Eric van de Poele, naast de Amerikaan James Farley! Dat belooft, 50 jaar na de zege van de Ford GT40 in Le Mans.

Een oude bekende van ons “Thierry de Latre de Bosqueau” neemt plaats in een Shelby Cobra. Wil je graag Thierry aan het werk zien in een Jaguar E-Type klik dan HIER

Hierboven beschrijf ik slechts een heel klein stukje van wat er allemaal te beleven valt tijdens de Spa Six Hours. Geloof ons, het is de uitstap naar de Ardennen meer dan waard!!

Wil je al even zien wat je kan verwachten? Klik dan HIER voor ons vorig verslag.

Bezoek zeker ook eens de website van de organisatie zelf, je vindt de link HIER.

Tickets koop je tussen de 25 en 35 euro voor een dagticket. Voor het hele weekend betaal je 45 euro.

Foto’s en verslag: Patrick Verheeken