Cowboy, een E-Bike die net iets anders is…

Op 19 juli was ik te gast tijdens de opening van de pop-up store van de Brusselse start-up van E-Bike fabrikant Cowboy te Antwerpen. Cowboy is een E-Bike merk, en neen het is niet die klassieke oubollige fiets met een dikke batterij onder de bagagedrager en een klomp van een motor tussen je pedalen. Cowboy is een erg hippe fiets die er langs alle kanten goed uit ziet. En hip is echt het juiste woord want deze fiets richt zich niet op de 50 plusser zoals de meeste andere merken doen (niet dat we daar iets op tegen hebben hé) maar het is wel leuk om eens een team mensen aan de slag te zien die een andere approach hebben. De oprichters Adrien Roose, Karim Slaoui en Tanguy Goretti bieden hiermee een aantrekkelijk alternatief voor wat er nu reeds op de markt is.

De fiets is hoofdzakelijk gebouwd om woon-werkverplaatsingen mee te doen en je merkt dit ook aan de vele veiligheidsvoorzieningen. Zo zit er een geïntegreerd voor en achterlicht waarvan het achterlicht feller gaat branden tijdens het remmen. Aangezien de fiets “geconnecteerd” is zullen er via update’s nog tal van verbeteringen komen. Er wordt nu gedacht om de mogelijkheid te bieden het voorlicht te laten knipperen wat de fietser beter laat opvallen in het verkeer. Ook optimalisatie van het motormanagement is via een update mogelijk.
Deze fiets is op en top geconnecteerd met je smartphone die ineens ook je navigatiesysteem vormt. Je schakelt ook je fiets aan en uit met je smartphone, je houdt de batterijstatus ermee bij en leest er je snelheid op af. En hier houdt het echt niet mee op hoor, stel dat je fiets wordt gestolen (wat we je uiteraard niet toewensen) dan kan je via je app perfect zien waar je fiets zich bevindt en je kan ook gelijk de motor uitschakelen!

Allemaal leuk zal je misschien denken maar hoe rijdt de fiets nu? Wel ik ben er een toertje mee gaan maken langs de kaaien van Antwerpen en dan weer terug naar Kloosterstraat 70 waar de Pop-Up store zich bevindt. Al vanaf het moment dat je op de fiets stapt voel je de kracht van de motor die je in no time 20 km/u laat rijden. Bij 25km/u voel je de verdere versnelling afnemen, wil je harder dan zal je zelf wat kracht moeten bijgeven. Ik heb er een eindje mee gereden met een snelheid van om en bij de 30 km/u en ook dat viel echt wel nog mee hoor. Ik hoor je nu al denken “waar zitten die versnellingen” en eerlijk, ik vroeg het me ook af. De deskundige uitleg die ik van de marketingverantwoordelijke kreeg verklaarde alles. Een elektrische auto heeft ook geen versnellingen, dankzij sensoren en intelligente electronica wordt de kracht van de motor precies aangepast aan je behoefte. Wil je lekker cruisen dan is er relatief weinig ondersteuning en kan je rustig fietsen zonder dat je in het zweet komt. Wil je echter goed vooruitgaan dan meten de sensoren de kracht op je pedalen en zal de motor je meer ondersteuning geven, je gaat een stuk sneller maar nog steeds zonder zweet op je rug 😉

Wat nog in het voordeel speelt van deze E-Bike is zijn beperkte gewicht van slechts 16 kg en dit is zelfs inclusief de Li-ion batterij. De losse batterij weegt amper 1,7 kg, met andere woorden ongeveer evenveel als een fles water. De batterij is trouwens opgeladen in slechts 2,5 uur.

Nadelen, goh ja eigenlijk wel. Range anxiety… de batterij gaat namelijk maar 50km mee. Is dit een probleem? Voor de meeste mensen niet denk ik, een wielertoerist die iedere week enkele honderden km gaat fietsen die zal wel op zijn honger blijven zitten. Langs de andere kant, die wielertoerist trapt wellicht liever zelf en verfoeit waarschijnlijk elektrische ondersteuning. Dus als we de wielertoerist even aan de kant laten dan denk ik dat elke andere fietser die bvb woon-werk verkeer wil gaan doen met de fiets hier een goede compagnon aan zal hebben. Want zeg nu zelf, zou jij per dag meer dan 50km enkel gaan fietsen om naar je werk te rijden? Ik denk het niet… En zelfs al is het 50km dan leg je die vlot en relaxed af, eens op je werk kan je de fiets gewoon opladen en na 2,5 uur staat die weeral klaar om je huiswaarts te brengen.

De fiets is afgewerkt in een mooie mat zwarte lak die samen met het erg strakke design van de fiets een echte eye-catcher maken. De overbrenging gebeurt trouwens niet met een klassieke ketting maar met een getande carbon riem die erg zacht loopt en geen smering behoeft. Dus wanneer je met een mooi pak op de fiets zit hoef je geen schrik te hebben voor vieze strepen op je broek. Het zadel is licht en strak (ook eerder hard maar ik ben dan ook geen die-hard fietser hé), de schijfremmen zijn van het hydraulische type en geven ruim voldoende stopkracht. De design banden (ja zelfs de banden zijn speciaal) van het merk Schwalbe® type G-One Allround geven erg goede grip maar kwamen voor mij ook redelijk hard over. De hele fiets kwam trouwens hard over, wellicht door het gebrek aan vering. Op een mooie weg zal dit eerder een positieve indruk nalaten, op kasseien zal je het wel gewaar worden denk ik…

Nog nadelen? buiten het ontbreken van spatborden die in ons meestal natte Belgenlandje echt noodzakelijk zijn heb ik niks kunnen vinden. En aan de spatborden wordt trouwens gewerkt wist men mij te zeggen.
Een damesversie is er ook nog niet op dit moment maar ook daar wordt aan gewerkt zegt men.

En last but not least, wat moet al dat moois nu gaan kosten?

Omdat Cowboy rechtstreeks levert van fabrikant naar eindgebruiker hebben ze hun prijs erg scherp kunnen houden want zeg nu zelf 1799; euro is echt een zeer aantrekkelijke prijs voor deze fiets.

Meer info kan je terugvinden op hun website.

Verslag & foto’s: Patrick Verheeken